У Ковелі ‒ затримка в оформленні землевпорядними організаціями міста Ковеля документації на земельні ділянки, надані учасникам АТО міською радою в районі вулиці Лісової.

Обговорення проблеми відбулося в Ковельській міській раді, ‒ повідомляють у прес-службі Ковельської мерії.

Так, в інформації йдеться, що станом на 27.04.2015 року зареєстровано 260 звернень від учасників АТО та сімей загиблих. З них 114 уже отримали земельні ділянки відповідно до рішень міської ради.

Наразі щоб вирішити звернення учасників АТО необхідно орієнтовно 25 га земель. У Генеральному плані Ковеля землі, які передбачені для садибної житлової забудови, в такому обсязі відсутні. Однак в межах міста є землі, зарезервовані для містобудівних потреб і при коригуванні містобудівної документації їх можливо передбачити для садибного житлового будівництва, ‒ йдеться в повідомленні.

Аби вирішити цю проблему, міська рада прийняла рішення № 63/70 від 11.12.2014 року «Про внесення змін до генерального плану міста Ковель», згідно з яким проводяться проектні роботи з метою збільшення садибної забудови на території міста. Також розроблено та затверджено детальні плани території розміщення житлової забудови по вул. Лісовій та Зерова та надано дозволи на виготовлення землевпорядної документації для військовослужбовців.

Проте землевпорядники припинили виготовлення документації на земельні ділянки в районі вулиці Лісової, оскільки Ковельський держлісгосп заявив свої права на земельну ділянку. Ці права підтверджує й рішення виконавчого комітету №77 від 26.04.95 «Про передачу земельної ділянки Ковельському держлісгоспу» в користування для ведення лісового господарства.

Головний архітектор міста Людмила Мурай стверджує, що при узгодженні в управлінні Держземагентства у Ковельському районі детального плану території, розробника не повідомили про наявність правовстановлюючих документів на цю територію в інших осіб.

А 19.02.2015 року від управління Держземагентства у Ковельському районі надійшла інформація, що земельна ділянка, яка знаходиться в межах міста Ковеля по вул. Лісовій загальною площею 10,1 га, відноситься до земель лісового фонду ДП «Ковельське ЛГ».

Листом від 31.01.2015 року №18-303-03-1043-15 управління Держземагентства у Ковельському районі повідомило виконавчий комітет про відсутність у місцевому фонді документації правовстановлюючих документів на земельну ділянку площею 10,1 га в урочищі Войтовщина в м.Ковелі.

Начальник відділу земельних ресурсів та охорони природного навколишнього середовища Вадим Логвінов роз’яснив, що Ковельський Держлісгосп не оформив документів на право користування земельною ділянкою у порядку, встановленому законодавством. Крім того, з моменту прийняття рішення виконавчого комітету по 2015 рік землі не використовувались для ведення лісового господарства, а використовувались мешканцями міста для городництва.

Тож, вилучати земельні ділянки в районі вулиці Лісової на користь Ковельського Держлісгоспу, за його словами, не будуть.

«Усі питання, що виникли при оформленні землевпорядної документації, будуть вирішені. Міська влада виконає взяті на себе зобов’язання щодо забезпечення земельними ділянками ковельчан-воїнів АТО та зробить усе від неї залежне, щоб допомогти та підтримати захисників України. У разі потреби буде скликана позачергова сесія міської ради для того, аби відмінити рішення виконкому №77 від 26.04.1995 року», ‒ резюмується в повідомленні.