Працівники апарату Луцького міськрайонного суду Волинської області звернулися з відкритим листом до Президента й інших керівників органів державної влади України щодо необхідності врегулювання питання оплати праці. Про це повідомляє Інформаційне агентство Волинські новини.

Так, у зверненні йдеться про те, що ситуація, яка склалася у сфері оплати праці співробітникам апарату суду є критичною, адже саме зарплатня є основним джерелом доходів державних службовців. Законодавство України забороняє їм займатися іншими видами прибуткової діяльності, що є скадовою антикорупційної політики.

Зауважимо, до працівників апарту суду належать спеціалісти канцелярії, кадрового, архівного, статистичного відділів, секретарі судових засідань, помічники суддів.

«Нинішня заробітна плата працівників апарату судів, не зважаючи на навантаження і відповідальність, прирівнюється до зарплатні некваліфікованих працівників. Посадові оклади співробітників суду є одними з найнижчих серед категорій держслужбовців», - наголошують у зверненні.

Згідно з новою редакцією Закону України «Про судоустрій та статус суддів» розмір посадового окладу працівника суду не може бути нижчим 30 відсотків посадового окладу судді місцевого суду. Однак у квітні депутати скасували цю норму, - йдеться у листі.

Зауважимо, що з січня цього року зарплату суддів обмежили 7 розмірами мінімальної зарплати. Однак, уже з квітня Президент України Петро Порошенко зняв ці обмеження.

До слова, посадовий оклад працівника апарату суду дорівнює мінімальній заробітній платі, тобто, сьогодні становить 1218 гривень.

Оскільки така зарплатня не забезпечує належного рівня життя, працівники судової гілки влади звертаються до органів законодавчої та виконавчої влади з проханням врегулювати питання оплати праці.