Фірми Єремеєва ніколи не володіли державною нафтою у трубопроводах ПАТ «Укртранснафта». Сьогодні це вже вдруге визнав Господарський суд Волинської області.

Правосуддя задовольнило позов ПАТ «Укртранснафта» щодо скасування та визнання недійсним договору купівлі-продажу нафти, укладеного між фірмами «Тірас-Арс» та «Інвест-VEZ». Вищезгадані компанії входять до групи «Континіум», засновником якої є нафтовий магнат, нардеп від Волині Ігор Єремеєв.

Судові тяганини щодо нафти, яку через сумнівні схеми прибрали до рук фірми Єремеєва, тривають уже понад рік. 

Нагадаємо, що у 2011 році дві фірми групи «Континіум» - «Інвест-VEZ» та «Тірас-Арс» зуміли одна одній продати державну нафту у трубопроводі Кременчуг-Херсон на ділянці Снігурівка-Херсон, які належать ПАТ «Укртранснафта».

Ба більше, компанія «Інвест-VEZ» продала фірмі «Тірас-Арс» нафти більше, ніж фактично може вмістити у себе нафтопровід. А саме 40 000 куб.м., у той час як трубопровід може вмістити у себе лише 25 721 куб.м.

Крім того в договорі йдеться про високосірчану нафту, в той час у трубах «Укртранснафти» містилася технічна нафта зовсім іншої якості. Разом з тим на момент укладання договору у фірми «Тірас-Арс» було анульовано свідоцтво платника податків. А тому вони не мали юридичного права взагалі укладати будь-які правочини. 

Тож ПАТ «Укртранснафта» звернулося до суду з вимогою визнати договір купівлі-продажу спірної нафти недійсним.

Господарський суд Волинської області задовольнив позов ПАТ «Укртранснафта» і тим самим довів право власності на нафту за позивачем ще у червні 2014 року.

Втім ТзОВ «Тірас-Арс» оскаржило рішення суду, а згодом подало і касаційну скаргу.

Вищий Господарський суд постановив повернути справу на новий судовий розгляд до Господарського суду Волинської області, де її розглядали колегіально.

А тому представник ПАТ «Укртранснафта» Олена Лилик знову взялася доводити, що фірми Єремеєва не мали жодного права претендувати на державну нафту.

І, зрештою, колегія суддів під головуванням Софії Костюк вдруге задовольнила позов ПАТ «Укртранснафта» і  визнала договір купівлі-продажу між фірмами Єремеєва недійсним.