Зараз головні правоохоронці та силовики України демонстративно розправляються з олігархатом. Як заявляють ті, хто перебуває біля керма України – це процес не вибірковий, а загальний. Тобто, судячи з заяв, під перевірку підпадуть усі без винятку, хто був причетний до грабування країни, незаконних схем чи змови з найлютішим ворогом нашого народу - російськими агресорами.

Чи потраплять врешті у поле зору українського законодавства волинські олігархи – представники паливно-промислової групи компаній «Континіум»? Поки що навіть намірів таких не було озвучено, як не було озвучено і прізвищ Вілкула, Ахметова, Пінчука, Фірташа чи Бойка.

Саме волиняни привели до влади нинішню політичну еліту - двох паливних олігархів Ігоря Єремеєва та Степана Івахіва. Давши їм непомірно великий кредит довіри, виборці сподівалися на краще життя своє і своїх дітей. Подарувавши їм кредит довіри вдруге – повірили, що зовсім скоро їхніх дітей перестануть забирати на страшну і не потрібну їм війну...

Але цих людей, як і цілу країну, судячи з усього, просто кинули... Українці продовжують отримувати вантажі з «двохсотими». Проте не схоже, щоб цим двом обранцям до людського горя було велике діло – вони продовжують лобіювати свої інтереси у Верховній Раді та розвивати свій бізнес.

До нині вони намагались зарекомендувати себе, як великі благодійники та волонтери: ніби й підтримували поліських селян продуктовими наборами, ніби й возили бронежилети для бійців 51-ої бригади, ніби й підтримують поранених, ніби й допомагають волинським бійцям, яких звинуватили у дезертирстві. Чи справді ця діяльність проходить щиро, чи для посилення враження власного патріотизму в очах виборців – хто-зна… Буквально кожен крок патріотів-олігархів супроводжують медійники, публікують пафосні заяви олігархів мало не як пророцтва месії.

Разом з тим, подейкують, що впевненості засновникам паливно-промислової групи Івахіву та Єремеєву надав лише мандат депутата Верховної Ради. Саме він відкрив перед бізнесменами нові перспективи… Разом з тим, на Волині ще досі переповідають, буцімто Ігор Єремеєв не раз збирався звести рахунки з життям. І ніби лише мандат «недоторканного» дає тверду індульгенцію ділкам проти кримінальної відповідальності. Підстав для такої мови чимало, втім, точних доказів ніхто надати так і не зміг.

Тим часом є ще одна, зовсім не публічна сторона діяльності політиків-олігархів, про яку, мабуть, варто пам'ятати українцям, а надто волинянам. Бо творити злодійські, незаконні та антиморальні справи, звісно, вигідно лише таємно, у кращих злодійських традиціях.

Так, зокрема, напрочуд швидко волинські нардепи зам'яли скандал з голосуванням за прийняття «Постанови щодо визнання Росії країною-агресором». Як виявилося, волинські нардепи, яких пов'язують з групою «Континіум», в ньому навіть участі не брали.

 

Така поведінка неабияк обурила усю громаду Волині. Під час сесійних засідань районні ради одна за одною висловлювали недовіру Степану Івахіву та Ігорю Єремеєву.

 

В контексті тих подій, пригадується заразом і дволикість цих волинських нардепів-олігархів під час Революції Гідності. Рік тому ці нардепи привселюдно обіймалися на Майдані Незалежності з Русланою Лижичко, демонстративно підвозили активістам пальне і одночасно вони були у числі тих, хто у Верховній Раді 16-го січня 2014 року голосував «ЗА» диктаторські закони Януковича, принаймні так повідомляли у ЗМІ

Саме тут варто наголосити, що попри усе вони другий раз поспіль проходять по мажоритарці від двох з п'яти волинських округів, проте ще раніше Івахів та Єремеєв були більше відомі в регіоні як олігархи, бізнесмени та співвласники паливно-молочної групи компаній під назвою «Континіум». Їм притаманний особливий талант до того, що ще за Союзу на жаргоні «блатних» отримало недвозначну визначення «кидалово».

Ці два ділки, а точніше, недоторканні представники цілого українського народу, добре знають як висмоктати капітал з будь-якого підприємства. І не обов'язково такого, що належить конкурентам. Ба навіть навпаки, якщо воно належить громаді або державі, за їхніми неписаними правилами – воно нічиє. І його можна спокійно присвоїти.

Намагання рейдерського захоплення, про які ми вже не раз писали в наших розслідуваннях, проходили тишком-нишком, без зайвого розголосу. Так вдало у 2008 році відбулося рейдерське захоплення ВАТ «Вінницький міський молочний комбінат». Таким чином до активів Єремеєва додався ще один молокопереробний завод. Згодом підприємство успішно банкрутує з боргами у мільярд гривень та несплаченими податками у розмірі 100 мільйонів.

2008 - 2009 роки - понад 130 мільйонів гривень вивели з оборотів ДП «Луцький спиртогорілчаний комбінат». На людей Єремеєва-Івахіва були переоформлені торгові знаки брендів Луцького СГК.

Не бідували волинські олігархи, ні за правління помаранчевих, ні за часів Януковича, коли так справно і регулярно постачали пальне з космічними націнками для різних державних відомств та органів влади.

Певним чином переломним моментом стали для власників групи «Континіум» «маски-шоу», організовані бійцями СБУ у листопаді 2011 року для перевірки тендерів на постачання пального для «Укрзалізниці». Після тих подій вголос заговорили, що акція була зрежисована Дмитром Фірташем з метою відібрати в Єремеєва заправки WOG.

Тоді у своїй діяльності вони прикривалися впливом тогочасних парламентаріїв - Катерини Ващук та Олега Зарубінського. Але тепер вони самі стали недоторканні. Отож разом з мандатом народного депутата України Єремеєв та Івахів отримали дві дуже потрібні речі: депутатську недоторканність та майже безмежні можливості. А далі - уже на що фантазії вистачить.

У судах вже понад рік розбираються, кому все ж належить нафта на 170 мільйонів гривень, що зберігається у державних нафтопроводах «Укртранснафти», - державі чи підставним фірмам Єремеєва. Як уже повідомлялося, приводом для претензій стала нафта, об'ємом у 40 00 кубічних метрів, що зберігається у трубопроводі Кременчуг-Херсон на ділянці Снігурівка-Херсон, які належать ПАТ «Укртранснафта». Підставою для зазіхання на державну нафту став ніби то укладений у 2011 році договір купівлі-продажу між збанкрутілою компанією МПП «Інвест-VEZ» та ТзОВ «Тірас-Арс».

Саме Ігоря Єремеєва назвав наразі вже екс-губернатор Дніпропетровської області Ігор Коломойський причетним до спроби захоплення стратегічної компанії «Укртранснафта».

Варто пригадати ще один факт, який доволі швидко промайнув в українській пресі. Напередодні нового року інтернет-ЗМІ вибухнули новим скандалом, щоправда, не політичним, а економічним. 

Зокрема, видання «Лівий берег» повідомляло, як підконтрольна Росії компанія «ПрикарпатЗахідтранс» уночі з 27 на 28 грудня 2014 року викачала понад 17 000 тонн нафти з українського нафтопроводу. Рішенням Рівненського апеляційного суду нафта у цій трубі належала Україні. Однак запобігти їх викачуванню місцевим правоохоронцям не дали 800 бійців такої собі приватної охоронної фірми «Рікон», яка, за даними видання, належить до сфери впливу Ігоря Єремеєва .

Між тим інтерес українських депутатів-олігархів пояснили тим, що українським нафтотрейдерам вигідно купувати російську нафту, а тому вони готові мати справу з Кремлем. Таким чином, з цього випливає, що ділкам аж ніяк не вигідно сваритися з Росією, а тому навіть під час війни вони готові грати за правилами ворога.

Трохи перед тим компанії Єремеєва з Івахівим сподівалися за рахунок держави додати до своїх активів ще 88 мільйонів гривень, які ніби то втратили через анексію Криму. Втім, держава зуміла відстояти свої інтереси, вигравши судову справу, у якій олігархи заявляли про неповернені нафтопродукти з Феодосійського підприємства.

Одним з останніх скандалів на Волині за участі цих ділків стало виведення поточних активів з ДП«Волиньторф». Ми уже не раз повідомляли, як після скандалу з відстороненням керівника держпідприємства колектив «Волиньторфу» забив на сполох і звернувся по допомогу до Єремеєва. Втім, народний депутат не розгубився і поставив свого управлінця. Він, як виявилося згодом, вивів звідти 6,5мільйонів оборотних коштів.

Здоровим глуздом важко осягнути і масштаби банкрутств, які розгортають компанії групи «Континіум», чи не щодня створюючи фірми-метелики, на які беруть мільйонні кредити, проводять величезні кошти, а потім ці фірми просто зникають з економічної карти України, акумулюючи в себе колосальні капітали. Фінансові оборудки з присвоєння чужих коштів, «спеціалістів» паливно-промислової групи «Континіум», про які наше інтернет-видання публікувало багато матеріалів у циклі журналістських розслідувань «Ідеальне банкрутство», вражають своїми апетитами. У «топку» нафтових магнатів йдуть і банківські вклади звичайних українців, і мільйони невиплачених податків, і капітали величезних державних підприємств, і земельні ділянки, і цілі заводи, і сотні загублених людських доль…

Також у Луцьку подейкують, що нардепи з «Континіуму» вже всерйоз накинули оком на стратегічні комунальні підприємства з життєзабезпечення цілого міста теплом і водою. Мова йде про ДКП«Луцьктепло» і КП «Луцькводоканал», на яких, судячи з поголосу що шириться обласним центром, уже на повну господарюють віддані «Континіуму» люди.

Водночас складається стійке враження, що керівництво Луцька та Волині сліпе і глухе саме до того, що коять власники групи компаній «Континіум». Бо інакше закрадається думка, що місцева влада їх просто боїться чи, більше того, потакає підозрілим схемам.

Буквально останніми днями керівництво СБУ та МВС України продемонструвало стійку позицію - усім олігархам було подано недвозначний сигнал, що повернення в Україну часів Януковича і Кучми більше ніколи не буде.

Після Революції Гідності в Україні обіцяли навести порядок і зараз нова влада заявляє, що не дозволить більше її грабувати на догоду тим, хто це робив раніше. Однак те, що нова влада досі не помічала діянь нардепів-олігархів від «Континіума» - не гарантує що й надалі їм усе не сходитиме з рук. Натомість українцям таки варто сподіватися на те, що «подвигам» цього дуету таки дадуть правову оцінку, і, якщо побачать у їхніх діях порушення законів – таки примусять відповісти.