Нововолинські випускники уже на старті нового дорослого життя та вступу у виші. За декілька днів – одне із найочікуваніших та найяскравіших свят школяра – випускний.

До 30-го травня лишилось зовсім небагато часу, тому уже зараз одинадцятикласники завершують останні приготування, - пише БУГ.

Цьогоріч свято для батьківської кишені, як і завжди, обійдеться в кругленьку суму.

Ще не так давно випускні вечори проходили в стінах шкіл. У нинішніх школярів варіантів проведення свята безліч. Деякі батьки розпочали приготування до найочікуванішого шкільного свята своєї дитини ще півроку тому, відкладаючи гроші на свято. Аби загальна сума не так вдарила по кишені, деякі батьківські комітети вирішили, протягом року, здавати частинами необхідні кошти для випускного.

У яку суму обійдеться випускний-2015 для нововолинців вирішили порахувати журналісти видання.

Особливу увагу школярі приділяють своєму зовнішньому вигляду на святі, тому заздалегідь вивчають асортимент та цьогорічні модні новинки. По закупи школярі часто відправляються у великі міста, де вибір значно ширший.

Інша частина витрат – це замовлення бенкету, подарунки школі, квіти, фото-, відеозйомка, транспорт.

Почнемо з одягу для сильної статі. Ні для кого не таємниця, що одягнути хлопця значно простіше та дешевше, та й свій святковий одяг він зможе носити і після випускного.

Юнаки, котрі зазвичай пізніше за дівчат починають перейматися вибором костюма, можуть зупинитися на класичному темному (чорному, темно-синьому, сірому) або світлому (беж, слонова кістка). Звичайно цінова політика, цієї покупки, досить широка, і все ж залежить від платоспроможності та від побажань людини.

Костюм – 800-3000 грн., дехто готовий віддати і значно більшу суму.
Черевики – 800-1500 грн.
Ремінь (шкіряний) – 180-300 грн.
Сорочка – 250-500 грн.
Краватка – 80-200 грн.
Похід до перукаря – від 50 грн.
В середньому «вартість» зовнішнього образу випускника в середньому складе – 3900 грн.

Юним леді приготування до випускного обходяться дорожче. Але що поробиш, коли краса вимагає жертв, зокрема й матеріальних. Отож, крім сукні та босоніжок чи черевичок, до кошторису випускного вечора прекрасній половині треба включити витрати на зачіску, манікюр, макіяж, сумочку та прикраси.

Звичайно, що цифри які ми зазначаємо можуть бути в рази більшими – якщо випускниця матиме можливість купити наряд від відомих брендів чи із дорогих матеріалів.

Сукня – 900-4000 грн.,
Взуття – 600-2000 грн.
Сумочка 200-400 грн.
Прикраси – 300-800 грн.
Зачіска – 200-600 грн.
Макіяж – 100-400 грн.
Манікюр – 100-400 грн.
За саме пошиття сукні потрібно віддати від 300 до 1500 грн., за тканину від 150 до 800 грн. за метр.

Таким чином виходить, що середньостатистична випускниця «коштує» 5500 грн.

Окремі статті витрат:

Бенкет – 250 – 750 грн. з людини (часто у ресторан також йдуть батьки випускника)
Транспорт – від 200 грн.
Фотозйомка – від 150 грн.\год
Відеозйомка від 2000 грн.
На цьому витрати не закінчуються, адже на прощання учні, дякуючи рідній школі та класному керівнику, готують матеріальні подарунки. Що подарувати вчительці, вирішує батьківський комітет. Як правило, це золото чи дорогі набори посуду, а деколи – предмети одягу чи навіть сумочки. Для школи ж дарують ті речі яких вона потребує – ремонт класу, техніка, або гроші.

Випускний завжди було святом не з дешевих, а особливо цьогоріч, коли ціни підросли вдвічі.