Питання якості дитячого харчування в навчальних закладах вже неодноразово піднімалось і на рівні ЗМІ, і на рівні органів влади. Однак, громадськості не завжди вдається докопатись до правди і з’ясувати чим же все-таки годують дітей у дитячих садках та школах. Найбільше батьків цікавлять «м’ясні» питання, адже всім відомо, що значна кількість саме цієї продукції розходиться по руках нечесних працівників їдалень та закладів освіти. Однак, не менш гостро стоїть проблема якості продуктів харчування, якими годують дітей.

Зокрема, інтернет-виданню «Під прицілом» стало відомо, що питання тендерів на м’ясну та молочну продукцію останнім часом знаходиться на особливому контролі в наглядових органів. Як повідомили джерела з силових структур, вже деякий час в управлінні освіти тривають перевірки з фінінспекції та санстанції. Таким чином, контролюючі органи взялись вивчати тендерні процедури і усю документацію по закупівлях м’ясної продукції. І тут було виявлено низку порушень.

Як виявилось, ще 11 березня 2014 року між управлінням освіти Луцької міськради та фізичною особою-підприємцем Олександром Понікарчиком було укладено договір № 34 про закупівлю м’яса свинини в кількості 47 500 кг. за ціною 44,7 грн./кг. та яловичини в кількості 16 424,4 кг. за ціною 49,5 грн./кг. на загальну суму 2 936 257,8 грн.

Всього минуло року Олександром Понікарчиком було поставлено м’яса яловичини та свинини у їдальні дошкільних навчальних закладів на суму в 3,143 мільйони гривень.

Однак, як виявилось, протягом усього 2014 року підприємець Олександр Понікарчик, на виконання укладених договорів в ході постачання м’яса надавав документи (декларації виробника, посвідчення про якість) у яких зазначено, що підприємством-виробником м’яса є Ковельська заготівельно-збутова база сільгосппродуктів. Тож у деклараціях безпосереднього виробника вказано кількість та відповідність продукції встановленим санітарним вимогам.

Разом з тим, згідно цих декларацій виробника було встановлено, що у 2014 році документально підтверджено походження м’ясної продукції відповідно м’яса свинини в кількості 43204 кг, та м’яса яловичини в кількості 3934,7 кілограм.

Попри це, у документах Ковельської заготівельно-збутової бази сільгосппродуктів від 09.02.2015 вказано, що за 2014 рік підприємцем Олександром Понікарчиком було реалізовано всього 42519,2 кг м’яса свинини безкісткової на суму 2116433,09 гривень та 3346,6 кг м’яса яловичини блочної в/с на суму 165399,9 гривень.

І тут найцікавіше – відповідно до видаткових накладних, виписаних фізичною особою-підприємцем Олександром Понікарчиком, в дошкільні навчальні заклади міста Луцька протягом 2014 року поставлено 57 590 кілограмів м’яса свинини та 3528 кілограмів м’яса яловичини на загальну суму – 3 143 242 грн.

Таким чином, методом нескладних розрахунків, не важко підрахувати різницю між цифрами, вказаними виробником і самим підприємцем-постачальником. Тож виходить, що немає документації на 15 534 кілограми м’яса свинини. Фактично – відсутні документи про походження м’ясної продукції, які засвідчують його якість та відповідність ДСТУ і згідно вимог законодавства не може бути використане до споживання в дошкільних навчальних закладах. Звідки з’явилось та хто виробив 15,5 тонн м’ясної продукції не відомо досі. За даними джерел інтернет-видання «Під прицілом», загальна вартість м’яса свинини на постачання якої відсутні супровідні документи становить 784 495 гривень.

В результаті – дітей у дитячих садочках годували м’ясом сумнівного походження.

Наразі, як підтвердили нам у правоохоронних органах, попри подальші перевірки вже порушено провадження по даному факту.

Кореспонденти інтернет-видання «Під прицілом» майже 2 тижні намагались зв’язатись з представниками міського управління освіти і отримати з цього приводу коментарі з роз’ясненнями. Щоправда, нас автоматично скерували до голови тендерного комітету Ольги Романівни Цьок. Ми неодноразово телефонували і просили чиновницю про зустріч, однак 1,5 тижні поспіль вона посилалась на свою надзвичайну зайнятість. Востаннє жінка повідомила, що може зустрітись перед обідньою перервою. Проте коли за кілька хвилин ми знову зателефонували, аби уточнити адресу виявилось, що Ольга Цьок вже не на робочому місці і коли вона там з’явиться – її співробітниці не змогли сказати напевно.

Опісля, ми спробували взяти коментар з цього приводу у завідувача відділення організації санітарно-гігієнічного контролю Луцького міськрайонного відділу обласного лабораторного центру державної санепідслужби України Ядвіги Попіль. Однак, жінка повідомила, що на сьогодні їхня служба не має такого контролю і повноважень як колись.

«Нас покликали – ми перевірили. Ви ж бачите що у нас твориться. Ми вже не є тим контролюючим органом», - повідомила Ядвіга Попіль.

Разом з тим, жінка повідомила, що достеменно їй по цьому факту нічого не відомо і на той час при перевірках у дитсадках були всі необхідні документи, які підтверджували якість та походження м’яса.

В результаті складається враження, що чиновники, які власне відповідають за тендерні процедури і всі закупівлі в сфері освіти, уникають відповідей на конкретні питання. Тож стає зрозуміло, що у справі з відсутністю супровідної документації, яка підтверджувала б якість м’яса – дійсно щось не так.

Таким чином, редакція інтернет-видання «Під прицілом» буде намагатись все ж таки отримати коментарі від представників влади, управління освіти та контролюючих служб. Попри це, факт лишається фактом – дітей у дитсадках минулоріч годували м’ясом незрозумілого походження.