Відбулося розширене засідання ради оборони області. Як і попереднього разу, на порядку денному – одне питання: поважне товариство (а засідання відбувалося у режимі відеоселектору й за участі голів райдержадміністрацій, котрі працювали у регіональних студіях) детально говорило про хід виконання в області завдань і заходів 5-ї черги мобілізації. Щоправда, емоційний градус засідання був трохи вищим, аніж тиждень тому, позаяк голова облдержадміністрації Володимир Гунчик вимагав від керівників виконавчих гілок влади у районах конкретних звітів. Мовляв, заговорювати питання – не на часі, - інформує прес-служба Волинської ОДА.

- Хватить, хлопці, гратися, – не стримуючи емоцій, звернувся до голів райдержадміністрацій та військових комісарів на місцях Володимир Гунчик. – У нас ледь не щодня гинуть солдати, які захищають рідну землю: завтра знову маємо похорон у Луцькому районі. Більше працюйте з сільськими головами!

Не дарма Володимир Петрович згадав за представників місцевого самоврядування й не лише тому, що відповідно до чинного законодавства саме сільські та селищні голови мають долучатися до процесу мобілізації, а й тому, що вже є випадки притягнення сільської влади до адміністративної відповідальності. Зокрема на Хотешівського сільського голову Володимира Маковецького з Камінь-Каширського краю відповідно до припису т.в.о. військового комісара обласного військкомату Романа Кулика накладене адмінстягнення.

Ситуація щодо виконання мобілізаційних завдань на теренах області доволі строката: якщо одні райони вже впоралися на 100%, а мова йде про Горохівщину, то інші не дотягнули навіть до 10%, зокрема показник Володимир-Волинського р-ну – всього 9%. До переліку кращих окрім горохівчан потрапив Маневицький р-н (84%), Локачинський (56%) та Ківерцівський (46%). Як уже зазначалося, пасуть задніх у Володимир-Волинському р-ні, а також на Іваничівщині (12%) та Старовижівщині (14%). Відтак вимоги голови облдержадміністрації та його зауваження – доволі слушні, позаяк на шальках терезів – безпека держави та життя людей. Вислухавши аргументи районного керівництва, Володимир Гунчик наголосив: якщо за тиждень ситуація не зміниться, окремим представникам влади доведеться брати на себе відповідальність за невиконання мобілізаційних завдань.

Загалом же область впоралася на 34%. Таким є середній показник в області. Так за словами Романа Кулика, станом на 19 травня 2015 року до військових навчальних центрів поставлено 325 військовозобов’язаних, офіцерів – 58. Якщо говорити про добровольців, то їх – 33. Із них шестеро – кадрові офіцери.

- Якщо спрацюємо нормально за тиждень, матимемо значно ліпші показники, – підкреслив голова облдержадміністрації. – На 21 число очікуємо показник у 47 відсотків. Не думаю, що справа лише в тих, хто ухиляється від виконання громадського обов’язку. Ми недопрацьовуємо. Якби загальна тенденція в районах області була 37%, то не мав би зауважень.

Також Володимир Гунчик звернувся до т.в.о. обласного військового комісара з проханням відзначити тих його підлеглих у районах, котрі доволі добре спрацювали в рамках 5-ї черги мобілізації.

Окреслив голова облдержадміністрації й коло питань, над котрими впродовж кількох днів, до наступного засідання, повинні попрацювати члени ради оборони області. Слід ліпше налагодити співпрацю між тими відомствами, від роботи котрих залежить виконання мобілізаційних завдань. Також є потреба у посиленні інформаційної роботи.

- Думаю, доцільно почати розробку обласної програми патріотичного виховання молоді та військової підготовки й запустити її в дію, не чекаючи вказівки зверху, – зауважив Володимир Гунчик. – Потрібно більше працювати з молодим поколінням, із дітьми, аби підняти статус вояка в суспільстві. Окрім того, учні не мають елементарних навиків, котрі раніше здобували на уроках військової підготовки. Вважаю, що слід відновити відповідні кабінети у навчальних закладах і подбати про необхідний інвентар.

На завершення зачепили тему нагород. Голова облдержадміністрації підкреслив: тримає відповідне питання на особистому контролі. Зокрема під час останнього робочого візиту до столиці про необхідність відзначення загиблих волинян державними нагородами говорив у Адміністрації Президента України.

- Розумію, що дітей батькам не повернеш і чоловіків дружинам також, але ми повинні зробити все, аби гідно вшанувати їхній подвиг, аби спомин про них не канув у Лету, – підкреслив Володимир Петрович. – Тому прошу обласного військового комісара долучитися до процесу й зі свого боку лобіювати питання посмертного нагородження волинських вояків.