Виборча комісія №186 працює, як і в попередньому турі, ритмічно та спокійно. Дільниця, розташована в приміщенні Генерального консульства РП у Луцьку, забезпечена усім необхідним, а за дотриманням правопорядку стежать як українські міліціонери біля входу в споруду, так і співробітники польських служб безпеки, які опікуються територією дипустанови, - інформує Волинська газета.

У цьому вдалося переконатися на власні очі, коли в самій дільниці №186 поспілкувався з тими, хто організовує та проводить процес волевиявлення громадян РП 24 травня 2015 р. під час другого туру виборів Президента Республіки Польща, так і спостерігає за цим процесом.
Отже, очолює комісію підприємець із м. Крем’янець Тернопільської обл. Мар’ян Каня. Заступник голови – Анна Станько-Присяжнюк із Луцького р-ну. Окрім них, до складу входять тернополянка Барбара Дзюрковська, а також волиняни Ядвіга Демчук і Томаш Марек Дворніцкі.
Як розповів Мар’ян Каня, дільниця розпочала свою роботу рівно о 7.00, а завершиться процес волевиявлення о 21.00. Першою проголосувала генконсул Беата Бживчи. Інші громадяни РП також беруть доволі активну участь у виборах глави своєї держави, в усякому випадку, за 4 год. роботи проголосувало вже понад 20 осіб із 74-ох включених до списків. Взагалі ж, бюлетені може отримати й більша кількість виборців, адже за законодавством сусідньої держави кожен може за місцем основного проживання отримати польський аналог українського відкріпного талона (тільки цей документ набагато досконаліший і містить навіть електронну голограму) і, зареєструвавшись, проголосувати на будь-якій дільниці. Вранці 24 травня в Луцьку цим правом скористалося вже 3 особи, але їх може бути й більше.
Офіційний спостерігач – голова ГО «Передові Правові Ініціативи» Геннадій Воронцов – запевнив, що жодних порушень за час роботи комісії він не зафіксував. Усе відбувається чесно, прозоро та демократично.
Власне, у цьому пересвідчився й автор цих рядків, коли поцікавився, чи можна сфотографувати в приміщенні дільниці одного з громадян, що саме навідався виконати свій конституційний обов’язок. Але Мар’ян Каня та інші члени комісії пояснили: це – заборонено законодавством. А раз так, то «фотосесія» не відбулася. Натомість для історії зафіксовано робочий момент засідання комісії №186.
Разючі відмінності між польським та українським досвідом помітні, врешті-решт, не лише набагато якіснішими відкріпними талонами. Два тижні тому відбувся перший тур виборів Президента Польщі, і на всіх дільницях як на території РП, так і за її межами, не зафіксовано жодного суттєвого порушення! Зрозуміло, що й зараз у Луцьку панували мир, спокій та толерантність, а не так, як подекуди в Україні під час президентських перегонів…
Тому – ще кілька суттєвих моментів. По-перше, склад виборчих комісії не формують політичні партії чи блоки, всі члени повинні бути позапартійними. По-друге, в приміщенні для голосування відсутні портрети кандидатів та їхні передвиборчі програми, як це відбувається зазвичай у нас.
Хто стане новим главою Польської держави, покаже результат підрахунку голосів виборців. Усього відкрито понад 27 тис. дільниць, правом волевиявлення можуть скористатися понад 30,5 млн громадян Польщі. Із Луцька протокол про результати, належним чином засвідчений, в електронному варіанті буде надіслано на адресу ЦВК РП уже сьогодні ввечері. Наразі ж приблизно однакові шанси мають лідери першого туру: кандидат від опозиційної партії «Право і справедливість» Анджей Дуда та чинний Президент РП, представник «Громадянської платформи» Броніслав Коморовські. Все залежатиме від того, чиї саме прихильники прийдуть на виборчі дільниці, а також як розділяться симпатії поміж лідерами серед тих, хто в першому турі або взагалі залишився вдома, або голосував за когось іншого.
У Луцьку, до речі, в першому турі найбільше голосів набрав Броніслав Коморовські.