Польські волонтери батальйону «Люблін» їдуть в зону АТО із технікою та гуманітарною допомогою. Окрім матеріальної допомоги, волонтери везуть й свої знання із НАТОвських програм.

Зустріч журналістів із волонтерами з Республіки Польща відбулася сьогодні, 11-го квітня на Театральному майдані в Луцьку, - повідомляє Інформаційне агентство Волинські новини.

Керівник «Люблінського» добровольчого батальйону, викладач університету в Любліні Дам’ян Дуба розповідає, що вирішив допомагати українцям після того, як вперше побував у зоні АТО.

«Коли я вперше поїхав у зону АТО, то спілкувався з українськими солдатами, вони мені сказали, що Путін на Польщу не піде, мовляв, ми його не пустимо далі наших позицій. Я тоді задумався і зрозумів, що просто бути осторонь ситуації в Україні я не можу. Окрім того, ми розуміємо, що миру й безпеки у Польщі не буде, якщо не буде цього в Україні.

Ми - інструктори-рятувальники за стандартами НАТО. Зараз їдемо проводити для українських солдат тренінги, передавати наш досвід. Першою чергою, ми хочемо навчити їх, як потрібно надавати першу невідкладну допомогу під час обстрілу, щоб врятувати життя пораненому і зберегти власне життя. Раніше ми працювали в Афганістані, але у вас тут інша війна. Там були рани від мінометних обстрілів, а у вас від артилерії – це значно глибші й травматичніші поранення. Наші знання й навики допоможуть врятувати більше життів», - наголошує польський волонтер.

 

Силами польських й українських добродіїв волонтери придбали карету швидкої допомоги Рено Kangoo Expresss 2004 року для потреб добровольчого батальйону міліції особливого призначення «Кривбас», який воює у населеному пункті Широкіне.

Також купили й легкову машину для потреб 17 танкової бригади, яка дислокується у Станиці Луганській, на передовій. Разом з ними на схід поїде польська репортерка Bianka Zalewska, яка зібрала гуманітарну допомогу для українських військових.

Ініціатором акції став волонтер, співкоординатор проекту «Меценати для солдата» Руслан Теліпський. Він розповідає, що поляки дуже привітно поставилися до українців та турботливо, адже машини продали з великими знижками.

 

«Мені приємно, що наші друзі відгукнулися, тепер наша війна стала частково й їхньою війною.

Окрім того, поляки проводять вишколи для українських солдатів: як надавати медичну допомогу згідно зі стандартами НАТО. До збору коштів долучилися також учасники проекту «Меценати для солдата».

Я думаю, що така співпраця буде продовжуватися і надалі, адже поляки побачили, як себе нетолерантно поводять російсько-терористичні загарбники. Польське законодавство забороняє брати в руки зброю, але вони не хочуть бути байдужими і стояти осторонь, тому допомагають саме так», - наголошує Теліпський.

Волонтер додає, що до збору коштів для українських воїнів активно долучаються й представники діаспори в Німеччині та Канаді.