Візит до Центру надання адміністративних послуг Володимир-Волинського району – перший пункт в програмі візиту голови Волинської обласної адміністрації Володимира Гунчика у одноіменний район. Окрім того, губернатор відвідав село Заріччя, де оглянув будівництво нового дитячого садочка та показову свиноферму у селі Федорівка.

Вже два роки поспіль при Володимир-Волинській РДА діє Центра надання адмінпослуг. Саме із цієї установи Володимир Гунчик почав свою роботу в районі. Питання приміщення та об’єднання двох ЦНАПів – основні аспекти, на яких зупинився губернатор, - інформує БУГ.

Працівники відділу надання адмінпослуг розповіли, що основні аспекти, з якими до них звертаються громадяни – це оформлення паспортів, реєстрація новонароджених. Вдень відділення обслуговує близько 30-40 чоловік. «Ми хоч і районний відділ, але і містянам у наданні послуг не відмовляємо. Так само діє і міський ЦНАП», – розповіла завідувач Центру Галина Василенко.

Володимир Гунчик запропонував об’єднання в одному, новому приміщенні об’єднання двох Центрів – міста і району – в одну структуру.

Далі губернатор відвідав об’єкт, соціального значення, що реорганізується із Будинку культури – дитсадок на 40 місць. Фінансування даного об’єкта здійснюється за рахунок сільського бюджету – це 500 тисяч гривень, а решта – із фонду розвитку області. У Володимира Гунчика виникло питання про об’єднання територіальної громади села Заріччя із містом. «Ми проїхали метрів 150 – і вже почалися володіння сільської ради. А різниці між містом і селом я не відчув. Чому ви не ставите питання про об’єднання? Це ширші можливості фінансування важливих моментів життєдіяльності громади із міського бюджету», – сказав голова ОДА.

Кошторис по добудуванню цього об’єкту складений за цінами минулого року. Тому Володимир Гунчик дав завдання в першу чергу сільському голові Зарічанської сільської ради і голові РДА Наталії Василець протягом тижня перерахувати суму, необхідну для завершення реконструкції та здачі об’єкту в експлуатацію.

Окрім того, Гунчик дав завдання прорахувати суму, необхідну для купівлі обладнання та облаштування дитячих майданчиків. При цьому губернатор поцікавився виконанням бюджету Зарічанської сільради за чотири місяці поточного року. «Бюджет виконано на 130 відсотків. Сума перевиконання становить близько 200 тисяч гривень», – повідомив голова Зарічанської сільради Ігор Пальонка. Володимир Петрович дав завдання голові РДА перевірити фінансову діяльність сільради, бо вважає, що 200 тисяч гривень – не велика сума для заможної сільради.

Показова свиноферма, що у селі Федорівка стала ще одним господарським пунктом, який відвідав Гунчик. На даний момент тут перебуває 10 тисяч свиней, м’ясо яких використовують великі українські комбінати. «На жаль із експортом справа гірша – надто низька ціна на наших свиней. Хоча якістю європейці задоволені. Ми у них купуємо поросят – у них досить добра генна форма», – розповідає директор ферми Мирослава Чайковська.

Бізнес – сімейний: розведенням худоби займається пані Мирослава разом із чоловіком. Директорка розповіла, що у них багато заздрісників. Коли починали справу – навіть перевірку Генеральної прокуратури пережили. А екологи навідувалися раз у квартал.

На запитання про неприємний сморід, що, змішуючись із смородом з відстійників місцевої птахофабрики, не дає дихати місцевим жителям, губернатор реагує різко. «То що, ферму через запах закрити? А як тваринництво в області розвивати? Тут є запах, але не нестерпний. Треба працювати над фільтрами, щоб вдосконалити систему очистки повітря, але фермерство повинне розвиватися», – сказав Гунчик.

«Українська «жаба» помре у 3017 році. А доти завжди знайдуться ті, кому заважатиме чийсь успіх. Англійці готові допомагати в розвитку цього сільськогосподарського підприємства – треба використати цей шанс. Завдання нової голови РДА – це створення привабливого інвестиційного клімату в районі. Це першочергове її завдання», – підсумував голова ОДА.