Питання безкоштовної медицини на сьогодні не виникає. Це навіть підтвердив президент України Петро Порошенко на засіданні комітету з економічних реформ в квітні поточного року. Усі вже звикли до того, що так зване «безкоштовне» медичне забезпечення при необхідності виливається у кругленьку копійку. Однак поки до суцільного переформатування системи охорони здоров’я на страхову справа не дійшла, в Україні запровадили практику надання медичних послуг за рахунок використання коштів різного роду лікарняних кас. Система вже відома багатьом і за останні 10-15 років вона все більш удосконалювалась по двох напрямках: залучення благодійних внесків або регулярна сплата членських внесків, які йдуть на лікування пацієнтів понад базовий державний рівень. В такому випадку така лікарняна каса, що діє за рахунок благодійних внесків і взаємопідтримці, бере на себе зобов’язання оплатити ваше лікування повністю або ж частково. Звісно, щомісячні внески в розмірі 30-50 гривень це менше, аніж один похід в аптеку чи на УЗД-діагностику, та чи настільки ж часто виникає потреба в цьому… В результаті хто і як оперує вашими коштами, які ви справно сплачуєте зі свого гаманця – прослідкувати тяжко. Тож автоматично виникає питання куди ж діваються невикористані кошти. Та ще більше обурення викликає те, коли ви приходите на обстеження в державну установу і, пред’явивши посвідчення, отримуєте відмову в наданні тих чи інших послуг і все ж таки мусите платити повну вартість обстеження. Подібні випадки останнім часом трапляються все частіше й частіше. Щодо благодійних внесків, то подібні благодійні каси останнім часом почали встановлювати у медустановах свої власні розцінки на ті чи інші послуги, однак не поспішають звітуватись про те, на що конкретно вони були використані. І навіть отримавши квитанцію про сплату відповідно до встановленого прайсу «благодійного внеску» за типовий аналіз, ви й гадки не маєте, чи підуть ці кошти на закупівлю лабораторного приладдя, чи бува, не осядуть в кишені якогось лікаря-бізнесмена.

Днями у Волинському прес-клубі реформ відбулась прес-конференція, на якій громадські активісти поставили це питання досить гостро. Зокрема, голова правління ВОГО «Волинська обласна лікарняна каса» Дмитро Глазунов, заручившись підтримкою членів ГО «П’ята влада», розповів журналістам про фінансові махінації двох подібних структур – БО «Муніципальна лікарняна каса» та ГО «Допоможемо собі». Зокрема, активісти заявили, що вони починають боротися з корупцією в цьому напрямку, адже до діяльності цих структур має неабияке відношення екс-начальник управління охорони здоров’я Луцької міськради Федір Кошель.

«Усім відомо про плату за обстеження в лікувальних закладах міста у вигляді благодійних внесків. Одразу зауважу, що фінансування медицини не є достатнім і ці кошти необхідні. Але якщо вже в такий спосіб гроші збирають, повинні бути прозорі і аргументовані звіти. Зрештою, це є світова практика. Забезпечити максимальну проінформованість громадян про використання благодійних внесків збирався і пан Кошель. Про це свідчить протокол наради від 20 березня 2013 року, підписаний ним. Але чи хтось насправді бачив ці звіти?», - заявив Дмитро Глазунов.

За його словами, у 2013 році «Муніципальна лікарняна каса» зібрала 9,13 млн. грн., з яких на статутну діяльність використано 7, 8 млн. Ці кошти направлені на потреби лікарень і використані за призначенням.

«Де решта 1,3 млн? За наявною інформацією у 2014 році на утримання МЛК використано понад 1 млн. грн. І так щорічно. Це ті кошти, які медицина і громада вже недоотримали», - наголошує голова «Волинської обласної лікарняної каси».

Загалом під час прес-конференції Дмитро Глазунов заявив про фінансові махінації в сумі 2,4 мільйони гривень, які зникли, на його думку, з цих благодійних кас не без легкої руки Федора Кошеля. За його словами, як Муніципальною лікарняною касою, так і ГО «Допоможемо мобі» від самого заснування розпоряджався колишній начальник управління охорони здоров’я міста, тож, на його думку, саме в нього треба питати де осіли кошти людей. Разом з тим, Дмитро Глазунов висловив припущення, що більшість коштів таки присвоїв саме Федір Кошель, а решту вже отримували в якості заохочення бухгалтери та економісти управління, які оперують благодійними внесками і ведуть облік надходжень. Серед них, за словами пана Глазунова, і досить відома в Луцьку економіст управління Наталія Артамонова, Ірина Василенко, Наталія Жолоб та близька родичка самого Федора Гнатовича – невістка Олена Кошель.

За його словами, саме ці жіночки ведуть усю бухгалтерію двох благодійних організацій і займаються серйозними «перекиданнями грошей». Дмитро Глазунов переконаний, що на благодійних внесках наживаються всі.

«Останні роки МЛК очолювала головний економіст цього ж управління Наталія Артамонова. Бухгалтером є невістка- Кошель Олена. З огляду на викладене, ми публічно звернулися до пана Кошеля: «Де гроші, які зібрала Муніципальна лікарняна каса за 15 років?» А після цього вже громада дасть відповідь, потрібна нам така «каса» чи ні», - заявив опісля прес-конференції на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук Дмитро Глазунов.

Тож, фактично, зустріч голови правління «Волинської обласної лікарняної каси» з журналістами відбулась під девізом – «Кошель – корупціонер». Ба більше, Дмитро Глазунов активно намагався переконати журналістів у тому, що в нього є факти того, що саме екс-начальник управління охорони здоров’я зі своєю командою привласнює гроші благодійних внесків. Однак фактично – жодного конкретного доказу він так і не надав. Дмитро Глазунов довго розповідав про те, що ні «Допоможемо собі», ні «Муніципальна лікарняна каса» не надає звітності про свою фінансову діяльність і жодним чином не звітується про надходження і витрати. Таким чином, він постійно наголошував на тому, що діяльність таких кас зі збору благодійних внесків треба ставити під питання. Звісно, в інтернеті можна знайти багато інформації про сумнівні справи Федора Кошеля, який понад 20 років очолював управління охорони здоров’я Луцької міської ради і якого раз-по-раз тягали контролюючі органи. І усе б здавалося нічого… ну дійсно хтось копнув глибше і знайшов реальні факти привласнення екс-начальником благодійних внесків. Однак як на завершення зазначив сам Дмитро Глазунов – його інформація про ці так звані «корупційні діяння» підтверджена податковими структурами, але отримана «офіційно-неофіційним» шляхом. Тож з огляду на те, що він є головою правління ВОГО «Волинська обласна лікарняна каса» усі заяви про корупційні діяння починають виглядати досить сумнівними. І чи бува не носить це характер навмисної дискредитації конкурентів, адже мета і «ВОЛК», і «Допоможемо собі», і «Муніципальної лікарняної каси» одна – збирати членські чи благодійні внески і забезпечувати пацієнтам доступ до «безкоштовної» медицини.

Тож інтернет-видання «Під прицілом», яке вже не вперше дотикається до вивчення цієї теми, вирішило детально розібрати заяви та претензії Дмитра Глазунова з приводу сумнівної фінансової діяльності благодійних кас, підконтрольних екс-начальнику управління охорони здоров’я, та проаналізувати звіти одразу трьох організацій.

У тому, що керівництво «Муніципальної лікарняної каси» та ГО «Допоможемо собі» приховує фінансові звіти під час прес-конференції переконували також представники ГО «П’ята влада», яких Дмитро Глазунов завбачливо запросив на захід. Так, Григорій Остров розповів історію, як з дитиною не міг у поліклініці пройти звичайне УЗД-обстеження, оскільки з нього вимагали сплатити до каси 50 гривень благодійного внеску. Активісти, які одночасно займаються діяльністю в інших громадських організаціях, заявили, що під час власного розслідування неодноразово навідувались до керівництва цих двох організацій, однак бухгалтери нахабно їм відмовляли в наданні будь-якої інформації про фінансову діяльність Муніципальної лікарняної каси та «Допоможемо собі». Ба більше – за їх словами протягом двох днів вони пересвідчились, як керівництво двічі змінювало звіти про використання коштів, що викликало у них багато сумнівів стосовно їх правдивості. Також активісти не дуже відомої ГО «П’ята влада», яких більше знають, як представників «ДУК» заявили, що бухгалтерки цих організацій при зустрічах «поводились неадекватно, хамили і категорично відмовлялись надавати їм звіти по внесках і витратах за минулі роки». Ба більше, ті докази корупційних діянь Федора Кошеля в галузі «збору благодійних внесків», які їм вже вдалось зібрати, частково втрачено через пошкоджений телефон за дивних обставин. Тож і слова громадських активістів з приводу корупційних діянь екс-начальника управління охорони здоров’я з його підопічними «касирками» не мали ніякого підтвердження. Разом з тим, і діяльність самої ГО «П’ята влада» також викликає певні сумніви, адже, окрім впізнаваних представників – бійців ДУКу Сергія Ковальчука та Георгія Острова серед засновників організації також числиться столична юристка Олена Черьомуха.

 

Що ж до діяльності самої ГО «П’ята влада», то в мережі Інтернет нам не вдалось відшукати ніякої інформації про їхню роботу і проблеми, до вирішення яких вони долучались в минулому. Тож це наводить на думку, що наразі громадська організація покликана надавати підтримку в питаннях викриття корупційних діянь екс-начальника міського управління охорони здоров’я Федора Кошеля в межах його причетності до фінансових оборудок з благодійними касами.

В свою чергу, ми запросили у керівництва «Муніципальної лікарняної каси» та «Допоможемо собі» фінансову звітність за попередні роки, аби пересвідчитись у словах Дмитра Глазунова і громадських активістів і знайти підтвердження інформації про зникнення коштів з рахунків благодійних кас. Спершу у ГО «Допоможемо собі» нам відмовили, мовляв усе є на офіційному сайті, однак, коли ми роз’яснили, що думку Петра Глазунова ми почули і намагаємось для об’єктивного висвітлення проблеми подати їхню точку зору, таки надали звіти про фінансову діяльність за минулі роки.

Аби не перетворювати статтю в «вінегрет» з цифрами – розкладемо усе по поличках.

Як нам вдалось з’ясувати, «Муніципальна лікарняна каса» має 36 орендованих приміщень в міських та обласних медичних закладах, де працює 43 особи. З початку квітня офіційно її дійсно очолив Федір Гнатович Кошель, який наприкінці березня пішов з посади начальника управління охорони здоров’я Луцької міської ради, де пропрацював більше 20 років. Про те, що він є серед засновників цих організацій (ГО «Допоможемо собі»,  ВОГО «ВОЛК» та БО «МЛК»), ЗМІ вже писали раніше. Попри це, лише від 2.04.2015 року він, за даними ЄДР юридичних та фізичних осіб-підприємців є керівником ЧБО «Муніципальна лікарняна каса».

 

Що ж до системи роботи, то касири щоденно здають залучені кошти (благодійні внески) на розрахунковий рахунок. Облік ведеться в розрізі кожної медустанови. Отож, робота налаштована по такій схемі: головні лікарі подають листи по необхідності на одержання безповоротної фінансової допомоги на розрахунковий рахунок (або лист, договір, рахунок на оплату товару чи послуги), медустанова дає доручення на ЧБО «Муніципальна лікарняна каса» на свою матеріально-відповідальну особу для одержання товару, МЛК відписує доручення на постачальника для одержання товару (товар транзитом), далі «Муніципальна лікарняна каса» відписує накладну на доручення медустанови, і товар по даній накладній оприбутковується на баланс медустанови. Якщо кошти надаються на розрахунковий рахунок – лікувальний заклад в обов’язковому порядку подає звіт про їх використання, про що відповідно оприлюднюється інформація на дошках оголошень, та на сайтах медустанов.

Відтак у даних, наведених у звіті про надходження та видатки БО «Муніципальна лікарняна каса» за 2014 рік, вказано, що станом на 31 грудня 2014 року благодійна організація нараховує 60 членів. Зокрема, у 2014 році МЛК отримала доходів від проведення основної діяльності в сумі 9,6 млн. грн..

Залучення благодійних внесків у 2014 році в розрізі медустанов становить:

КЗ «Луцька міська клінічна лікарня»- 4 833 115,52 грн.;

КЗ «Луцька міська стоматологічна поліклініка»-1 375 441,00 грн.;

КЗ «Луцький клінічний пологовий будинок»-929 582,11 грн.;

КЗ «ЛЦПМСД»-173 683,87 грн.;

КЗ «ЛЦПМСД №2»-140 481,00 грн.;

КЗ «ЛЦПМСД №3»-40 441,00 грн.;

КЗ «Луцька міська дитяча поліклініка»- 237 021,00 грн.;

КЗ «ЛЦПМСД№1»- 10 813,00 грн.;

ВО «Онкологічний диспансер»-803 614,00 грн.;

ВО «Наркологічний диспансер»-73 020,00 грн.;

ВО «Психіатрична лікарня №1»-550,00 грн.;

ВО «Медико-соціальна експертиза»-28 295,00 грн.;

Обласний шкір вендиспансер- 45 068,00 грн.;

Обласне бюро «Судово - медичної експертизи» - 760,00 грн.;

ОЦПБ СНІД-192 004,00 грн.;

Іваничівська ЦРЛ-5 750,00 грн;

Луцька ЦРЛ-262 249,00 грн.;

Любешівська ЦРЛ-63 785,00 грн.;

Любешівський ЦМСД-63 785,00 грн.;

Ківерцівська РТМО-57 871,00 грн.;

КЗ «ВО центр медичної допомоги та МК»-131 222,10 грн.;

ВО Паталогоанатомічне бюро-24 049,00 грн.;

Олицька психлікарня-83,00 грн.

Разом з тим, на виконання статутних завдань, серед яких основними є підтримка належного функціонування лікувальних закладів, у 2014 році було використано -8 565 083,83 грн. Членська благодійна організація «Муніципальна лікарняна каса» надала – безповоротну фінансову допомогу медичним установам Волинської області у вигляді цільової фінансової допомоги, оплати товарів та послуг, а саме:

1.КЗ «Луцька міська клінічна лікарня»-4 659 169,39 грн.;

2.КЗ «Луцька міська стоматологічна поліклініка»-1 219 105,09грн.;

3.КЗ «Луцький клінічний пологовий будинок»-822 216,69 грн.;

4.КЗ «ЛЦПМСД »-102 764,33 грн.;

5.КЗ «ЛЦПМСД №2»-100 780,00 грн.;

6.КЗ «ЛЦПМСД №3»- 30 761,63грн.;

7.КЗ «Луцька міська дитяча поліклініка»-202 193,04 грн.;

8.КЗ «АЗПСМ№1»- 905,65грн.;

9.ВО «Онкологічний диспансер»-551 801,7 грн.;

10. ВО «Наркологічний диспансер»-58 738,18грн.;

11.ВО «Психіатрична лікарня №1»- 1 995,00грн.;

12. ВО «Медико-соціальна експертиза»-20 403,71 грн.;

13. Обласний шкір вендиспансер-39 166,07 грн.;

14. Паталогоанатомічне бюро-52 161,8 грн.;

15. ОЦПБ СНІД-9 8847,68 грн.;

16. Іваничівська ЦРЛ- 5 455,00грн;

17. Луцька ЦРЛ- 231 171,46грн.;

18. Любешівська ЦРЛ- 69 500,00грн.;

19.Любешівський ЦМСД- 21 745,27грн.;

20. Ківерцівська РТМО- 86 904,73грн.;

21. Інформаційно-аналітичний відділ – 33 504,54грн.;

22. Фонд милосердя та здоров»я – 500,00грн;

23.Товариство Червоного Хреста-300,00грн.;

24.КЗ «ВО центр медичної допомоги та МК»-93 214,55 грн.

25. Громадяни-5 875,83 грн.;

26.ВОТС смт. Колки-8 226,00 грн.

 

Таким чином, за листами установ за благодійні внески придбавається медобладнання, медичні засоби, медикаменти, госптовари, канцтовари. Оплачуються послуги по ремонту медобладнання а також послуги охорони. При затримці коштів у казначействі на тижні і навіть місяці, своєчасна проплата через бухгалтерію ЧБО «Муніципальна лікарняна каса» є надзвичайно важливою підтримкою роботи закладу. Для прикладу в стоматполіклініці по півроку затримувались рахунки на оплату стоматматеріалів в казначействі і лише бухгалтерія ЧБО МЛК забезпечила безперебійну роботу закладу.

Ба навіть екс-голова правління організації, Наталія Артамонова, яка за словами Дмитра Глазунова приховує реальні цифри, роз’яснила детально, що, наприклад, в розрізі КЗ «Луцька міська клінічна лікарня» всього було надано 4 659 169,39 грн., а саме: 180 000,00 грн. благодійної допомоги на розрахунковий рахунок, за дані кошти придбані медикаменти, реактиви. 3и403и469,39 - безоплатно передані матеріали (117 000,00 грн. трактор, 106 700,00 грн. ліжко функціональне, 6 800,00 грн. апарат електроміостимулятор, 17 600,00 грн. апарат УЗТ, 495 000,00 грн. датчики до МРТ, 480 000,00 грн. система ультразвукова діагностична, 200 000,00 грн. відеопринтер, 300 000,00 грн. будматеріали, 60 800,00 грн. електрохірургічний апарат, 49 230,00 грн. монітор пацієнта капнограф, 100 000,00 грн. рентгенплівка,1 380 655,39 грн. медикаменти, 89 600,00 грн. рентгенплівка, 100 084,00 медінвентар). 1 075 700,00 грн. оплачені послуги по ремонту обладнання, технічне обслуговування, послуги охорони. А от по питанню понаднормового використання коштів на утримання організації, то в 2014 році ЧБО «Муніципальна лікарняна каса» використала на дані цілі 10,5% від загальних надходжень, при дозволених законодавством 20% на внутрішньогосподарські видатки організації (зарплата працівників, оренда, банківське обслуговування, обслуговування комп’ютерної техніки, послуги зв’язку тощо).

Що ж до невикористаних коштів, то, як повідомила бухгалтер організації Ірина Василенко – вони зберігаються на розрахунковому рахунку, і використовуються при потребі. До речі кожна установа свої кошти контролює і при потребі депонує їх для закупівлі того, чи іншого медичного приладу, або на непередбачені витрати. Що ж до «зниклих коштів», про які неодноразово наголошував Дмитро Глазунов, то залишки коштів осідають на розрахункових рахунках цих організацій.

 

 

Разом з тим, щорічно голова правління ЧБО «Муніципальна лікарняна каса» звітується перед членами організації про роботу за рік. Зокрема, і 26 березня 2015 року відбулись загальні збори організації, де й було розглянуто звіт голови правління про діяльність благодійної організації за 2012-2014 роки та обрано правління і наглядову раду ЧБО «Муніципальна лікарняна каса» на 3 роки. І, як виявилось, отримати інформацію про фінансові справи ЧБО «Муніципальна лікарняна каса» може будь-хто, ба навіть детально перевірити по виписаному чеку при сплаті – куди, коли та на що були витрачені благодійні внески. Інформація про рух коштів оприлюднюється, але за потреби, кожен трактує її по-своєму.

У питанні фінансової діяльності ГО «Допоможемо собі» усе виявилося ще простіше. Організація давно має власний сайт, де постійно висвітлює інформацію про свою діяльність, а також звітується перед пацієнтами про усі надходження та виплати. Якщо загалом, то діяльність цієї ГО багато в чому відрізняється від системи роботи ЧБО «Муніципальна лікарняна каса». За даними ЄДР юридичних та фізичних осіб-підприємців, нею керує Жолоб Наталія Анатоліївна.

 

Станом на січень місяць ГО «Допоможемо собі» налічувало19 821 осіб в тому числі 146 колективів, які сплачують членські внески. Громадським об’єднанням лише за 12 місяців 2014 року було залучено коштів на суму – 3 824,1 тис. грн.. Разом з тим, минулоріч було отримано, розглянуто і позитивно вирішено 950 заяв від членів об’єднання. Що ж до витрат, то протягом 2014 року ГО «Допоможемо собі» витратила на лікування, обстеження, санаторно-курортне лікування та стоматологічні послуги членів об’єднання кошти в розмірі 3641,6 тис. грн., саме:

1. На лікування - 2 466,1 тис. грн., оплативши лікування 3419 членів об’єднання. Середня вартість лікування становить -721,3 грн.

2. На обстеження - 935,6 тис. грн., оплативши обстеження 8885 членів об'єднання. Середня вартість обстеження становить -105,3 грн.;

3. На стоматологічну допомогу - 219,7 тис. грн., оплативши стоматологічну допомогу 256 членам об’єднання. Середня вартість лікування становить – 858,23 грн.

4.На санаторно-курортне лікування-20,1 тис. грн., оплативши санаторно-курортне лікування 13 членам об’єднання. Середня вартість лікування становить -1548,58 грн.

 

У 2014 році на утримання організації було витрачено 12,5% від залучених коштів.

Таким чином, інтернет-виданню «Під прицілом» завдяки наполегливості вдалось отримати фінансову звітність по діяльності обох таких осоружних для Дмитра Глазунова громадських організацій. Зокрема, бухгалтер видання провела калькуляцію і по ЧБО «Муніципальна лікарняна каса» і по ГО «Допоможемо собі». Проте, як в інформації про надходження коштів, так і по витратах на обстеження та лікування членів обох організацій – неточностей виявлено не було.

Тож ми не знайшли підтвердження інформації про зникнення 2,4 мільйонів гривень членських внесків, про що під час прес-конференції неодноразово наголошував голова правління ВОГО «Волинська обласна лікарняна каса» Дмитро Глазунов. Таким чином, слова чоловіка вже можна піддати сумніву, адже обіцяних фактів реального привласнення цих коштів чи будь-яких інших корупційних діянь правління обох громадських організацій він так і не надав.

В певній мірі, інформації, озвученої Дмитром Глазуновим на прес-конференції та розміщеної у нього на сторінці в мережі Фейсбук було б достатньо для представлення його позиції в даному питанні. Однак ми вирішили звернутись до голови правління ВОГО «Волинська обласна лікарняна каса» з проханням надати нам аналогічні документи зі звітністю про фінансову діяльність його організації. Зокрема, нас також зацікавили дані про надходження коштів у вигляді внесків та детальний розпис витрат на що пішли кошти членів «ВОЛК».

Однак, Дмитро Глазунов не вважав за потрібне розповідати про те, у скільки обходиться утримання ВОГО «Волинська обласна лікарняна каса». Разом з тим, він наголосив на тому, що діяльність ВОЛК і двох вищезгаданих організацій ніяким чином не переплітається.

Як свідчать дані ЄДР юридичних та фізичних осіб-підприємців, ВОГО «Волинська обласна лікарняна каса» зареєстрована ще в 2004 році.

 

З огляду на те, що Дмитро Глазунов очолює подібну за принципом діяльності структуру, складається враження, що уся війна розпочата буцім-то під благими намірами вивести на чисту воду корупціонерів і спитати в Кошеля – «Де гроші?». Та радше усе скидається на банальний переділ сфер впливу шляхом тиску на конкурентів. При цьому у війні як то кажуть – всі методи гарні і дискредитація колишніх партнерів теж можливі як варіант. Вочевидь, Дмитро Глазунов такими, доволі типовими методами намагається натиснути на конкурентні благодійні організації і прибрати до рук увесь благодійний бізнес.

Свого часу, Дмитро Глазунов працював у Волинському управлінні СБУ, та згодом став активним членом «Партії Регіонів». Вже з вересня минулого року він є керівником благодійного фонду «Рідна Волинь».

 

Саме цей благодійний фонд свого часу називали «дітищем» покійного губернатора Бориса Клімчука, який, до слова, також довгий час керував справами «біло-блакитної» політбанди на Волині. Що ж до сфери охорони здоров’я, то розповідають, що свого часу Дмитро Глазунов відкривав ВОГО «Волинська обласна лікарняна каса» за підтримки та під чітким керівництвом того ж таки Федора Кошеля. Ба, навіть «Муніципальна лікарняна каса» сплачувала усі реєстраційні послуги його організації, яку на сьогодні він пафосно називає «прообразом страхової медицини на Волині». Що ж до інформації Дмитра Глазунова про влаштування екс-начальником управління охорони здоров’я родичів на керівні посади в підконтрольних йому медструктурах та благодійних організаціях, то в громадській організації дійсно працює невістка Федора Кошеля. Однак її трудовий стаж в медичній сфері дещо довший, аніж родинні стосунки з колишнім головним медиком Луцька. В той же час, як нам стало відомо, посаду виконавчого директора ВОГО «Волинська обласна лікарняна каса» вже досить давно обіймає сестра Дмитра Глазунова – Катерина Борисівна. Однак, досить дивним виглядає той факт, що молода жінка на свою зарплату директора благодійної організації спромоглася придбати в 2014 році автомобіль VOLVO XC90 2007 р. в. Промоніторивши в мережі Інтернет ціни на вітчизняному авторинку, ми виявили, що вартість цієї машини представницького класу коливається в межах 22-25 тисяч доларів США. Також джерела видання, які заслуговують на довіру, повідомили, що у 2007 році і сам Дмитро Глазунов купив собі в кредит новеньку автівку - OPEL VECTRA 2007 р.в., та вже у жовтні 2008 року повністю погасив позику.

Як наслідок – питання фінансової діяльності ВОГО «Волинська обласна лікарняна каса» лишається відкритим. Адже Дмитро Глазунов так і не надав конкретних доказів стосовно корупційних діянь з боку керівництва ЧБО «Муніципальна лікарняна каса» та ГО «Допоможемо собі». Разом з тим, він також ніяким чином не пояснив джерела своїх доходів окрім громадської та благодійної діяльності, яка, по своїй суті переважно тягне за собою витрати, аніж накопичення статків. Попри це, ми залишаємо за Дмитром Глазуновим право на доведення його позиції і готові висвітлити за наявності доказів конкретні факти корупційних діянь керівництва вищезазначених благодійних організацій.