Робота з формування зведеного обласного бюджету, який включає в себе бюджети всіх рівнів, продовжується. На цьому акцентував під час наради з питань формування переліку об’єктів фонду регіонального розвитку голова облдержадміністрації Володимир Гунчик, - інформує прес-служба Волинської ОДА.

Відтак у процесі роботи над головним фінансовим документом області, особливу увагу слід закцентувати на двох питаннях: формуванні переліку соціально важливих об’єктів та реалізації програми реабілітації демобілізованих військовослужбовців.

Начальник управління капітального будівництва облдержадміністрації Ростислав Лісовий детально розповів про умови фінансування інвестиційних об’єктів з Фонду регіонального розвитку за рахунок бюджетних коштів: наявність затвердженої в установленому законодавством порядку проектної документації до об’єктів будівництва й мінімальна кошторисна вартість інвестиційних програм.

- Зважаючи на обмежені бюджетним роком терміни, в області слід попередньо визначити пріоритетні інвестиційні програми та проекти, що можуть фінансуватися у 2015-му році, – зауважив Ростислав Лісовий. – Згідно проекту постанови Кабінету Міністрів України передбачені такі напрямки використання коштів, що стосується будівництва: погашення кредиторської заборгованості, яка виникла за програмою державного регіонально розвитку у попередні роки, зменшення кількості об’єктів незавершеного будівництва з високим ступенем будівельної готовності, реалізація об’єктів щодо забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб та сімей військовослужбовців – учасників АТО, якщо це відповідає стратегічним завданням регіону, та розроблення проектної документації на об’єкти, що будуть фінансуватися за міжнародні кредити.

Заступник начальника департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Олена Щесюк повідомила, що відбір інвестиційних проектів здійснюватиме регіональна комісія під час проведення відповідного конкурсу.

У свою чергу голова облдержадміністрації Володимир Гунчик наголосив на трьох важливих аспектах, на які зважатиме експертна рада під час відбору інвестиційних проектів: без затвердження в районах регіональних програм розвитку до 2020-го року отримати кошти з фонду регіонального розвитку Кабміну буде практично не реально. Окрім того, необхідно підготувати цілу низку документів, адже без них експертна рада при обласній державній адміністрації розглядати питання не буде. Також обов’язковою умовою є співфінансування з місцевих бюджетів не менше 10% від вартості проекту.

Що ж стосується питання проекту регіональної програми підтримки демобілізованих учасників антитерористичної операції, то начальник департаменту соціального захисту населення Оксана Гобод наголосила: на сьогодні така програма – на стадії розробки. Зокрема передбачається залучити більше двох мільйонів гривень із обласного бюджету. Також визначені основні завдання, які опрацюють та включать у відповідні програми у містах та районах. Мова йде про створення реєстру демобілізованих учасників АТО, забезпечення медичними послугами та реабілітацією, надання психологічної підтримки, реалізація всіх соціальних гарантій, сприяння у працевлаштуванні та зайнятості, залучення демобілізованих до суспільно-громадського життя, організація патріотичного виховання молоді тощо.

Голова облдержадміністрації Володимир Гунчик зауважив, що громадські організації та волонтери активно працюють у центрах допомоги учасникам АТО. В області ж необхідно створити єдиний координаційний центр допомоги учасникам і ветеранам АТО для координації дій на теренах області.

Також Володимир Петрович наголосив: при розробці місцевих програм реабілітації учасників АТО слід передбачити фінансування й на заходи з патріотичного виховання та інформаційний супровід. А особливу увагу варто зосередити на працевлаштуванні демобілізованих військовослужбовців.