Днями на Волині працівники Шацького національного природного парку знищили згідно з актом понад дві тисячі незаконних снастей для лову риби. Вигляд вогнища з них, розведеного за участі представників контролюючих служб та депутата Світязької сільської ради, міг би назавжди залишитися в пам’яті будь-якого браконьєра. Але таких, звісно, не запрошували. А якби запросили, то любителі незаконного лову риби побачили б, як вогонь поласував 1334 вилученими минулого року сітками, компанію яким склали 636 ятерів та 60 мереж, - пише Урядовий кур’єр.

Звісно, не всі вилучені у браконьєрів снасті спалено: полум’ю працівники парку віддали лише підняті торік так звані безгоспні знаряддя лову. А у сховищі парку нині ще є чимало снастей, що фігурують у складених на конкретних порушників адмінпротоколах. І їх доля буде вирішена після рішення суду.

— Торік на порушників правил рибальства за правопорушення, які виявили інспектори служби держохорони парку, накладено штрафів на суму майже 12 тисяч гривень; крім того, «бізнесмени з сітками» сплатили ще 10 тисяч гривень на відшкодування збитків, нанесених природі, — розповів директор Шацького національного природного парку Володимир Захарко. — Пересторогою для тих, хто хоче порушувати правила рибальства має слугувати досвід жителя села Пульмо, якому за сім виловлених у нерестовий період щук нараховано 4 214 гривень збитків та 340 гривень — штрафу.

Нагадали природоохоронці парку і про три рушниці для полювання, що були вилучені в браконьєрів. В тому числі і про двостволку ІЖ-27 жителя Шацька Р. Криси. Той від «великого розуму» на озері Люцимер застрелив двох лебедів. Результатом стала кримінальна справа та сплачені збитки на суму понад п’ять тисяч гривень.

Про штрафи та вилучені незаконні знаряддя лову працівники Шацького національного природного парку згадують не випадково. Адже ось-ось розпочнеться нерест щуки, а за нею — рушить на мілководдя усе риб’яче царство. Отож любителям відпочинку на природі та «рибним» бізнесменам треба добре подумати, перш ніж закидати сітку: чи варто ризикувати своєю доброю репутацією і вмістом гаманця?