Не минуло і пів року, як у Луцьку знову назріває масштабне будівництво житлового кварталу. І в той час, як молоді сім’ї копійка до копійки роками збирають гроші для купівлі хоч якогось клаптика землі чи невеликої комірчини в «малосімейці» - окремі спритники за копійки викуповують цілісінькі гектари в центрі Луцька і зводять там масштабні комерційні об’єкти. І попри усі розмови про «нову владу» та «нові методи господарювання» - міська рада на чолі з Миколою Романюком продовжує активно сприяти окремим бізнесменам на шляху до реалізації таких планів.

Так, зокрема, в той час, коли ціни на земельному ринку лише повзуть угору – привабливий клаптик землі практично в історичній частині Луцька за короткий проміжок часу може знецінитись з 30 мільйонів гривень до… смішних 126 тисяч гривень. Однак, питання перестають виникати, коли виявляється, що такий шматок задешево купує бізнес-компаньйон мерського сина. І ось тоді такі земельні ділянки довго не пустують. В той час, як попередні власники роками не могли знайти кошти на будівництво вірменського культурно-національного осередку… менше ніж за пів року, новоспечені власники вже готуються до масштабного будівництва.

І з огляду на усе міська влада в цьому їм лише сприяє, вмикаючи «зелене світло» і в документальному погодженні, і в максимально коротких термінах. Вочевидь, міський голова відчуває наближення виборів і поки має таку можливість, намагається показати себе хорошим господарником, який дбає про кожен клаптик землі в місті, аби нічого не пустувало і працювало «на благо лучан». За таким принципом, ймовірно, і вирішується на сьогодні питання закинутої земельної ділянки понад річкою Стир в історичній частині Луцька.

Зокрема, Луцький міськвиконком надав дозвіл на розробку проекту детального плану території в межах вулиць Ковельської, Іова Кондзелевича та річки Стир в самісінькому центрі міста. Відповідне рішення було прийняте на черговому засідання виконавчого комітету, яке відбулось 6 травня 2015 року.

Як виявилось, нещодавно до міської ради звернулись представники житлово-будівельного кооперативу «Капучіно-4», які подали клопотання про надання їм дозволу на розробку проекту детального плану території в межах вулиць Ковельської, Іова Кондзелевича та річки Стир. Однак, як виявилось рішення стосується ділянки, розташованої за адресою вул. Ковельська, 17, про яку свого часу журналісти інтернет-видання «Під прицілом» писали у матеріалі «Як луцькі «буратіни» за копійки прибрали до рук 3 гектари землі в самісінькому центрі міста». Саме ці 2,97 га землі свого часу ТзОВ «Адендум» викупило у міської ради за 30 мільйонів гривень. На ділянці власники мали намір облаштувати вірменський національно-культурний осередок і звести торгово-розважальний комплекс. Та згодом ТзОВ «Адендум» збанкрутувало і майно було виставлено на продаж. Щоправда, ділянку не могли довго продати – три аукціони поспіль не відбувались через відсутність покупців. Лише наприкінці січня цього року земельну ділянку на вулиці Ковельська, 17 вдалось продати за смішну суму у 126 тисяч гривень приватному підприємству «Західенергоресурс». Власником фірми виявився Олександр Мохнюк – близький друг та бізнес-компаньйон сина Луцького міського голови Миколи Романюка – Володимира.

Наразі ж попри те, що ділянку продали одній фірмі – дозвіл на розробку проекту детального плану території просить надати нікому невідомий житлово-будівельний кооператив «Капучіно-4». Цей ЖБК, як свідчать дані ЄДР юридичних та фізичних осіб-підприємців, взагалі зареєстровано у місті Хмельницький.

 

Клопотання, яке подало ЖБК «Капучіно-4» було оперативно розглянуто і на засідання виконавчого комітету винесли відповідний проект рішення. У ході засідання члени Луцького виконкому проголосували за прийняття і доручили управлінню капітального будівництва міської ради (Карабан Л.В.) забезпечити розробку проекту детального плану території в межах вулиць Ковельської, Іова Кондзелевича та річки Стир у місті Луцьку, «залучивши кошти з інших джерел, не заборонених законом, відповідно до ст.10 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», згідно з додатком».

Разом з тим, вони зобов’язали управління містобудування та архітектури міської ради (Герасимюк Л.В.), визначити склад, зміст, порядок розробки та затвердження проекту детального плану території в межах цих вулиць.

Однак, після розробки проекту детального плану території відповідно до чинного законодавства його мають винести на обговорення громадськості та на розгляд виконавчого комітету міської ради. І лише після цього затверджений проект разом з містобудівною документацією оприлюднять в засобах масової інформації.

Зокрема, у пояснювальній записці до проекту рішення, поданого на виконком, йдеться, що ЖБК «Капучіно-4» звернулося з таким проханням оскільки має на меті будувати на даній території багатоквартирні житлові будинки. Однак, якщо пригадати історію з продажем-перепродажем земельної ділянки на Ковельській, 17, то ще тоді з аукціону її продавали під зведення торгово-розважального центру і аж ніяк не під житлове будівництво. Ба більше, з тих часів (а ділянку перший раз продавали з комунальної власності в приватні руки ще у 2008) ніхто не приймав жодного рішення про зміну цільового призначення.

«Відповідно до генерального плану міста Луцька, затвердженого рішенням міської ради від 24.06.09 № 42/1, на даній території передбачено будівництво торгівельного центру. Також ця територія є частиною загальноміського центру де зосереджена цінна архітектурна, історична і культурна спадщина – територія державного історико-культурного заповідника «Старий Луцьк», що обмежена річкою Стир, вулицею Іова Кондзелевича, вулицею Ковельською, вулицею Глушець (до вулиці Сенаторки Левчанівської), парковою алеєю (паралельно вулиці Замковій)», - йдеться в пояснювальній записці.

Однак, як розповів у коментарі інтернет-виданню «Під прицілом» начальник управління земельних ресурсів Луцької міськради Сергій Шабала, дана земельна ділянка відноситься до категорії громадських забудов, тому чи для будівництва житлового будинку, чи для зведення торгово-розважального комплексу – не вимагається проведення зміни цільового призначення земельної ділянки.

«Ці землі відносяться до категорії громадських забудов і для ведення будівництва не вимагається по закону зміни цільового призначення. Це у разі якщо землі сільськогосподарського призначення і там планується якесь будівництво - то так. Тим паче, це приватна власність і немає принципової різниці чи буде там зводитись житловий об’єкт, чи об’єкт під комерційну діяльність і зверху житлові квартири – це все категорія громадських забудов… там для будівництва повинні бути усі заключення, і георозідка, і тому подібне. Власники зводять об’єкт на свій страх і ризик. Для цього зміни цільового призначення не вимагається. Це приватна власність і вони самі вирішують що і де будуть будувати і вже на власний розсуд можуть замовляти розробку документації по зміні цільового призначення земельної ділянки в приватних структур... Це все в рамках законодавства стосовно категорії громадських забудов», - розповів начальник управління земельних ресурсів Луцької міської ради Сергій Шабала.

Відповідно до п.3.4. пояснювальної записки генерального плану розвитку Луцького історико-культурного заповідника, затвердженого рішенням міської ради від 27.12.2006 №9/23 ця земельна ділянка є зоною охорони природного ландшафту для забезпечення органічного просторового взаємозв’язку історичного середовища історико-культурного заповідника з дозвіллям.

Відповідно до плану зонування території міста Луцька земельна ділянка (площею 2.9735 га на вул. Ковельській, 17) знаходиться в зоні перспективного розміщення торгових комплексів та ринків.

Таким чином, як йдеться в пояснювальній записці до рішення виконкому, виникла необхідність розроблення детального плану території в межах вулиць Ковельської, Іова Кондзелевича та річки Стир у місті Луцьку, проведення процедури громадського обговорення, та погодження з метою визначення доцільності та можливості будівництва багатоквартирних житлових будинків на вул. Ковельській, 17.

В результаті, власники земельної ділянки площею 2,97 га на вул.. Ковельська, 17, маючи повне право на свою приватну власність – в праві просити дозвіл на розроблені проекту детального плану цілої території в межах вулиць Ковельської, Іова Кондзелевича та річки Стир. Ба більше, зводити замість торгово-розважального центру – житлові будинки. Лише опісля розроблення проекту детального плану їм дозволять саме будівництво, а для цього відповідно буде необхідно отримати погодження від усіх контролюючих структур, таких як георозвідка, управління культури, тощо. Тож для того, аби розпочати зведення житлового об’єкту, забудовники повинні розробити усю містобудівну документацію.

Наразі, проект детального плану території в межах вулиць Ковельської, Іова Кондзелевича та річки Стир замовило ЖБК «Капучіно-4», та, судячи з усього, воно виступатиме лише в ролі «організатора» будівництва. У самій же схемі генплану, який додано до рішення, визначено межі району забудови житлового кварталу, які значно перевищують площу ділянки на Ковельській,17.

 

Однак жодним чином не обумовлено кому належить решта земель, окрім цих 2,97 га – невідомо чи це приватна власність, чи все таки вони ще належать до земель комунальної власності.

Разом з тим, нам стало відомо, що попри наміри ЖБК «Капучіно-4» розробляти проект детального плану забудови – зводити увесь комплекс об’єктів буде ЖК «Набережний квартал». Таким чином, «Капучіно-4» буде лише одним з декількох комплексів, які зводитимуться у кілька черг. Цей, зокрема, матиме і житлові квартири, і площі під комерційну діяльність – магазини, офіси, аптеки. Проте скільки таких житлових комплексів розташовуватиметься на території від вулиці Ковельська до вулиці Іова Кондзелевича – буде відомо лише після того, як затвердять проект детального плану забудови.

В той же час, ЖК «Набережний квартал» вже на повну розгортає рекламну кампанію з продажу житла в новобудовах на вулиці Ковельська, 17. Фактично, будинки ще не зведені і квартир навіть немає на папері – та їх вже активно продають лучанам. Якщо ж ЖБК «Капучіно-4» взагалі виявився зареєстрованим у місті Хмельницький, то ЖК «Набережний квартал» (зареєстровано як ЖБК «Набережний квартал Луцьк») має луцьку «прописку» - м. Луцьк, вул.. Коперніка, 8а, 8 каб.

 

Зареєстровано ЖБК «Набережний квартал Луцьк» на тих самих осіб, що й ЖБК «Капучіно-4» - Єрьоменка О.О., Попова А.А і Трофімченко Ю.І., які до того ж є співвласниками низки будівельних кооперативів в різних регіонах України.

Однак, ті, кому не зраджує пам’ять, добре знають, що за адресою м. Луцьк, вул.. Коперніка, 8а знаходиться офісне приміщення, де розташувалось багато фірм, які належать так званим луцьким «буратінам» - Андрію Козюрі, Сергію Булі, Володимиру Романюку та Олександру Мохнюку… І тут хочеться повторно нагадати, що саме Олександр Мохнюк виявився власником приватного підприємства «Захіенергоресурс», яке за смішні 126 тисяч гривень викупило на аукціоні земельну ділянку на Ковельській, 17 площею 2,97 га.

Тож хто насправді вестиме будівництво ЖК «Набережний квартал», лишається здогадуватись. Адже офіційно – усіма документами для початку будівництва займається зовсім інший житлово-будівельний кооператив. Та й чи досі належить ділянка цим спритникам – не відомо. Звісно, власники мають право розпоряджатись нею на власний розсуд. Однак в той час те, що на будівництво ще немає жодного офіційного документа, а квартири вже продаються на повну – викликає багато запитань. Ще більше сумнівів викликає забудовник: ділянка належала одним, документи розробляють інші, а забудовувати має взагалі якесь хмельницьке підприємство… Та з огляду на те, що в нашій країні є така практика вести будівництво і лише після того узаконювати його – цілком ймовірно, що і у випадку забудови житлового кварталу на Ковельській, 17 буде аналогічно. Вочевидь окремим «привілейованим» фірмам, які так чи інакше мають стосунок до впливових людей, це зробити набагато простіше, аніж пересічному лучанину, який вирішив поставити під вікном «собачу будку»...