Екс-голова Нацбанку Володимир Стельмах  вважає, що для справжньої довготривалої стабілізації курсу національної валюти Україна має більше експортувати, - інформують Факти.

За словами Стельмаха, нині Нацбанк потрапив під удар, оскільки передумови нинішнього падіння гривні закладалися кілька років тому. «Глибока девальвація гривні склалася не за цей рік – вона накопичилася за 2011-2013 роки, коли проводилася політика стримання інфляції і  утвердження фіксованого валютного курсу. А ці два показники взаємопов’язані у пропорційному порядку: якщо інфляція зменшується, то курс відпускається. В ті роки поставлена була задача: інфляцію не допускати, курс тримати. І у зв’язку з цим пішов продаж резервів», - пояснив він.

Стельмах пояснив, що за політики стримання інфляції держава була вимушена друкувати гроші, аби закрити діру у бюджеті Міністерства фінансів, що  утворилася через різницю між запланованою у держбюджеті цифрою інфляції і реальною. І через це з економічної точки зору, за його словами, нинішній вільний курс валют НБУ виправданий.

Екс-голова НБУ зазначив, що у нинішній стабілізації курсу валют зіграв психологічний фактор, а для реальної стабілізації потрібні фундаментальні чинники. Укріплення курсу через гроші МВФ – тимчасове, вважає він. За його словами, треба робити фундаментальні зміни: змінити структуру ВВП, переорієнтувати економіку з імпортозалежної. «Тобто нам потрібно добитися, щоб у ВВП і у платіжному балансі був позитивний поточний рахунок – це рахунок товарів і послуг», - додав він.

ВІДЕО МОЖНА ПЕРЕГЛЯНУТИ ТУТ