Чи можна використати ставки на території орнітологічного заказника у Несвічі для промислового розведення риби та які перешкоди існують на шляху створення там унікальної бази спортивної риболовлі, з’ясовували чиновники, підприємці та рибалки у Луцьку.

Про це йшлося під час прес-конференції, що відбулася 3 березня у Луцьку, - пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Як повідомив еколог та журналіст Ігор Тихолаз, на території сільської ради села Несвіч Луцького району є каскад озер, який раніше використовувався для рибогосподарської діяльності. Наразі фірми, які цим займалися, офіційно не займаються рибоводством. Відтак, фірма-інвестор та Федерація риболовного спорту Волинської області хочуть взяти в оренду ставок, аби створити там риболовну базу, яка не матиме аналогів в Україні. З його слів, цьому не сприяють чиновники, які не хочуть виконувати норми закону, та бізнесмени, які вважають, що там можна розводити рибу надалі. Водночас, відповідно до закону «Про аквакультуру», що вступив у дію у 2013 році, у заказниках заборонено займатися рибогосподарською діяльністю (ставки розташовані на території орнітологічних заказників «Чаруків» та «Лобаниха»). З його слів, наразі конфлікт полягає в тому, що певні структури хочуть робити там бізнес, а окремі громадські організації хочуть надавати там рекреаційні послуги, та організовувати спортивне рибальство.

Орнітологічний заказник був створений рішенням облради у 2003 році, з метою збереження комплексу річки Чорногузки, у долині якої мешкає чимало видів птахів, внесених до Червоної книги. Наразі ДП «Укрриба» хоче займатися на цій території рибоводством, що заборонено законом «Про аквакультуру». Відповідно до законодавства, території заказників не підлягають передачі в оренду для здійснення товарної аквакультури.

 

Роман Івасишин, директор ТОВ «Карпус», фірми, що готова інвестувати кошти в розвиток риболовної бази, зауважив, що середня плата за оренду ставка у Луцькому районі становить 12 тисяч гривень на рік. Попри те, що його підприємство готове платити вдесятеро більше, влада «вставляє інвестору палки в колеса». З його слів, голова райдержадміністрації спочатку намагався скасувати заказник на цій території, а згодом намагається досягти того, аби облрада надала дозвіл на рибоводство на території заказника. Окрім цього, ДП «Укрриба» хоче взяти ставки в постійне користування (за постійне користування сплачують 1% від вартості об’єкта, в той час як за умов оренди сплачують від 3 до 10% його вартості). Попри це, з його слів, робоча група, створена розпорядженням голови ОДА Володимира Гунчика у лютому цього року, досі розглядає можливість надання ставків в користування ДП «Укрриба».

«Ми готові вкладати гроші, щоб зробити озеро світового рівня на ставку», - запевнив інвестор.

Він застеріг, що, якщо питання не вирішать найближчим часом, можна втратити риболовний сезон, і у підсумку на ставках не буде ані рибоводства, ані спортивної риболовлі, а сільська громада не отримає жодної копійки.

Як зазначив Олександр Ліпський, керівник напрямку спортивної ловлі коропа Федерації риболовного спорту Волинської області, Федерація налічує в області понад 100 професійних рибалок-спортсменів, майстерність яких сягає світового рівня. Так, волинські рибалки ставали чемпіонами світу. Водночас, Федерація має проблеми із місцем проведення змагань, відчуваючи себе «спортивною командою без стадіону». З його слів, на Волині немає водойм, що відповідали б міжнародним стандартам для змагань зі спортивної риболовлі, натомість фірма-інвестор хоче облаштувати таку водойму на території ставка у заказнику. Спортсмен наголосив, що на водоймі зможуть займатися спортивною риболовлею десятки дітей, а також люди з обмеженими можливостями (наразі Федерація виховує чимало юних рибалок-спортсменів).

Своєю чергою, голова робочої групи з розгляду питання щодо можливості використання територій природно-заповідного фонду (орнітологічні заказники місцевого значення «Чаруків» та «Лобаниха») для ведення аквакультури, заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук запевнив, що природно-заповідний фонд в області надалі примножуватимуть та розвиватимуть. З його слів, переваг на користь створення об’єкту спортивного характеру є достатньо. До того ж, юридично розглядати пропозицію ДП «Укрриба» не доводиться, тому що закон «Про аквакультуру» забороняє промислове риборозведення в заказниках. З іншого боку, перешкодою для надання ставка в оренду фірмі-інвестору, що планує облаштувати об’єкт спортивної риболовлі, є те, що є проблеми із проведенням нормативно-грошової оцінки водних об’єктів. Без такої оцінки, мовляв, неможливо організувати аукціон і говорити про оренду об’єкта. На зауваження Романа Івасищина про те, що подібну оцінку роблять у сусідній Львівській області, заступник голови ОДА відповів, що у держземагентстві йому повідомили, що львівський досвід вирішення таких питань не відповідає нормам законодавства.

Оскільки об’єкт поки не можна надати в оренду, Сергій Кошарук пропонує надати його в постійне користування (що можна зробити без оцінки вартості), наприклад, комунальному підприємству, за умови, що воно виконає завдання, які перед ним поставлять.

Він зазначив, що питання потрібно вирішити найшвидше, тому що сезон можна втратити. Окрім цього, страждає сільська громада від того, що на ставках руйнуються гідроспоруди – дехто свідомо їх руйнує, щоб спустити ставки. Відтак, існує екологічна загроза території. Посадовець переконував, що ніякого промислового рибоводства на ставках у майбутньому бути не може.

 

Представники фірми-інвестора не підтримали пропозицію щодо можливого надання ставків у постійне користування комунальному підприємству.

Таким чином, майбутнє унікального водного об’єкту, вирішуватимуть вже найближчими тижнями під час засідань робочої групи, які обіцяють зробити відкритими та публічними.