В Україні незабаром зміниться система проведення мобілізації, - повідомляє ТСН.

Про це заявив радник президента і помічник міністра оборони, а також організатор однієї з найвідоміших волонтерських груп «Крила Фенікса» Юрій Бірюков у інтерв'ю «Фокус».

«Днями міністр оборони підписав директиву про створення центрів вербування комплектації за контрактом. Можна назвати їх модним словом «рекрутинг». Центри будуть залучати охочих на контрактну службу незалежно від того, є АТО чи ні. Процес іде повільно, але йде. Працюватимуть там офіцери, які воювали в АТО», - наголосив радник.

Він також запевнив, що люди, які залучаються для служби за контрактом, будуть більш мотивовані, ніж ті, кого мобілізували раніше.

«Нещодавно я був у 79-й бригаді, куди привезли з полігону поповнення четвертої хвилі мобілізації. 10% із них - хронічні алкоголіки. Я спробував із ними поговорити. Вони заявили, що воювати не підуть, тому будуть пити. Зранку, в обід, ввечері. Я поцікавився, навіщо боєць ішов до армії. Дізнався, що районний воєнком поговорив із головою сільради, вирішили забрати найбільш безнадійних», - обурюється Бірюков.

На його думку, такі проблеми можна вирішити тільки шляхом реформування військкоматів.

«Залучення добровольців теж не завжди панацея. У батальйоні «Фенікс» 75-80% добровольців. Із них 10% не потрібно було брати. Хтось із них набрався споживчих кредитів і втік, у когось проблеми у родині, хтось просто алкоголік. Потрібно, щоб із людьми працювали психологи», - зазначив волонтер.