Розглядаючи порядок денний чергової 34 сесії Волинської обласної ради, депутати знову торкнулись питання про незаконний видобуток бурштину.

Голова Волинської обласної державної адміністрації Володимир Гунчик запропонував зняти з розгляду сесії всі питання які стосуються видобутку бурштину. Зокрема він запропонував відкласти на доопрацювання регуляторний акт який передбачатиме процедуру видобутку надр, а відтак і розгляд питань про надання дозволу семи товариствам на геологічну розвідку та видобуток бурштину. На його переконання влада має бути послідовною, та повинна перш розробити документ, який передбачатиме процедуру видобутку бурштину, а вже потім надавати відповідні дозволи.

Така пропозиція обурила декількох депутатів. Василь Столяр припустив, що незаконний видобуток бурштину влаштовує голову облдержадміністрації, та що він свідомо затягує вирішення цього питання.

В той же час депутат Олександр Свирида наголосив на запропонованому порядку погодження Волинською обласною радою надання надр в користування. На його думку проект передбачає усунення обласної ради від можливості визначати підприємства для видобутку надр. На його думку, суб’єктом подання має бути чиновник з Волинської ОДА.

«То це корупція з корупції, яку нам тут хочуть "втюхати", щоб ми її узаконили. Має бути прозора процедура, а не якийсь чиновник, щоб розглядав» - зауважив Олександр Свирида.

«Мені дуже жаль, що сьогодні деякі депутати обласної ради хочуть показати, що вони дуже чесні і справедливі» - відповів колегам Володимир Гунчик.

Він показав звернення громадської ради, та розповів, що з п’яти компаній, які хочуть отримати дозвіл на розробку та видобуток бурштину, три зареєстровані за однією адресою, а отже мають одного власника.

«Вам це ні про що не говорить, шановні депутати? Тому, шановні колеги, я не знаю де корупція, де зловживання, де кришування. Обласна адміністрація хоче розробити разом з вами регуляторний документ, який передбачить процедуру видобутку надр. Не бурштину, а надр» - наголосив Володимир Гунчик.

До слова у приміщені обласної ради з’явились листівки із заголовком «Як легалізувати незаконний видобуток бурштину на Волині?». В них фігурують Волинські депутати Василь Столяр та Олександр Свирида.

З усього можна зрозуміти, що на Волині поміж владних кабінетів та посадових крісел йде відкрита боротьба за бурштиновий бізнес.