Минулоріч органами прокуратури Волині розглянуто 8,3 тисячі звернень. Понад три тисячі з них надіслано для вирішення в інші відомства.
Вирішено в органах прокуратури у 2014 році 5 тисяч звернень, задоволено - 152, - інформує прес-служба прокуратури Волині.

За результатами вирішення прокурорами звернень громадян розглянуто із вжиттям заходів 58 подань, скасовано 7 незаконних актів, притягнуто до відповідальності 37 посадових осіб, у тому числі 6 - органів контролю, відшкодовано 19 тис. грн., а також на суму більше 1169 тис. грн. заявлено позовів.

Левову частку вирішених в органах прокуратури звернень становили звернення з питань представництва інтересів громадян у суді, додержання земельного законодавства та питань досудового розслідування.

Пильна увага у 2014 році приділялася прокурорами також стану дотримання кримінально-виконавчого законодавства та розгляду звернень ув’язнених чи їх родичів.

Так, за результатами розгляду звернення ув’язненого Маневицької виправної колонії встановлено, що до нього адміністрацією було безпідставно застосовано стягнення у вигляді догани за порушення Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань та КВК України. Крім того, засудженого було обмежено у праві розпоряджатись власними грошовими коштами, тоді як на його утриманні перебуває двоє малолітніх дітей. На усунення вказаних порушень начальнику колонії внесено вказівку, яка розглянута і незаконно накладене дисциплінарне стягнення скасовано, а кошти в сумі 11,6 тис. грн. перераховані родичці засудженого для утримання дітей. Минулоріч прокурорами були також організовані та проведені перевірки додержання чинного законодавства щодо забезпечення прав ув’язнених і засуджених на звернення. Задля усунення виявлених порушень прокуратурою області начальнику управління Державної пенітенціарної служби України у Волинській області внесено вказівку, яка розглянута та задоволена, дві посадові особи притягнуті до дисциплінарної відповідальності.

Особлива увага в органах прокуратури приділяється організації особистого прийому громадян. Упродовж 2014 року прокурорами прийнято 1055 громадян, понад половину з них - особисто керівниками прокуратур. Також правом особисто звернутись на прийомі до прокурора скористались 52 ув'язнених.

Зауважимо, що громадянам, які мають намір шукати захисту своїх порушених прав та інтересів в органів прокуратури, варто знати, що положеннями Закону України «Про прокуратуру», які набрали чинності з 26 жовтня 2014 року, змінено окремі функції прокуратури. Наразі органи прокуратури позбавлені функції нагляду за додержанням та застосуванням законів. Тепер основна роль у виконанні таких завдань відводиться профільним органам державної влади і контролю.

Як наслідок, органи прокуратури позбавлені повноважень щодо безпосереднього втручання у діяльність громадян, приватних підприємств і організацій поза сферою кримінального судочинства - тобто не можуть проводити перевірки додержання законодавства, вносити документи реагування.
Повноваження прокуратури у сфері суспільних відносин, не пов'язаних з кримінальним судочинством, обмежені виключно її можливістю здійснювати дії, пов'язані з виконанням конституційної функції представництва інтересів громадянина або держави в суді.
Водночас, прокурор здійснює представництво в суді інтересів громадянина лише за умови неспроможності громадянина через недосягнення повноліття, недієздатність або обмежену дієздатність самостійно захистити свої порушені права та коли законні представники або органи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси такої особи, не здійснюють або неналежним чином здійснюють її захист.
Відтак, громадянам насамперед необхідно звертатись за захистом своїх прав і свобод до відповідних органів державного нагляду (контролю) та органів місцевого самоврядування. В разі незгоди із прийнятим за зверненням рішенням – до вищестоящого органу, або безпосередньо до суду.

З прийняттям нового Закону України «Про прокуратуру» виключено також ст. 29 Закону України «Про звернення громадян» щодо здійснення прокурорського нагляду за додержанням законодавства про звернення громадян.

До скасування цієї норми минулоріч органами прокуратури області проведено 45 перевірок в органах виконавчої влади, місцевого самоврядування та контролюючих відомствах, якими виявлено низку порушень вимог законодавства про звернення громадян. На їх усунення внесено 39 подань, які розглянуті із вжиттям заходів, до відповідальності притягнуто 26 посадових осіб.