Четверо чоловіків, троє жителів Житомирської області та одесит, яких звинувачують у численних нападах на валютників, наразі перебувають у Луцькому СІЗО. Чоловіків звинувачують у злочинах, скоєних у різних куточках  України. Нині судове провадження розглядається колегією суддів Луцького міськрайонного суду.

Тож Сергія Г., Олексія П., Валерія Г. та Ярослава П. звинувачують у розбійних нападах на валютників у Коростені, Кременці, Луцьку та Вінниці.

Зокрема, чоловікам інкримінують те, що на початку березня 2015 року у місті Коростень Житомирської області вони пограбували місцевого міняйла.

Натомість двоє із затриманих заперечують свою причетність до цього нападу.

Так, Валерій Г. та Сергій Г. пояснили, що вони не брали участі у цій «операції», а свою невинність доводиться тим, що потерпілий їх не впізнав під час судового слідства.

Натомість Ярослав П. цілком визнає свою вину і в деталях розповів суду про цей злочин. Разом з тим, чоловік розповів, про так званого навідника, або ж замовника злочинів, на ім’я Юрій В.

«Я повністю визнаю свою вину. Ну, десь за кілька днів до 9-го березня я і Юрій були у місті Коростень. Ми приїхали на вулицю, здається Грушевського і спостерігали за одним чоловіком. Ми дивилися як приходить додому, як він йде з дому. 9-го березня ми під’їхали до будинку і почали чекати потерпілого в під’їзді. Юрій мав при собі пістолет, але він його не використовував в той день, а просто мав при собі. Ми піднялися на сходову клітину між другим та третій поверхом. Коли потерпілий зайшов у під’їзд і почав підніматися, то Юра почав спускатися. А вже після нього я. І так сталося, що потерпілий опинився між нами, тоді Юра почав його бити, а я забирати сумку. Юра наніс два-три удари кулаком в обличчя потерпілому, і ми почали втікати. Ми вибігли з під’їзду і сіли в машину. Я сумку з грошима віддав Юрі і він мене завіз додому. Що він з тими грошима потім робив я не знаю, мені він нічого не давав. Коли ми боролися із потерпілим, то в нього випав пістолет. Юра його забрав і поклав потім в бардачок машини, що він з ним робив і куди потім подів, я теж не знаю», - розповів підсудний.

Тоді судді почали з’ясовувати обставини епізоду, який мав місце 25 травня 2014 року у місті Кременець Тернопільської області.

Обвинувачений Валерій Г. знову заперечував свою причетність до даного злочину.

«Тоді, 25 травня, у мого сина був день народження, йому виповнилося 23 роки, в той же день були вибори Президента. Зранку 25 травня я поїхав на ринок купити м’яса, бо ми з сім’єю мали їхати до річки відпочивати і святкувати день народження сина. В 10.00 ранку ми проголосували і поїхали відпочивати. Тому я не причетний до цього злочину. Тим більше, що і потерпілий мене не впізнав на слідстві», - пояснив підсудний.

А обвинувачений Ярослав П. визнає свою вину і по цьому злочину.

«Незадовго до того дня мені знов дзвонив Юрій В. і сказав, що треба йти «на діло». Він мене забрав і розказав, хто, де і коли буде йти  і що при цьому треба робити. Юра мені розказав як впізнати потерпілого. 25 травня десь в 06:00 ранку я і мій брат вже його чекали біля під’їзду, а Юрій нас чекав в машині. Через трохи часу ми з братом побачили чоловіка в футболці, шортах і кепці з сумкою через плече і зрозуміли, що це той кого ми чекаємо. Ми так само його побили і забрали сумку. А потім почали втікати через двори до машини. Нам Юрій перед тим показав, якими дворами треба втікати і куди бігти. Після цього випадку ми так само віддали сумку з грошима Юрі і він нас відвіз додому. Грошей він нам також не давав».

Колегію суддів неабияк зацікавив таємничий Юрій, який, виходить що знаходив жертв та вказував підсудним їх грабувати. Виявилося, що цей чоловік на час слідства помер від хвороби печінки.

Разом з тим судді взялися з’ясовувати чому ж чоловіки так беззаперечно слухали цього чоловіка і при цьому самі нічого не отримували в плані винагороди за скоєний напад.

Виявилося, що підсудні у лютому минулого року напали на ще одного валютника у місті Вінниця. Тоді жертва нападу померла на місці події.

Про цей резонансний злочин свого часу писали місцеві вінницькі видання. 14 лютого 2014 року невідомі люди напали на місцевого валютника просто у під’їзді його будинку. У чоловіка також намагалися відібрати сумку із грошима, однак нападники тоді чи то не розрахували сили удару, чи навмисно вдарили потерпілого по голові металевою палицею обмотаною скотчем. Чоловіку проламали череп, забрали усі гроші та втекли. Закривавлене тіло знайшла сусідка померлого. Коли жінка виявила труп, то почала дзвонити у перші ліпші двері і, за іронією долі, натрапила на квартиру де і проживав покійний зі своїми родичами.

Підсудний Ярослав П. пояснив суду, що Юрій В. постійно шантажував їх тим, що про усе розповість правоохоронним органам, а тому вони й виконували усі його вказівки.

«Він нам постійно дотинав тим вінницьким епізодом, бо там був жмурик. Він казав, що в нього є зв’язки з міліції і він нас посадить на 15 років. Ви ще питаєте, чи ми гроші брали за напади на валютчиків, та які там гроші, коли ми і без того не могли його позбутися», - говорили обвинувачені.

Тоді вінницькі міліціянти хутко взялися розслідувати це резонансне вбивство, і мало не по кроках вираховували місце знаходження злочинців.

Вінницькі правоохоронці передали усю інформацію волинським колегам і уже ті продовжували «вести» банду злочинців. Затримати їх вдалося лише у Луцьку

Вочевидь, підсудні гастролери є тими злочинцями, які у липні минулого року на території Завокзального ринку напали на луцького міняйлу і навіть відкрили вогонь.

Як розповідали очевидці подій, усе відбувалося на ряду між ринком та торгівельним центром «Ювант» і тривало кілька хвилин. Троє кремезних парубків намагалися пограбувати валютного міняйлу, в якого при собі була чимала сума грошей. Чоловік спробував чинити опір. На допомогу йому прийшли чоловіки-продавці та власники контейнерів. Бандити занервували. Один з них почав тікати через дорогу від ринку у бік залізничного вокзалу. За ним погналися переслідувачі. Коли бандит перелазив паркан, прориваючись у до колій, поранив ногу. Тим часом двоє базарників змогли збити з ніг і скрутити одного з розбійників. Але тоді третій учасник розбійного нападу прийшов на допомогу своєму спільнику, дістав пістолет і відкрив вогонь на ураження. Внаслідок цього, як розповідають очевидці, валютник отримав кульові поранення у руку і спину. Одному з базарників бандит прострелив ногу, ще одному груди. Стрілянина дозволила вирватися уже затриманому людьми бандиту – бритий до білого лоску чоловік без штанів рвонув з місця події у напрямку мосту, який з’єднує проспекти Перемоги і Соборності. Не зважаючи на небезпеку, небайдужі очевидці подій спробували затримати стрілка. При цьому він ледь не розстріляв впритул ще одного чоловіка. У бандита чи то закінчилися набої, чи то заклинив пістолет. Зрештою йому таки вдалося утекти.

Тоді ж один із нападників загубив свої документи, за яким вдалося встановити, що зловмисник родом із Одещини.

Зауважимо, що серед обвинувачених по цій справі також є одесит.

Тож наразі триває судовий розгляд справи. Сьогодні стало відомо, що за фактом нападу на валютника у Вінниці зараз також тривають суди, тож засуджені та їхні представник просили відкласти розгляд справи до винесення вироку по вінницькому епізоду, який злочинці слухатимуть всередині червня. Тож з цих підстав колегія суддів відклала розгляд справи більш як на місяць.