Маршалок сенату Польщі Богдан Борусевич не підписуватиметься під заявою до 70-ї річниці визволення концтабору в Освенцімі, в якій Україну звинувачують у намаганні викривити історію.

Про це він написав у листі-відповіді на звернення спікера Ради Федерації РФ Валентини Матвієнко ( прізвище соратниці Путіна до заміжжя – Тютіна), яке буде передано до Москви дипломатичною поштою. Про це повідомляє «Укрінформ».

«У світлі окупації Росією частини території України, а також поширення на частині Луганської та Донецької областей, які залишаються непідконтрольними українському уряду, ідеології етнічної ненависті, спільна заява Польщі й Росії у контексті української історичної пам’яті лише вписувалося б у тон російської пропаганди», - підкреслив Борусевич.

Він наголосив, що Польща має відмінний від Росії погляд на Другу світову війну і її наслідки. «В результаті тісної політичної співпраці двох тоталітарних режимів, СРСР в 1939-1941 роках окупував більшу частину території Польської держави і нарівні з нацистами знищував її еліту», - наголосив маршалок сенату.

У листі він підкреслив, що із симпатією спостерігає за прагненнями українського народу до розбудови демократії і правової держави. Водночас деякі ознаки «поширення в Україні культу» діячів ОУН-УПА він не розцінює як схвалення українським суспільством деяких методів боротьби цих організацій, зокрема - у контексті Волинської трагедії.

Нагадаємо, у надісланому до польського сенату зверненні Ради Федерації РФ наголошується, що сьогодні здійснюються спроби «фальшування спільної історії і намагання покласти провину за початок Другої світової війни як на нацистську Німеччину, так і на Радянський Союз, прирівняти жертв нацизму до кривдників». У російській заяві також зазначається, що до цього «деструктивного процесу намагаються втягнути жителів України», а Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, мовляв, «дозволив собі публічно звинувачувати Радянський Союз у нападі на Німеччину й Україну».