Територіальні громади доцільно об’єднувати за принципом повітів, як це було раніше, за часів, коли українські землі входили до складу Речі Посполитої.

Про це під час відеоселекторної наради з розгляду окремих питань формування бюджетів усіх рівнів сьогодні, 5 березня, повідомив голова Ковельської РДА Віктор Козак, - пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

З його слів, територіальні громади об’єднувати таки доцільно, оскільки тоді ці ж самі громади матимуть значно більше повноважень. Також вагомою є і фінансова складова, адже на Ковельщині багато сільських рад не є забезпеченими фінансово.

Натомість посадовець зауважив, що, на жаль, у діючому законодавстві немає такого поняття, як «староста». Порядок і процедура обрання так званих «старост» законодавством теж не визначена. Окрім того, при утворенні об’єднаних територіальних громад законодавством передбачені вибори сільських голів і депутатів, при цьому мова - про проведення громадських обговорень, але конкретно немає жодних вказівок щодо того, якої форми повинні бути ці обговорення - довільної чи регламентованої.

«В цілому ми створили робочу групу і вона буде спілкуватися з територіальними громадами на місцях. Будемо з громадами все обговорювати, аби врахувати і їхню ініціативу», - наголосив Віктор Козак.

На це заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук зазначив, що в кінцевому варіанті закону про об'єднання територіальних громад йдеться про об’єднання сільських, селищних і міських адміністративних одиниць. Тому варто бути готовими й до приєднання певних громад до Ковеля.

«З точки зору вигоди щодо фінансування, транспортної логістики, то устрій таких об’єднаних громад співпадає з устроєм, який був ще за Польщі. Українські землі, що свого часу були під Польщею, будували певні інфраструктурні об’єкти, але нині з’явилася нова логістика і нові культурні моменти. Однак сенс урахувати той, колишній, розподіл, можливо й є», - зазначив Кошарук.

Таким чином, голова Ковельської РДА зауважив, було б непогано підняти старі карти і документи, аби подивитися і порівняти, як воно було колись, на території, що належала Польщі.