Голова Луцької міської організації «Захист дітей війни» Наталія Литвинець звернулась до членів постійної комісії з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту із проханням зупинити зростання цін на соціально значимі товари. Адже, за її словами, перед малозабезпечені верствами населення «постало питання жити чи не жити».

Наталія Литвинець розповіла про те, що вона не вірить в те, що зростання цін сьогодні пов’язано із курсом долара. Вона навела декілька прикладів того, як ціни зростають в той час, коли курс іноземних валют залишається стабільним.

Литвинець звернулась до в. о. голови Волинського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Сергія Лугового з питанням яким чином вітчизняний виробник прив’язує зростання ціни на свою продукцію до долара.

Сергій Луговий намагався переконати присутніх, що зараз Антимонопольним комітетом ведеться активна робота щодо покарання несумлінних монополістів. Зокрема він розповів, що знижено ціни на бензин. Розпочато судові справи проти постачальників палива «Укрпетроль» та «WOG». Притягнуто до відповідальності ПАТ «Теремно Хліб», та накладено 2 штрафи у розмірі 50 и 68 тисяч гривень. Штрафи накладені за включення в ціну хліба витрат на власну фірмову торгівлю, які б мали мали покриватись із торгівельної надбавки та закладання у вартість своєї продукції завищеної закупівельної ціни на борошно.

Також Луговий розповів, що завдяки діям Антимонопольного комітету було знижено ціну на цукор ваговий до 9,99, та інші продукти вітчизняного виробника. За його словами загалом ціни на товари знизились на 25-35%.

Але більшість виробників антимонопольники контролювати не можуть. Зокрема, Сергій Луговий розповів, що виробників олії, рисової і гречаної крупи на Волині не існує. Не можуть вони також контролювати ціноутворення у роздрібного реалізатора продукції.

В ході обговорення з’ясувалось, що є постанова кабінету міністрів України яка забороняє проведення перевірок суб’єктів господарювання, крім випадків коли вони самі звертаються з проханням про перевірку. Тож антимонопольники спілкуються з виробниками шляхом запитів і відповідей, що значно погіршує ефективність їх роботи.

На переконання депутата Андрія Осіпова ця заборона повинна стосуватися перевірок фіскальною та податковою службами. Насправді ж держава заборонила перевірку інспекції прав споживачів і Антимонопольного комітету. Як результат виходить, що це відбилося на споживачах.

Депутат Осіпов запропонував розробити проект звернення до кабінету міністрів України, та Верховної ради України щодо зміни порядку контролю за діяльністю суб’єктів господарювання, в частині ціноутворення, та винести його на розгляд  74-тої сесії міськради.