У рамках щорічного фестивалю «Стравінський та Україна» лучани мали змогу почути твори Ігоря Стравінського, Йоганна Себастьяна Баха, Вольфганга Амадея Моцарта, Астора П’яцолли та Левка Колодуба у виконанні Національного камерного ансамблю під назвою «Київськи солісти». 

Фестиваль «Стравінський та Україна» уже 12 рік поспіль відбувається на теренах Волині завдяки організації Волинської обласної філармонії, підтримки Міністерства культури України, Генерального консульства Республіки Польща та меценатів, зокрема, благодійного фонду Фонді Ігоря Палиці «Новий Луцьк».

Рід всесвітньо відомого композитора Ігоря Стравінського походить із Волині.

начну частину своїх творів Стравінський писав на українській землі, а їхні джерела знаходив в українському фольклорі. Райським куточком для своєї творчості митець називав містечко Устилуг поблизу Володимира-Волинського. Він приїжджав сюди до родини. Тут зустрів своє кохання, жінку, з якою поєднав свою долю — Катерину Носенко. Після одруження 1906 року Ігор Стравінський розробив проект, за яким на околиці Устилуга був побудований його власний дім. Разом з братом Гурієм він заклав липову алею, яка й сьогодні дарує затишок відвідувачам музею композитора та вихованців музичної школи, що знаходиться у його будинку.

А тому фестиваль «Стравінський та Україна» уже традиційно відкривають у Луцьку, а завершують у місті Устилуг.

За 11 музичних фестивалі Луцьк та Устилуг з концертами відвідали десятки національних та симфонічних оркестрів, хорових капел, камерних хорів та оркестрів, солістів-піаністів, скрипалів та симфоністів, де прозвучало понад 50 творів Ігоря Стравінського.

Цьогоріч фестиваль відкривав Національний камерний ансамбль «Київські солісти». Цей колектив вже двічі був учаснико фестивалю «Стравінський та Україна». У 2005 та 2007 роках в його виконанні звучали багато відомих музичних композицій. За 20 років творчості ансамбль здобув авторитет та визнання у багатьох країнах світу. Національний камерний ансамбль «Київські солісти» свого часу навіть отримав звання «Посол української культури в світі».

Тож під час відкриття 12 фестивалю «Стравінський та Україна» Національний камерний ансамбль «Київські солісти» відтворив композиції Ігоря Стравінського, Йоганна Себастьяна Баха, Вольфганга Амадея Моцарта, Астора П’яцолли та Левка Колодуба.

Після концерту глядачі зустріли учасників ансамблю гучними оплесками та квітами.

Окрім глядачів квіти камерному ансамблю вручили і від імені Волинської облдержадміністрації та Волиньради.

Крім цього привітати лучан з успішним відкриттям 12 музичного фестивалю «Стравінський та Україна» вийшов директор Волинської обласної філармонії Сергій Єфіменко.

«Дозвольте від імені усіх нас подякувати «Київським солістам» за фантастичний звук, побажати їм нових творчих планів та гастрольних концертів. І користуючись нагодою хочу традиційно вручити наш фестивальний диплом».

Разом з тим директор Волинської обласної філармонії оголосив про початок громадської акції «Подаруй Луцьку рояль Бехштейна».

«В далекому 1908 році Ігор Стравінський, використовуючи парову тягу і кінську силу, привіз з Петербургу в Устилуг свій знаменитий рояль німецької фірми Карла Бехштейна. З того часу рояль в Устилузі став центром музичного життя. На ньому Ігор Стравінський навіть писав свої знамениті композиції. І саме з того часу Устилуг став європейським містом. А в європейському місті Луцьк на сьогодні є декілька десятків різних маленьких, середніх роялів, але немає великого концертного роялю типу Бехштейн. Зате по луцьких дорогах їздить десятки автомобілів кожен з яких коштує в разу дорожче ніж новий Бехштейн. Тому від сьогодні Волинська обласна філармонія, Палац культури міста луцька та спілка композиторів України оголошують про початок громадської акції під гаслом «Подаруємо Луцьку рояль Бехштейн», - повідомив Сергій Єфіменко.

І одразу ж після цього оголошення Сергій Єфіменко зробив перший внесок у розмірі 1 000 гривень. Наступний внесок зробили ще й «Київські солісти» і також у розмірі 1 000 гривень.

Наступний концерт відбудеться 31 травня у Палаці культури міста Луцька.