Певно, що здивується пересічний громадянин, котрий опинився у лісі на ділянці, де на стовбурах дерев рясніє яскравою смужечкою жовта фарба, а під ними – номер. Що це за позначки і новинка розповідають волинські лісівники, - пише Волинська газета.

Сергій Боярчук, директор ДП «Любомльський лісгосп»: «По цій роботі розроблена спеціальна Програма формування, збереження та обліку високопродуктивних насаджень. Запозичена вона у Німеччині, де делегація волинських спеціалістів-лісівників вивчала деревообробну галузь. Її розробником у нас став начальник відділу лісового господарства Волинського ОУЛМГ Борис Бабеляс. До речі, Волинь – перша область, яка взялася втілювати цей метод, до цього в Україні нічого побідного не відбувалось. У дію Програму запустили по всіх лісгоспах області. Таке маркування дерев допоможуть зберегти кращі насадження основних лісоутворюючих порід, а це – сосна, дуб, ялина. Процес роботи такий: на ділянці обираються хороші, здорові дерева, починаючи від віку прохідної рубки, тобто середньовікові – відносно молоді і їм ще треба роки і роки, щоб достигнути до віку головного користування. Окреслені дерева повинні зберегтися цілими і неушкодженими, за винятком хіба непередбаченої загибелі. Наголошу, що ці дерева ні в якому разі не підпадають під будь-які лісогосподарські рубки, протягом усього періоду їх вирощування до віку головної рубки.

Перед впровадженням і виконанням цієї Програми у нашому лісгоспі проводились тренінги, надавались інструктажі, щоб набути практичних навиків з маркування та обліку дерев. Нумерацію та облік проводить спеціально створена на підприємстві комісія у складі – головного лісничого, інженера лісового господарства, лісничого. Після проведеної роботи – маркування дерев у певному виділі, оформляється відповідний акт із підписами членів комісії, а усі результати натурних замірів інженер вносить до персонального комп’ютера. Далі в електронному вигляді ця інформація передається до центральної електронної бази обласного управління.

Облік дерев розпочався у січні цього року. Оскільки об’єм роботи значний, а вікова структура насаджень змінюється, то підтримувати цей процес буде необхідно постійно. Задум маркування кращих дерев вважаю доцільним, адже вони будуть знаходитись під пильним контролем лісової охорони, а якщо на нього хтось посягне, зрубає, то суворо буде покараний у декілька разів більше, ніж за просте дерево».

Для наочного ознайомлення із методом маркування кращих дерев, завітали на ділянку у Головнянське лісництво. Лісничий Сергій Бліндарук розповів про порядок проведення робіт, технічні засоби, показав, як це робиться на прикладі: «Знаходячись у насадженні, визначаємо кращі дерева. Береться до уваги висота, діаметр, стан дерева, відсутність механічних пошкоджень чи біологічних вад. Тобто стовбур сосни має бути рівний, без роздвоєння, хвороби. На стовбурі дерева, приблизно на висоті грудей, надтесуємо кору до рум’яного кольору, акуратно, щоб не пошкодити деревину та, витривалою до дощу чи снігу фарбою, ставимо номер. Навкруг стовбура над номером наносимо кільце, шириною 5-7 сантиметрів. На один гектар із насадження вибирається мінімум 270 кращих дерев з рівномірним їх розміщенням по площі. У виділі, де ми знаходимось, дерева мають 40 років. А достигнути до рубки головного користування повинні до 80-річного віку».

 

Про наступний завершальний етап роботи з обліку дерев розповідає інженер лісового господарства Юрій Загоруйко: «Оскільки для маркування беруться насадження віку прохідної рубки, то зазначимо, що Любомльський лісгосп на рік має таку розрахункову площу на 69 гектарів. Саме цю площу лісівники повинні пронумерувати і поставити на облік. На даний момент зроблено чимало. Кожне дерево з відповідної ділянки, яке значиться під певним номером, відразу заносимо у комп’ютер. У такий спосіб, завдяки європейському методу ведення лісового господарства, усі кращі дерева середнього віку на території нашого лісгоспу мають бути недоторкані і збережені».