Кожне друге підприємство Волині, що за підсумками декларування в лютому заявило ПДВ до відшкодування, відповідає критеріям на автоматичне відшкодування ПДВ, – повідомили у відділу контролю за відшкодуванням ПДВ ГУ ДФС у Волинській області.

Важливо, що тепер у переліку потенційних автовідшкодуванців – не лише великий бізнес, а й представники середнього і малого підприємництва Волині, – особливо наголошують в ГУ відомства.

«Загалом за підсумками лютого 2015 року 99 волинських підприємств та фірм задекларували до відшкодування на рахунки 61,5 мільйона гривень податку на додану вартість. В автоматичному режимі відшкодовано 48,8 мільйона гривень, тобто 79,3 відсотка від загальної суми», – зазначає начальник Головного управління ГУ ДФС у Волинській області Віталій Чуй.

Керівник ГУ ДФС Волині вважає, що майже п’ятикратне зростання кількості потенційних автовідшкодуванців – позитивний результат зміни критеріїв автоматичного бюджетного відшкодування.

«На вимогу сумлінного бізнесу та з врахуванням практики з цього року змінено критерії автовідшкодування податку на додану вартість, зокрема зменшено їх кількість, а деякі –змінено. Цей елемент податкової реформи, що відповідав очікуванням бізнесу, дозволяє набагато більшій кількості підприємствам реального сектору економіки отримувати ПДВ в автоматичному режимі», – підкреслив Віталій Чуй.

Нагадаємо, що в зв’язку з набранням чинності з 01.01.2015 року нової редакції пункту 200.19 статті 200 ПКУ та згідно Порядку визначення відповідності платника податку на додану вартість критеріям, які дають право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування ПДВ, затвердженого наказом Мінфіну України від 14.11.2014 року №1128 право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування податку мають платники податку, які відповідають одночасно таким критеріям:

– не перебувають у судових процедурах банкрутства ;

– не можуть мати в Єдиному держреєстрі підприємств та організацій записи про відсутність підтвердження відомостей, відсутність за місцезнаходженням, припинення держреєстрації, визнання повністю або частково недійсними установчих документів чи змін до установчих документів юридичної особи, тощо;

– мають необоротні активи, залишкова балансова вартість яких на звітну дату за даними податкового обліку перевищує у три рази суму податку, заявлену до відшкодування, або отримали терміном на один рік від банківської установи, фінансову гарантію, що діє з дня подачі відповідної заявки про повернення суми бюджетного відшкодування ;

– здійснюють операції, за нульовою ставкою (питома вага яких протягом попередніх дванадцяти послідовних звітних податкових періодів (місяців) сукупно становить не менше 40 відсотків загального обсягу поставок або здійснили інвестиції в необоротні активи у розмірах не менше ніж 3 мільйони гривень протягом останніх 12 календарних місяців. Платникам податку, які отримали право на автоматичне бюджетне відшкодування виходячи із цього критерію, сума такого відшкодування сукупно не може перевищувати суму податку, сплачену у складі вартості придбаних (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України)/споруджених необоротних активів незалежно від того, чи були вони введенні в експлуатацію;

– не мають податкового боргу.