Замінити володимир-волинського міжрайонного прокурора та закрити точки, що торгують контрабандним спиртним, просили громадські активісти прокурора області Дмитра Чепіжака.

Так, на особистий прийом до чиновника завітали представники ВО «Майдан» Віра Чайковська-Тарликова, Надія Цикалюк, Ганна Фурман, голова ГО «Правий сектор» в регіоні Тамара Лещук, голова місцевого люстраційного комітету Володимир Грек та очільник ГО «Спілка промисловців і підприємців» Наталя Любімцева, - пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Першим питанням, з яким активісти звернулися до обласного прокурора, стало перебування на посаді міжрайонного прокурора Юрія Луцика. На їх думку, людина, яка протистояла Майдану, не має права обіймати таку посаду. На підтвердження своїх слів активісти навели деякі факти.

Так, 25 листопада 2013 року міжрайонний прокурор звернувся з позовом до Володимир-Волинської міської ради щодо скасування рішення №29/2 «Про встановлення європейської символіки на території, прилеглій до міської ради». Тоді біля будівлі міської ради висів прапор Євросоюзу.

Згодом прокурор Юрій Луцик ініціював визнання протиправними дій Володимир-Волинської районної ради та скасування її рішень, які вона прийняла з ініціативи Майдану та прогресивної частини депутатів районної ради.

В січні 2014 року Володимир-Волинська райрада висловила недовіру голові Володимир-Волинської РДА, регіоналу Валентину Скубі та зняла з посади голову райради – теж регіонала – Степана Слащука. Новообраному керівництву районної ради, зокрема голові Андрію Оніщуку та його заступнику Павлу Карпюку інкримінували статтю за захоплення влади.

«Міжнародний прокурор прийшов на сесію і залякував депутатів районної ради, погрожуючи тим, що вони будуть відповідати за свої вчинки», – розповіла Ганна Фурман.

Дмитро Чепіжак поцікавився, чи зверталися самі депутати з приводу тиску на них до правоохоронних органів, зокрема до першого постмайданівського прокурора області. Таких, які поскаржилися на дії Луцика, виявилося лише двоє: Андрій Оніщук та Павло Карпюк.

«Для того, щоб ми відреагували належним чином, група депутатів повинна звернутися до мене з колективним зверненням, що на них чинили тиск. Тоді ми за цим фактом відкриємо провадження і будемо розслідувати, хто чинив тиск, як і за яких обставин», – пояснив, своєю чергою, пан Чепіжак.

Віра Чайковська-Тариликова апелювала прокурору тим, що активістам не було, куди звертатися ні з приводу тиску на депутатів, ні з приводу вирішення інших питань:

«Той, хто блокував машини, висаджував майданівців – він сидить далі на посаді начальника міліції. Прокурор, який зачинився, коли 22 лютого 2014 року до нього прийшло до тисячі майданівців. До кого було йти? Можливо, Юрій Максимович як працівник прокуратури - нормальний, але наразі перед громадою він – представник «постянуковичівського» режиму».

Активісти також розповіли, що Юрій Луцик купив ще одну квартиру, яка була поруч зі службовою, збільшив житлову площу тієї, в якій жив, і приватизував її.

Водночас, на усі запитання активістів щодо діяльності міжрайонного прокурора прокурор області пообіцяв дати відповіді у письмовій формі.

Цікавилися місцеві активісти і торгівлею контрабандними товарами, а саме горілкою та цигарками. З їхніх же слів, одна з таких точок знаходиться на вулиці 20 липня, на території підприємства «Євродім», інша – на території ВАТ «Родючість», яке очолює екс-голова Володимир-Волинської РДА Володимир Савчук.

«Ми постійно працюємо над перекриттям каналів контрабанди, але як це відбувається: ми приїжджаємо, вилучаємо партію незаконної продукції, встановлюємо винних осіб, направляємо відповідний позов до суду. Зробити ж так, щоб щодня працівник прокуратури стояв і контролював «точку», щоб та не функціонувала, ми не можемо», – пояснив Чепіжак. Водночас, він пообіцяв працювати над тим, щоб ліквідувати торгівлю контрабандними товарами.