Наприкінці квітня працівники митного пункту пропуску «Ягодин» затримали вантажівку з цигарками, яка ніби то прямувала транзитом через Україну з Молдови до Республіки Польща.

Невдовзі після цього слідчі Головного управління ДФС у Волинській області взялися клопотати до слідчого судді Луцького міськрайонного суду про накладення арешту на цигарки, мовляв вони є контрафактним товаром.

Згодом стало відомо, що слідчий суддя частково задовольнив клопотання оперативників ГУ ДФС у Волинській області, а саме в частині накладення арешту на контрольний талон, картку-відмову у прийнятті митної декларації при митному оформленні випуску чи пропуску товарів та транспортних засобів комерційного призначення, роздруківку за результатами зважування транспортного засобу, ксерокопію паспорта водія та відмовив у частині накладення арешту на транспортний засіб та технічний паспорт до нього, так як це є власністю іноземної компанії.

Втім власникам молдавської фірми-замовника «Глобус корпорейшн ЛТД» не сподобався той факт, що їхній товар утримують на митниці, а тому вони взялися оскаржувати вирок слідчого судді в апеляційному порядку.

Представляти інтереси компанії «Глобус корпорейшн ЛТД» взявся адвокат Валерій Таргоній.

В Апеляційному суді Волинської області юрист просив скасувати постанову слідчого судді, мотивуючи це тим, що арешт на майно можна накласти лише у випадку, коли власник майно є підозрюваним чи обвинуваченим у кримінальному провадженні.      

«Якщо ми звернемося до кримінально-процесуального закону, то там вказано, арешт майна – це тимчасове позбавлення майна обвинуваченого або підозрюваного у кримінальному провадженні, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду завдану діями підозрюваного чи обвинуваченого. На час винесення ухвали ні підозрюваного, ні обвинуваченого у цій справі не було, як і на сьогоднішній день. Крім того, в такому клопотанні повинно бути зазначено підстави, у зв’язку з якими виникла необхідність арешту майна, перелік майна, що належить арештувати, а також документи, що підтверджують право власності на майно. Проте у поданні слідчого не вбачається, що він вказав, кому належить майно», - пояснив свою апеляційну скаргу адвокат Валерій Таргоній.

Тоді ж адвокат Валерій Таргоній пояснив, що вантажівка із цигарками марки «Джин Лінг» прямувала із Молдови до Республіки Польща. Міжнародними нормами визначено, що алкогольні та тютюнові вироби, які перевозять в режимі «транзит» повинні супроводжуватися відповідним конвоєм. У цьому випадку вийшло так, розповів адвокат на суді, що вантаж супроводжували лише до Ягодинської митниці.

«Вийшло так, що на нашій митниці вантаж затримався і виїхав пізніше, але коли в’їхали на територію Польщі, то не було внесено застави, яка там в Польщі повинна сплачуватися і повинен був бути конвой, але ним товар не був забезпечений, а тому його розвернули. Перед цим він повністю оглядався, всі пачки перераховувалися і працівники нашої митниці не встановили жодного порушення. Але коли вже всі питання з польською митницею вирішили і вже вантаж повинен був їхати, то митники ще раз його оглянули і невідомих підстав наклали на нього арешт».

Натомість прокурор та слідчий ГУ ДФВ у Волинській області взялися заперечувати проти задоволення апеляційної скарги представника компанії «Глобус корпорейшн ЛТД» і заходилися заявляти, що цигарки є контрафактними.

Прокурор розповів, що на пачках сигарет, які ніби то слідували з Молдови, схоже, є маркування, яке використовує Львівська тютюнова фабрика, позаяк лише вона має патент на використання цього торгового знаку. Крім того слідчий заявив, що Львівська тютюнова фабрика свого часу надавали дозвіл на використання цієї марки українській фірмі «Мега євро буд», і то лише до червня 2014 року, тоді як пачки, що знаходяться у спірній вантажівці виготовлені вже у вересні 2014 року.

З цих підстав прокурор просив відмовити у задоволенні апеляційної скарги.

Натомість Валерій Таргоній взявся спростовувати цю інформацію і запевнив, що в такому випадку цю справу слід розглядати в іншій формі судочинства.

«По-перше я кілька днів тому сам спілкувався з директором молдавської фабрики і він мене запевнив, що такі цигарки вони випускають і досі. Він мені розповів, що ці сигарети не повинні мати відповідного акцизного маркування та призначені для продажу лише в магазинах систему дьюті-фрі. А стосовно використання товарного знаку, так тут все одно немає складу кримінального злочину, а справу потрібно розглядати в господарському суді».

Втім колегія суддів незважаючи на усі доводи адвоката Валерія Таргонія таки відхилила його апеляційну скаргу.