Збільшення тарифів на житлово-комунальні послуги у 7 разів - безпрецедентна ситуація. «Космічну» плату за послуги ЖКГ встановлюють монополісти, які зараз при владі. Врятують ситуацію в країні не політичні перегони та обіцянки а встановлення звичайних – «прозорих» тарифів.

Новину повідомляє «Преса України» посилаючись на коментар Олексія Кучеренка, який він надав в ефірі «Радіо Вести».

Екс-міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко прокоментував підвищення, з 1 квітня, тарифів на комунальні послуги. Колишній чиновник пояснює, що підвищення тарифів у рази пов’язане із складною економічною ситуацією тих «монополістів», які зараз керують країною. Мова йде, зокрема, про те, що у керівництва держави зараз проблеми із бізнесом, а тому потрібні гроші. Ці гроші – вирішили, на думку Кучеренко, просто «зібрати» із населення.

«Яка глобальна помилка? Тема тарифів - це тема економічна, хоча в будь стані вона перетворюється у політичну. Так, тарифи треба було підвищувати, з цим погодиться, напевно, будь-яка розумна людина. Але питання - наскільки підвищувати? В 7 разів? У світі немає таких прецедентів», - зазначив Кучеренко.

Про принципові «ціни» на послуги та їх якість Кучеренко не говорить. Екс-міністр,як людина, яка розуміється у проблемах галузі, наголошує на тому, що врятувати систему можна. Універсальних рецепт від екс-чиновника – відкритість у визначенні тарифів.

«Принциповий момент тарифної політики - повна прозорість усіх тарифів. Це повинно стати аксіомою нашого життя. А те, як зроблено сьогодні, це не нормально. Здається, що у наших монополістів (не буду їх називати, загляньте в Forbes) серйозні проблеми - валяться їх бізнесові імперії, а тому їм потрібен кеш», - резюмує Кучеренко.

Нагадаємо, з 1 квітня, в Україні «почались» нові комунальні тарифи. Тепер у новому опалювальному сезоні комунальні послуги подорожчали на 87%.