ОБСЄ посилює свою присутність на Донецькому напрямку - спостережна місія буде розміщена неподалік Пісків в Авдіївці. Спостерігачі базуватимуться в одній із будівель коксохімічного заводу. Лишень за присутності спостерігачів на передових позиціях часом зменшується інтенсивність обстрілів. Про це йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

«Зеніт» - крайня українська позиція біля Донецького летовища. Увесь периметр, який тримають наші бійці, перекопаний важкою артилерією ворога. Стріляють по хлопцях тут щодня й щогодини.

«Буває, за день і по 60 снарядів прилітає, і по 100. По 10 годин обстрілів якось звикаєш до цього, хоча в цьому проблема, бо спчатку пригинаєшся і ховаєшся, а потім вже не звертаєш уваги, розслабляєшся», - каже Микола Смірнов, боєць 11-го батальйону.

Хлопці рідко можуть подивитися на сонце й вдихнути на повні груди повітря. Постійно щось прилітає, ще й диверсійні групи по злітці підходять близько. До сусідства зі смертю хлопці тут вже звикли, не можуть призвичаїтись до відсутності артпідтримки, коли та конче необідна. Утім і до цього починають звикати. Під ворожу канонаду навчились засинати.

«Людина така істота, яке звикає до всього. Навпаки, коли не стріляють, сон поганий, вже досвід показує, що коли обстріл і інтервал 30 секунд, може просуватися якась піхота. Якщо короткі інтервали, можна лягати спати спокійно. Помолитися перед сном - прилетить чи не прилетить», - каже один з бійців.

Тихо біля «Зеніту» та шахти Дутовської по справжньому на кілька годин стає тоді, коли приїздить місія ОБСЄ. Це буває рідко, але це миті коли можна навіть попрати одяг та повісти сушитись.

«Це найбильш гарячі точки. Ми звернулись до міжнародної місії, щоб на самих гарячих точках були обладнані спільні спостережні пункти. На «Зеніт» вони будуть виїжджати, а будемо говорити відверто, спостережна місія, якщо є найменша загроза життю, вона не працює», - каже генерал-майор ЗСУ Олександр Размазнін, член тристоронньої контактної групи з припинення вогню.

Після ворожого обстрілу у Пісках, коли під вогонь потрапила група спостерігачів ОБСЄ, їхнє керівництво заборонило в'їжджати у такі зони, тому на «Зеніті» та інших гарячих точках встановлять камери спостереження й спеціальне обладнання для фіксації вогню. А саму спостережну місію разом з представниками тристоронньої переговорної групи - у тому числі росіянами - розмістять в Авдіївці на кокосохімічному заводі.