Під час проведення засідання постійної комісії Волинської обласної ради з питань бюджету, фінансів та цінової політики, в депутатів виникло безліч питань до голови Волинської облержадміністрації Володимира Гунчика.

За словами голови комісії Анатолія Грицюка, на попередніх засіданнях вже були напрацьовані певні зміни до бюджету щодо розподілу вільних залишків, але, як виявилось, адміністрація не розділяє бачення комісії з певних питань.

Члени комісії висловили своє обурення та нерозуміння того, чому ВОДА не цікавить їхня думка, та чому адміністрація проти виділення коштів, які потрібні для завершення будівництва соціально важливих об’єктів області.

Гунчик пояснив, що для виділення коштів, згідно із рішенням Кабінету Міністрів України, об’єкт будівництва повинен бути незавершеним, і мати декларацію про початок свого будівництва не пізніше 2014-го року. Якщо такої декларації немає, то об’єкт потрапляє у розряд «нового будівництва», і відповідно залишається поза фондом регіонального розвитку.

За словами Володимира Гунчика, держава також не виділятиме коштів на будівництво об’єктів, які виконують роботу по капітальному ремонту.

Важливою умовою виділення коштів на об’єкти незавершеного будівництва Кабінет Міністрів України відмітив спільне фінансування з районами та містами, у розмірі не менше 10%.

Гунчик додав, що найваждивішою умовою фінансування є те, що об’єкт, після направлення коштів, повинен бути добудований і реально введений в експлуатацію у 2015 році.

Тож, за словами голови ВОДА, пропозиції комісії були розглянуті, але до першочергового реєстру внесені тільки ті, які відповідають всім критеріям відбору визначеним кабміном.

Всього створено 3 реєстри. До першого увійшли об’єкти незавершеного будівництва, які планують закінчити та ввести в експлуатацію цього року. До другого – «об’єкти під знаком питання», ті які імовірно не можуть бути здані в експлуатацію в наступному році. До третього – ті що не відповідають вимогам Кабінету Міністрів України та будуть розглядатись програмою розвитку Волинської області вже з наступного року.

Пояснення Володимира Гунчика викликали ще більшу хвилю обурення в членів бюджетної комісії. Вони звернули увагу на те, що подібні рішення Кабміну суперечать плану децентралізації влади. На думку депутатів, потрібно питати в населення відповідних районів і міст які саме будівництва потребують негайного завершення.