Вже цієї осені Україна може стати непостійним членом Ради Безпеки ООН, що дозволить їй залучати більшу увагу до своїх проектів і різних міжнародних ініціатив. Незважаючи на вжиті зусилля, Росія не зможе цьому перешкодити.

Про це повідомляє постпред України в ООН Юрій Сергєєв, новину передає «Преса України».

Україна має всі шанси стати непостійним членом Ради Безпеки ООН. Для цього їй треба набрати достатню кількість голосів на виборах непостійних членів, які заплановані на осінь цього року.

«Принцип виборів до складу непостійних членів Ради Безпеки базується на регіональному підході. В ООН є п'ять регіональних груп. Саме від цих груп за принципом ротації обираються члени Ради Безпеки ООН. Зараз від Центрально-Східної європейської групи, до якої належить Україна, в Радбезі ООН знаходиться Литва. В цьому році ми йдемо на вибори. У нас на цей час немає конкурентів у групі», — заявив Сергєєв.

Український посол підкреслив, що незважаючи на прикладені зусилля, Росії не вдасться перешкодити Україні стати членом Ради безпеки. Адже міжнародне суспільство вже знайоме з усіма методами протидії росіян, а нових аргументів у Кремля немає.

«Росія, звичайно, може проводити якусь кулуарну роботу, когось переконувати нас не підтримати. Але, не думаю, що це їм вдасться, їх набір підтримки – це 11 країн, як ми бачили при прийнятті Резолюції минулого року», — розповів він.

Крім цього, на майбутніх виборах Україна сподівається не просто подолати рубіж у 2/3 голосів від кількості присутніх у залі засідань Генасамблеї ООН, але і отримати підтримку максимальної кількості учасників засідання.

«Але наша мета більш амбітна, ми хочемо заручитися більшою підтримкою, ніж 2/3 голосів. Велика підтримка дає більше ваги, більше легітимності. Незважаючи на те, що ми йдемо на вибори без конкуренції в групі, ми продовжуємо інтенсивно працювати з кожною делегацією, з кожної субрегіональної групою, з кожною регіональною групою для того, щоб зрозуміти їх проблеми. Тому, що будучи в Раді Безпеки ми будемо змушені думати не тільки про себе, а і про масу глобальних тем. Саме тому ми повинні розуміти проблему кожної країни і регіону», — зазначив Сергєєв.