Обурені мешканці кількох багатоповерхівок у Луцьку, що на проспекті Молоді, прийшли на сесію до депутатів з вимогою припинити незаконне будівництво, яке ведеться просто під їхніми будинками.

27 травня під 74 сесії Луцької міськради депутат Олександр Семенюк розповів про те, що до нього звернулися зі своєю проблемою жителі будинку на проспекті Молоді 10. Як розповів обранець, йдеться про незрозуміле будівництво на проспекті Молоді між будинками 8 та 10 підприємцем на прізвище Мальцева. У мешканців є сумніви щодо законності цього будівництва.

Зі слів представника громади Петра Бойка, ці будинки є колишніми гуртожитками, де проживає приблизно півтори тисячі людей у квартирах по 20-30 квадратних метрів. Приміщення переповнені людьми, і на одного мешканця не припадає навіть метра прибудинкової території.

В той же час міськрада виділила підприємцю 10 сотих землі просто під вікнами цих гуртожитків.

Як розповів Бойко, поки владці перекидають це питання один на одного, лучани піднімають цю проблему іще з 2006 року. На всі звернення люди отримували лише відписки.

«Справа в тому, що це будівництво ведеться за два метри від дитячого майданчика, і над головами дітей крутиться стріла будівельного крану», - розповідає збентеженй лучанин.

«Нам заявили, що ми самі винні, що впустили цього підприємця і вона будується» - ділиться наболілим чоловік.

Як розповідає чоловік, влада ігнорувала їх проблему до тих пір, поки вони не пообіцяли перекривати вулицю. Тож лучани вимагають повернути їм землю, а не роздавати її направо-наліво підприємцям.

Своєю чергою, заступник міського голови Лариса Соколовська, сказала, що критичного стану по забудові немає, а натомість мешканці просто «роздули» проблему.

«По Молоді 10 питання було розглянуте ще на будівельній комісії і було вирішено, що дана проблема має вирішуватись в судовому порядку. Мотивацією цього було те, що там інтереси міської ради абсолютно ніяким чином не збігаються, бо це є об’єднанням співвласників. І це перехід між двома будинками, під цим переходом є підвал, який стосується об'єднання співвласників і саме надбудова зверху є порушенням прав співвласників», - розповідає Соколовська.

Також посадовець запевнила, що зараз будівництво призупинене.

В той же час секретар міськради Сергій Григоренко сказав, що потрібно доручити управлінню земельних ресурсів посприяти відведенню земельної ділянки для ОСББ, щоб люди мали свою землю. А також доручити юридичному відділу звернутися з судовим позовом про призупинення даного будівництва.

Натомість очільник депутатської групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов, розповів, що, якщо виявиться, що забудова закриває вікна 1, 2, та 3 поверху, то очевидно, що дану земельну ділянку слід вилучити, знести цю будову і забезпечити нормальне життя городянам.

В результаті мер Микола Романюк дав доручення начальнику юридичного відділу підготувати позов до суду про призупинення будівництва, а також управлінню земельних ресурсів - про сприяння відведенню земельної ділянки.