Експерти Міжнародного центру перспективних досліджень стверджують, що в березні місяці поточного року була зафіксована рекордна для країни інфляція за останні 20 років. Самий максимальний показник в Україні був у 1995 році, коли зростання цін за місяць досягло 20-30%. На сьогоднішній день цей показник за минулий місяць доріс до 10,8%. Про це йдеться в аналітичному виданні «Економічні тенденції та прогноз на 2015-2017 роки», - інформує RBN.

Основною причиною даної тенденції послужив швидкозростаючий спад економіки і девальвація валюти, яка також зафіксована на рекордному рівні. Прогноз поведінки курсу валют варіюється день у день, так як його динаміку в нинішніх умовах визначити неможливо через постійні спекулятивні операцій на валютних торгах.

«Різке зростання попиту на продукти тривалого зберігання через очікуване подорожчання продовольства і збільшення цін імпорту призвели до стрімкого зростання цін наприкінці лютого і в першій половині березня», - наголошується в документі Міжнародного центру перспективних досліджень. Однак експерти звертають увагу на те, що зростанню інфляції сприяли і особливості збору статистичних даних, на основі яких розраховують темпи зростання споживчих цін. Значні зрушення в цінах, які були здійснені якраз 27-28 лютого не були зафіксовані у статистичній звітності, тому все це перекотилося на березень місяць. Таким чином, якщо брати в облік поправки на дану похибку, рекордним місяцем можна вважати лютий.

Така ситуація вийшла з тієї простої причини, що щомісячний розрахунок рівня споживчих цін здійснюється з 1 по 25 число кожного періоду. Тобто, останні дні місяця не беруть до уваги. Їх динаміка переходить на майбутні періоди. Таким чином, сукупний показник інфляції за лютий місяць оцінюється на рівні 15,8% в споживчому наборі.

Читайте також: Нацбанк підвищив курс гривні