Згідно зі статистично-обліковими даними УМВС України у Волинській області з початку 2015-того року, у журналах обліку заяв і повідомлень міських та районних відділів міліції, зареєстровано 431 повідомлення про квартирну крадіжку і 207 крадіжок з крамниць.

Про це під час прес-конференції, повідомив начальник управління карного розшуку УМВС України у Волинській області Геннадій Єпіфанович.

Він розповів, що сьогодні відбувається незначне зростання реєстрації різного роду злочинів, зокрема, і квартирних крадіжок. Начальник УКР пов’язує зростання злочинності із погіршенням соціально-економічного стану у державі. Проте він стверджує, що з 431-ного виклику, після роботи слідчо-оперативних груп і з’ясування обставин, близько половини злочинів відсіялось, в роботі фактично залишилось 220 крадіжок.

Аби пояснити даний факт, Геннадій Єпіфанович привів приклад, коли власник сам пропив гроші чи майно, а потім про це забувся.

«Проснувшись власник виявляє відсутність коштів. Але не дивиться на кухню, що там стоїть батарея пляшок з-під горілчаних виробів. І от в нього гроші пропали. Починаємо розбиратись, всі до купи збираються і кажуть – хто ж в нього крав, як він сам три рази бігав в магазин…» - зауважив Геннадій Єпіфанович.

З 220 злочинів професійно скоєно близько 50 %. У цих випадках крадії проникають до помешкання громадян за їх відсутності.

«Є крадіжки які скоюються людьми, які на цьому спеціалізуються. Це справжні професіонали своєї справи, якщо так можна сказати. Зі знаком "мінус". Це люди, які купують замки, вони їх розбирають, дивляться і вчаться підбирати ключ.» - розповів Геннадій Єпіфанович.

Він розповів, що найрозповсюджені крадіжки відбуваються за допомогою злам серцевини дверного замка та через вікна на першому поверсі.

За його словами, виробники вікон, аби зекономити на матеріалі та здешевити свою продукцію, виготовляють пластикові вікна, які можна відкрити за допомогою звичайної викрутки.

У Луцьку свого часу діяла група яка навіть підбирала лазерні ключи, які вважають сьогодні найзахищенішими. Проте начальник управління карного розшуку запевнив, що завдяки роботі його відділу, на сьогоднішній день вже таких «спеціалістів» у місті Луцьку немає.

Аби запобігти крадіжкам з помешкань, Геннадій Єпіфанович порекомендував волинянам ставити на вікна перших поверхів металеві решітки, не залишати ключи «під килимком» або в інших подібних місцях, оснащувати будинок сигналізацією, співмешканцям багатоповерхівок бути згуртованими та уважними до сусідів.