До 4 років позбавлення волі сьогодні засудили 42-річну лучанку Ірину, яка в новорічну ніч після бійки з чоловіком задушила його мотузкою. Жінка розповідала, що вона протягом кількох останніх років терпіла знущання від свого співмешканця, і, не витримавши побоїв та образ, хотіла йому помститися, однак це закінчилося трагічно для обох.

Вчора ми вже писали про те, що у суді жінка визнала свою вину і розповіла про деталі трагедії. Крім того, Ірина розказала суду про своє життя за останні роки зі своїм, тепер уже покійним, цивільним чоловіком Андрієм.

Підсудна розповідала, що з моменту народження їхньої спільної дитини її чоловіка ніби підмінили. Він покинув роботу, почав прикладатися до чарки і як результат бити та ґвалтувати дружину.

Сім’я проживала у дачному масиві «Маяк», що по вулиці Дубнівській у Луцьку, і виходить, що усі сусіди знали про конфлікти у сім’ї, однак ніхто не міг нічого вдіяти.

Жінка кілька разів тікала від чоловіка до сусідів, але рано чи пізно повинна була повертатися додому, оскільки їй більше нікуди було йти.

Ірина розповіла, що з часом її чоловік навіть не зважав на дитину і міг ґвалтувати або ж бити дружину просто на очах у доньки.

«Я йому пропонувала зробити ремонт на другому поверсі і або роз’їхатися, ну хоч що небудь зробити, аби тільки дитина того всього не бачила. Але він мене не слухав і продовжував знущатися».

Про сварки та конфлікти у сім’ї розповідали сусіди та друзі Ірини та Андрія, які на суді виступали як свідки.

Подруга обвинуваченої свідчила про те, що свого часу протягом двох місяців проживала в будинку Ірини та Андрія і часто була свідком того, як чоловік бив дружину. Одного разу вона на власні очі бачила, як Андрій облив Ірину та їхню дитину бензином  підпалив. Тоді Ірина змушена була тікати з донькою до сусідів.

Про цю ситуацію розповідала і сама Ірина, і навіть запевнила колегію суддів у тому, що в неї ще досі збереглися обгорілі дитячі чобітки.

Інший сусід скандальної пари зауважив на тому, що Ірина завжди ходила у брудному та порваному одязі. А коли сусід поцікавився, чому Ірина так одягається, то вона пояснила це тим, що якщо вона одягнеться у новий одяг, то знову буде конфлікт, оскільки Андрій її дуже сильно ревнував і звинувачував у тому, що вона так одягається для інших чоловіків.

А загалом усі сусіди та голова масиву нічого поганого про жінку не казали, натомість про покійного розповідали, що він часто зловживав алкоголем і підіймав руку на дружину та доньку.

Нагадаємо, що прокуратура просила засудити жінку за статтею умисне вбивство до 8 років позбавлення волі, натомість адвокат засудженої просив перекваліфікувати обвинувачення на статтю умисне вбивство в стані сильного душевного хвилювання.

Зрештою, колегія суддів Луцького міськрайонного суду під головуванням Олега Ющука таки змінила підсудній статтю обвинувачення та засудила її до 4 років позбавлення волі, однак сторони ще можуть оскаржити вирок в Апеляційному суді Волинської області.

Разом з тим судді винесли окрему ухвалу про звернення до опікунських органів виконавчого комітету Луцької міської ради для призначення опікуна трирічній доньці підсудної Ірини на час поки вона буде відбувати покарання.