Питання люстрації судової гілки влади після подій на Майдані стало чи не одним з найобговорюваніших  у 2014 році. Проте, як тільки люстраційні комітети нібито зрушили справу з мертвої точки - вже за півроку, окрім поодиноких повідомлень щодо проведення перевірки окремих суддів майже ніякої детальної інформації немає. Попри це, як свідчать загальні звіти керівництва держави - люстрація йде на повну. Щоправда, перевірити умови проведення перевірок в судах та їх результати - фактично неможливо. Хоч і на офіційному порталі «Судова влада України» судді оприлюднили заяви про згоду на перевірки та  декларації про статки свої та своєї сім'ї, однак чи справді перевіряв хтось відповідність вказаному на папері до реального життя і яким чином дізнатись не вдається. Щойно Апеляційний суд Волинської області відзвітував що проведення перевірки  відповідно до  Закону України «Про очищення влади» ударними темпами завершують, документи, які свідчать про доходи волинських суддів - просто деактивували.

 

 

Як бачимо з офіційного повідомлення - за результатами перевірки встановлено, що  заборони, визначені частинами 3, 4 статті 1 Закону України «Про очищення влади», не застосовуються до суддів:

- Хомицького А.М.,

- Фідрі О.М.,

- Бешти Г.Б.,

- Польового М.І.,

- Силки Г.І.,

- Матвієнко Н.В.,

- Оксентюка В.Н.,

- Пазюка О.С.,

- Опейди В.О.,

- Міліщука С.Л.,

- Борсука П.П.,

- Клока О.М.,

- Денісова В.П.,

- Гапончука В.В.,

- Завидовської-Марчук О.Г.,

- Шевчук Л.Я.,

- Свистун О.В.,

- Стрільчука В.А.,

- Мудренко Л.І.,

- Подолюка В.А.,

- Осіпука В.В.,

- Русинчука М.М.,

- Данилюк В.А.,

- Карпук А.К.,

- Киці С.І.,

- Здрилюк О.І.,

- Веремчук Л.М.,

- Антонюк К.І.,

- Матвійчук Л.В.,

- Бовчалюк З.А.,

- Федонюк С.Ю.,

- Лівандовської-Кочури Т.В.,

- Грушицького А.І.

- Хлапук Л.І.,

- Лозовського А.О.

  Разом з тим, досить дивним виглядає зникнення з сайту «Судова влада України» декларацій суддів, за якими власне і відбувалась перевірка. Фактично у вільному доступі залишились декларації лише голови Апеляційного суду Філюка Т.П. та його 4-х заступників: Фідрі. О.М., Хомицького А.М., Овсієнка А.А. та Стрільчука В.А. А звідси - ще більше запитань. В той час, як в інших волинських судах перевірки тривають досі– Апеляційний суд Волині вже відзвітував, що всі судді гуртом пройшли люстрацію і виявились кришталево чесними.

Не так давно інтернет видання рясніли заголовками «Сім'я судді з Волинської області має у власності землі як 5 Луцьків» Йшлося про статки судді Апеляційного суду Волинської області Василя Подолюка. Зокрема - про 197 тис. кв. км. земельних ділянок, які має у своїй власності сім’я вищезазначеного судді. Згідно з декларацією за 2013 рік, площа земель, якою володіє його сім'я, практично дорівнює площі 5 територій нашого міста та відповідає площі Одеси.

«Про це стало відомо після обробки декларацій чиновників компанією Promedia Consulting, що були зібрані проектом «Канцелярської сотні». Згідно з аналізом оброблених декларацій, серед тих чиновників, чиї родини мають великі земельні ділянки, багато суддів та працівників Міністерства юстиції. 

Однак, попри так звану «відкритість» процесу люстрації, перевірити цю інформацію виявилось не можливим. Заступник керівника апарату Апеляційного суду Волинської області Наталія Панасюк запевнила журналістів, що відповідно до законодавства, вони не зобов’язані оприлюднювати декларації усіх суддів, а лише керівництва – голови та його заступників.

Також вона не роз’яснила яким чином, ким саме та на основі яких документів проводилась перевірка. Разом з тим, Наталія Панасюк повідомила, що  днями на сайті Апеляційного суду Волинської області з’явилось спростування інформації стосовно землі, яка належить сім’ї судді Василя Подолюка.

 

Проте адміністрація у спростуванні так і не подала декларацію про статки судді Василя Подолюка та його сім’ї, тож мусимо вірити на слово.

Зважаючи на завершення такого гучно пропагованого у суспільстві і такого, як виявилось, безрезультатного процесу як люстрація виникає сумнів чи взагалі когось люструють у волинському судочинстві. Чи може волинські служителі Феміди найчесніші у всій країні? Інформаційно-аналітичне видання «Під прицілом» не ставить цього під сумнів, але аби остаточно у цьому переконатись  і переконати волинян - розпочинає масштабний проект «Бутафорська люстрація», в рамках якого наші кореспонденти перевірятимуть наскільки декларації волинських суддів відповідають дійсності. Зокрема, редакція видання має намір показати, як насправді живуть представники Феміди і чи відповідає рівень їхнього життя оприлюдненій для люстрації інформації, яку буцімто уже ретельно перевірили.

Тож редакція видання звертається до громадськості з проханням повідомляти про факти невідповідності рівня життя та статусу волинських суддів до їхніх офіційних заробітків і сприяти в проведенні журналістських розслідувань. Ми будемо вдячні усім, хто допоможе вивести на чисту воду «люстрованих» суддів.

У разі, якщо ви володієте будь-якою інформацією, яка свідчить про порушення процесу люстрації просимо звертатись у редакцію за телефонами 72-20-16, або ж 095-789-39-36.

 PS. Неймовірно приємно, що після розмови з нашими кореспондентами та розміщення матеріалу, на сайті «Судова влада України» знову стали активні і доступні до перегляду заяви суддів Апеляційного суду Волинської області на згоду проходження перевірки та їхні декларації.

Відтак у декларації пана Подолюка, про яку йшлось у матеріалі чорним по білому вказано що його родина має у власності (УВАГА!) 197 490 000 м.кв. землі.

 

 


Природньо виникає запитання, що тоді так ретельно спростовував журналістам у заяві голова Апеляційного суду Петро Філюк бо виправленої декларації нам знайти так і не вдалось. Як і не вдалось з'ясувати яким чином Петро Тодосьович допевнився у свого колеги скільки землі є насправді - повірив на слово чи може запрошував землеміра. З якого ж дива суддя Подолюк «домалював» стільки нулів, залишається лише здогадуватись. Адже сплутати 19 тисяч гектарів із двома якось у голову не вкладається...

Нехай вибачають люстратори але такі невідповідності у документах породжують сумніви що перевірки відбувались дійсно, а не на папері. Доки декларації активні запрошуємо і Вас навідати сторінку Апеляційного суду і решти волинських судів на офіційному феб порталі «Судова влада України». Оприлюднені там офіційні статки подекуди спонукають допомогти служителям Феміди та їхнім родинам. Якщо ж такі живуть десь по сусідству  то переконувати Вас у незаможному житті суддів марно.

Але кругова порука і корпоративна солідарність ніколи не визнають що статусне життя цього середовища перевершує офіційні зарплати.

Тим не менш - сподіваємось на Вашу пильність та активність. Пригадайте, які надії покладали ми на очищення влади, яку державу уявляли собі після люстрації і як відчайдухи йшли просто під кулі, даруючи саме нам цей шанс - змінити країну.