Луцький мер Микола Романюк вкотре проігнорував судове засідання, на якому він виступає відповідачем.
Сьогодні в Луцькому міськрайонному суді продовжили слухати справу за позовом депутата міської ради з групи «Новий Луцьк» Андрія Осіпова щодо правомірності використання градоначальником службового авто, яке йому було надано в оренду фірмою, яка належить до групи «Континіум» народного депутата-олігарха Ігоря Єремеєва.
Андрій Осіпов стверджує, що легковий автомобіль марки Hyundai модель Sonata 2012 року випуску, яким користується міський голова для здійснення службових поїздок, передано безоплатно у користування ТзОВ фірма «Бріс» ЛТД, а це, на думку, представника луцької громади, прямо суперечить ст. 17 Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції». 15 квітня Осіпов виносив це питання на розгляд Постійної комісії з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю депутатської етики та регламенту Луцької міської ради. Комісіянти одноголосно рекомендували Романюку у триденний термін з моменту отримання рекомендації усунути порушення Закону та розірвати договір оренди автомобіля з фірмою-орендодавцем. Якщо ж мер не послухає депутатів, Осіпову доручили позиватися до мера з вимогою визнати його дії незаконними та в якості третьої сторони залучити до участі у справі представників прокуратури.
Натомість сьогодні, 15 травня, вже відбулося друге засідання у справі, однак міський голова замість себе делегував начальника юрвідділу Луцької міськради Олександра Рачкова.
Юрист заявив клопотання брати участь у засіданні замість міського голови. Мовляв, такі повноваження надані йому Положенням про юридичниний відділ Луцькради.
Натомість позивач Андрій Осіпов заперечив проти того, щоб юрист мерії представляв інтереси Луцького міського голови на підставі Положення про юрвідділ міької ради.
«В кодексі адміністративного судочинства чітко прописано, що це повинна бути нотаріально посвідчена довіреність або інша довіреність, яка видна у встановленій законом формі. Тому довіреність, підписана самим міським головою з прикладанням печатки Луцької міської ради щодо представництва його інтересів працівниками юридичного відділу є на мою думку, неправильним тлумаченням вимог закону і невиконанням приписів Кодексу адміністративного судочинства», - зауважив Осіпов, однак не заперечував проти присутності Рачкова на судовому засіданні.
Натомість суддя Олександр Гринь задоволив клопотання Рачкова представляти Луцького міського голову Миколи Романюка.

«Я вважаю, що отримання безоплатно автомобіля будь-яким службовцем органу місцевого самоврядування підриває довіру до даного органу, а також є формою прихованого підкупу або, принаймні, становить високу імовірність корупційної загрози», - Андрій Оспов також вказав, що саме на цю обставину було звернуто увагу Миколи Романюка, однак він просто проігнорував рекомендації Постійної депутатської комісії, а тому він змушений був звернутися з позовом до суду.
Також Осіпов вказав, що Микола Романюк не мав права делегувати повноваження щодо укладення угоди на авто своєму заступнику Юрію Вербичу, а Вербич, своєю чергою, не мав права укладати угоду, яка суперечить антикорупційному закону. 

Натомість Олександр Рачков поцікавився, звідки Осіпову відомо, що автомобіль було взято саме для потреб міського голови і що ним користується винятково Микола Романюк і ніхто інший.

Юрист Луцькради Олександр Рачков заперечив проти позову і взявся запевняти суд у тому, що мер користується автомобілем, який надано не йому, а виконкому в оренду і не користується ним як своєю власністю.
Крім того Рачков представив лист прокуратури про те, що наглядовим органом не було встановлено ознак корупційних порушень не встановлено.
Суддя Олександр Гринь поцікавився у представника відповідачів чи є на балансі в Луцькій міській раді інші автомобілі. На що Рачков відповів ствердно, проте вони усі тривалий час використвувалися і не є вартісні.

Однак у ході розгляду справи з'ясувалося, що водіїв у штаті мерії більше, аніж, власне, автомобілів. 

Авто, на якому їздить мер, було оцінено у 293 428 грн., авто застраховане. Виім, хто оплачує страхування, Рачков не зміг пригадати. 

Тож суддя зобов'язав юриста мерії надати ці факти суду і оголосив перерву на кілька днів.