Волонтери з міста Святогірськ Донецької області просять у волинян допомогти українцям, евакуйованим до них із зони АТО, сільськогосподарською продукцією. Лист з проханням про допомогу надійшов на адресу голови Громадської ради при Волинській ОДА Ігора Дильова. Волонтери своєю чергою готові надати детальні звіти про пророзподіл отриманої продукції. 

Як розповідала журналістам видання «Під прицілом» керівник благодійного фонду «Слов'янське серце» Наталія Киркач, Святогірськ - винятково курортне містечко, у якому навіть немає власного соцзабезу, лише літні табори. Знаходиться він за 25 кілометрів від Слов'янська.

Маючи власне населення в 3,5 тисячі мешканців, місто надало прихисток понад 11-ти тисячам біженців із зони АТО. Зі слів Наталії Киркач, люди сподіваються, що бойові дії таки припиняться, і вони зможуть повернутися та відбудувати свої зруйновані домівки.

«Ті хто міг, уже виїхали, а ці, які залишилися - у них повністю зруйновані будинки, і людям просто нікуди повертатися. Переважно це жінки і діти - з усіх переселенців їх 75%. У нас взагалі дуже багато багатодітних мам, у нас мужчин дуже мало тут, чоловіки намагаються десь далі виїхати в пошуках роботи, а з сім'єю дуже важко знайти житло. Люди виїхали без грошей зовсім. Коли остання хвиля була, то ті, хто які з грошима, виїхали в Київ, у Львів, в Дніпропетровськ, у великі міста, туди, де вони можуть себе застосувати. А ці бояться далеко їхати, вони ще сподіваються повернутися додому, коли все закінчиться, але поки що дорога закрита», - розповідає Наталія Киркач.
Волонтерка розповідає, що переселенців розмістили у санаторіях та лікувальних центрах. В місцевому курорно-лікувальному центрі для дітей-сиріт розмістили близько півтисячі малят, яких евакуювали з дитбудинків, що в зоні АТО. Дечим допомагають місцеві благодійні фонди, однак їхня допомога призначена лише для визначених категорій - багатодітних сімей та інвалідів, а переселенців у Святогірську набагато більше.
Наталія Киркач каже, що найбільше їм бракує овочів та консервації. У лютому для переселенців у Святогірськ надійшла допомога з Горохівського району. Волиняни передали фуру з картоплею, цибулею, салом та консерваціями.
«Люди тут теж займаються консерваціями, вони теж готувалися до зими, але вони кидали все, втікали в чому є - бувало, навіть в домашньому одязі і в капцях - ситуації були різні, коли втікали з Дебальцево. Тому ситуація з харчами у нас дуже важка. Перший раз адміністрація домовилася про ці машини з Горохівського району, дай Бог кожному здоров'я, тому що коли прийшли ті машини, радості було дуже багато», - фото зі сторінки Наталії Киркач у Facebook. 

Тим часом голова Громадської ради при Волинській ОДА Ігор Дильов розповідає, що зусиллями волонтерів та волинських селян продукти зібрати можливо, однак проблема полягає в іншому - катастрофічно бракує пального на довіз продукції в Донецьку область. А тому звертається до усіх небайдужих щоб допомогли хто чим може - пальним чи коштами, щоб доправити провізію у Святогірськ.
Готовим допомогти землякам зі Сходу пропонують звертатися в Громадську раду при ОДА за адресою Київський майдан, 9, приміщення Волинської обласної ради або за телефоном у Луцьку 24-59-83.