Ліппе — перший партнер Луцька у Німеччині. Це засвідчив підписаний Меморандум про співпрацю Луцьким міським головою Миколою Романюком і керівником району Ліппе Фріделем Гойвінкелем під час перебування делегації нашого обласного центру з офіційним візитом у Федеративній Республіці Німеччина. Підписання такого документа стало можливим завдяки багаторічній роботі спілки «Мости дружби в Україну» та особисто професора Карла-Германа Крога для зміцнення німецько-українського співробітництва, - про це йдеться на сайті мерії.

Сьогодні делегація з краю Ліппе завітала до Луцька. У її складі — Фрідель Гойвінкель, ландрат, Наталі Гассе, референтка, Карл-Айтель Йон, керівник відділу у справах молоді, сім’ї і соціальних питань, Бернд-Гайнріх Корте, керівник відділу партнерств району Ліппе, Карл-Герман Крог, голова правління спілки «Мости в Україну» та пан пастор Манфред Мьоллер, заступник голови правління спілки «Мости в Україну».

Як і годиться в Україні, Луцький міський голова Микола Романюк зустрів німецьких партнерів хлібом та сіллю.

 

 

Привітав гостей у нашому місті митрополит Луцький та Волинський Михаїл. Він зауважив, що в сьогоднішній суспільно-політичний ситуації міська влада не на словах, а на ділі показує приклад об'єднання та цілісності України. Одним із таких кроків є співпраця з містом Волноваха Донецької області. Адже з цим містом Луцька міська рада підписала Меморандум про співпрацю, а на Великдень луцькі родини щиросердечно прийняли 68 діток з Волновахи.

Опісля в знак вшанування загиблих українців, що захищали незалежність та свободу нашої держави під час Революції Гідності, спільно з міським головою Миколою Романюком вони поклали квіти до фотостенду Героїв Майдану та біля могили Василя Мойсея.

Карл-Герман Крог, голова правління спілки «Мости в Україну» від імені всіх німців побажав Україні миру, свободи та процвітання. «Я знаю, що таке війна. Це було для нас дуже важливо схилити голови перед загиблими, що боролися за Україну», - зауважив він.

А також розповів, що ця поїздка допоможе укласти угоду про співпрацю із краєм Ліппе. «Ми хочемо зблизити народи Німеччини та України у спільному домі — Європі», - наголосив він.

Також в рамках сьогоднішнього перебування у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки відбулась зустріч зі студентами Інституту іноземної філології за спеціальністю «Німецька мова» та викладачами.

Студенти підготували гостям презентацію про маловідомі факти Німеччини, а також поділилися враженням від проходження стажування у цій державі.

Луцький міський голова Микола Романюк висловив вдячність пану Карлу-Герману Крогу за ініціативи, які він реалізує у співпраці з нашим містом. Висловив сподівання, що зустрічі студентів, спільні програми допомагатимуть будувати хороше майбутнє у Європі. Розповів про своє перебування у Німеччині й зауважив, що один із кроків співпраці — стажування студентів є дуже важливим для нашого міста та України. «Адже майбутнє за молодими людьми», - наголосив він.

До слова, минулого року 18 студентів Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки та Луцького національного технічного університету стажувалися в установах, організаціях та підприємствах району Ліппе. Крім того, щороку до Німеччини приїздять культурно-мистецькі гурти зі Східноєвропейського національного університету «Бандура» та «Дивоструни».

Опісля гостям міста своє музичне мистецтво подарували студенти Інституту мистецтв СНУ імені Лесі Українки.