Заступник міського голови Ігор Прокопів провів чергове засідання міського штабу з питань, пов’язаних із соціальним забезпеченням громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО.

Участь у ньому взяли представники держслужби з надзвичайних ситуацій, правоохоронних органів, міграційної служби, соціальних служб, центру зайнятості, пенсійного фонду, міського осередку Товариства Червоного Хреста України та структурних підрозділів виконавчого комітету, - повідомляють у Ковельському міськвиконкомі.

Щоразу під час засідань штабу присутні звітують про виконання плану заходів згідно своїх посадових обов’язків, проблеми, які виникають під час роботи, та їх вирішення.

Начальник відділу з питань цивільного захисту Юрій Дідковський доповів, що на сьогодні у Ковелі зареєстровано 317 осіб зі східних регіонів України та Криму. з них 93 дитини. Майже всі вони прибули до нашого міста ще у 2014 році. Вони отримали відповідні консультації та були направлені до спеціалістів для вирішення.

Начальник управління праці та соціального захисту населення Софія Сагаль повідомила про те, що 4 березня 2015 року Кабінет Міністрів прийняв Постанову №79 «Деякі питання оформлення і видачі довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції».

Управління праці та соціального захисту щоденно інформує територіальний підрозділ міграційної служби про осіб, що зареєструвалися як переселенці та отримали відповідну довідку. На цих довідках відтепер на звороті має бути відмітка про місце фактичного проживання. Працівники паспортного столу в триденний термін перевіряють, чи справді особа проживає за адресою, зазначеною у довідці. У разі, якщо інформація не відповідає дійсності, міграційна служба повідомляє управління праці, яке, у свою чергу, знімає особу з обліку.

Софія Сагаль наголосила, що без відмітки територіального підрозділу Державної міграційної служби України довідка переселенця вважається недійсною. А відтак – він не отримає державної допомоги. У разі зміни місця проживання переселенці в обов’язковому порядку мають повідомити міграційну службу.

Начальник Ковельського РВ УДМС України у Волинській області Микола Дубій повідомив, що фахівці реєструють тимчасове місце перебування тих, хто прибув до Ковеля з Луганської, Донецької областей та Криму, та надають їм інші послуги, передбачені законодавством. А щодо нової Постанови, то на разі є ще певні неузгодженості, пов’язані із відмітками в довідці, що буде вирішено в робочому порядку.

Голова міського штабу з питань соціального забезпечення переселенців Ігор Прокопів доручив працівникам міграційної служби якнайшвидше вирішити усі питання, аби громадяни, які нині проживають у Ковелі, не відчули незручностей та змогли вчасно отримати передбачені державою кошти - щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання, зокрема й на оплату житлово-комунальних послуг.

Ігор Прокопів наголосив, що у разі потреби скоординувати свої дії з управлінням праці та соціального захисту населення та вирішити проблему спільно. Адже громадяни, які вимушено покинули свої домівки на Сході України, потребують допомоги уже сьогодні.

Представники різних служб та відділів, які є членами штабу з питань, пов’язаних із соціальним забезпеченням громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції, доповіли про свою роботу.

Підбиваючи підсумки засідання, заступник міського голови Ігор Прокопів вкотре наголосив присутнім і надалі бути максимально уважними до потреб переселенців, надаючи їм необхідну допомогу і підтримку. Подякував за злагоджену роботу, співпрацю та координацію дій між службами.