Начальник УМВС України у Волинській області Петро Шпига під час прес-конференції розповів про подробиці так званого «волинського сафарі», що трапилося на полях неподалік Горохова.

Подія відбулась 21 лютого, у Горохівському районі Волинської області. Між населеними пунктами Підбереззя і Козятин місцевими фермерами було затримано невідомих осіб які їздили по полях на позашляховиках, знищуючи посіви озимини.

Як з'ясувалося пізніше автомобілями з польською реєстрацією марки «Nissan Patrol» і «Jeep Cherokee» керували жителі міста Володимира-Волинського. В ході слідства з’ясувалось, що автівки потрапили в Україну через державний кордон Львівської області, і були ввезені громадянами Польщі терміном на 1 рік. Отже, і кермувати ними мали право тільки ті ж громадяни Польщі. На підставі цього позашляховики затримали і відправили на штрфмайданчик. Пізніше з’ясувалось, що автомобілі були ввезені із порушенням митних правил. Тому на їх власників були накладені адміністративні стягнення у розмірі 8 500 грн за кожну машину.

Володимир-Волинських водіїв за вчинені правопорушення притягнули до адміністративної відповідальності за керування автомобілем з номерними знаками які не належать даному транспортному засобу, та за керування без посвідчення водія.

При огляді автомобілів, в салонах було виявлено 2 мисливських карабіни. Дозволи на зброю були оформлені на водіїв належним чином.

Петро Шпига запевнив, що затримані особи не були волонтерами, членами громадських організацій та політичних партій, як про це раніше сказав губернатор Володимир Гунчик.

«Як вони пояснюють з ними були присутні і громадяни Польщі. У зв’язку із тим, що події відбувались пізно ввечері, вони збились з дороги, і по полях наробили такої шкоди» - розповів Петро Шпига.

Він також додав, що міліція поляків при затриманні не знайшла.

Таке пояснення викликало посміх присутніх журналістів, та й сам начальник УМВС не втримався від сміху.

Управління сільського господарства Горохівської районної державної адміністрації встановили, що  пошкоджено більше 1 Га посівів. З приводу цього було відкрите кримінальне провадження, яке невдовзі... закрили. Адже надійшли заяви від фермерів про те, що їм повністю компенсовано суму заподіяних збитків. Володимир-Волинські водії заплатили 56 500 грн.

Петро Шпига розмови про те, що на полі були воронки від гранат, а в багажниках позашляховиків – вбиті тварини, не підтвердив.

«В нас така тенденція в області… Щоб було красиво, можна щось розмалювати - воронки від гранат, вбиті тварини лежать у багажнику. Ну не було цього» - зауважив Петро Шпига.