Чергове «кидалово» від фірм Єремеєва нині можна поспостерігати на Рівненщині, а точніше у стінах місцевого Господарського суду, де вже півроку розглядається справа про банкрутство ТзОВ «Сетерус». Про цю фірму майже нічого не чути, а тому ця справа, на перший погляд, не є резонансною. Втім, якщо «копнути» глибше, - ситуація набирає дещо іншого окрасу.

Кореспонденти інтернет-видання «Під прицілом» вже не одноразово писали про те, як сестринські фірми «Континіуму», набравшись кредитів та боргів, банкрутять одна-одну. Так, принаймні, було з ТзОВ «Маршал-трейд-ойл», яке за позовом фірми «Євротон» ліквідували з боргом понад 4 000 000 000 гривень. В той же час компанія «Поларі» допомогла «Континент нафто трейду» уникнути мільярдного боргу. Не менш цікавим було й те, що ТзОВ «КД» зробило все можливе аби обанкрутити підприємство «Континіум-Укр-Ресурс», яке свого часу за такою ж схемою допомогло ліквідувати з великими боргами ТзОВ «Нафтова компанія «Галичина-Інвест».

Але і це далеко не останнє, на що ладні піти власники групи «Континіум» Ігор Єремеєв та Степан Івахів, аби не повертати боргів ні банкам, ні партнерам, ні стратегічним державним підприємствам.

Не так давно, співзасновник холдингової групи компаній «Континіум» Ігор Єремеєв зробив «хід конем», перевівши одну зі своїх скандальних фірм у сусідню Рівненську область. Зокрема, як ми писали раніше, компанію «Пром-газ-інвест» перейменували на «Сетерус». Однак, при зміні місця реєстрації з Волинської області на Рівненську - ідентифікаційний код юридичної особи лишився тим же.

Якщо добре пригадати історію попередніх банкрутств де фігурував «Континіум», то підприємство «Пром-газ-інвест» світилося у багатьох скандалах. Зокрема, у справі про банкрутство одного з найбільших трейдерів групи «Континіум» - «Континент Нафто Трейд» фірма «Пром-газ-інвест» вимагала аж 161 489 330 гривень, а сам «Континент Нафто Трейд» збанкрутував з мільярдним боргом. Свого часу ці дві фірми успішно вивели з офшорів 1,407 млн. євро та більше  49 мільйонів доларів США.

В той же час, саме ТзОВ «Пром-газ-інвест» виступало ініціатором, або ж кредитором у справах банкрутства різних фірм, підконтрольних нардепам-олігархам Степану Івахіву та Ігорю Єремеєву - «Західна нафтова компанія»«Ресурс стандарт»«Маршал-Трейд-Ойл»,«Торговий дім «Західна молочна група» та «Транс-трейд-ойл».

Разом з тим, «Пром-газ-інвест» вважають одним з учасників схеми, за якою за один день з державного підприємства «Волиньторф» вивели майже 6 000 000 гривень.

Оборудку провернули приблизно в той час, коли в Україні люди відстоювали права народу та вийшли на Майдан боротися проти режиму злочинної влади Януковича. Однак, це не завадило тодішнім ставленикам Ігоря Єремеєва спокійнісінько прибрати до рук потужне державне підприємство «Волиньторф». 

До березня 2013 року підприємство «Волиньторф» очолював Іван Киричик. Та після закінчення дії його трудового контракту профільне міністерство призначило на посаду директора Олександра Шульгу. Трудовий колектив «Волиньторфу» не одобрив таке призначення і на свою біду звернувся до народного депутата України від свого округу Ігоря Єремеєва з проханням втрутитись в ситуацію. Трудовики тоді мали надію, що людина, наділена такими повноваженнями, зможе посприяти в тому, аби Івана Киричика призначили на підприємство на новий термін. Однак Ігор Єремеєв, вочевидь, мав на підприємство свої плани.

Спочатку депутат пообіцяв людям вирішити їхнє питання, однак зробив усе по-своєму. Співзасновник холдингової компанії «Континіум» замість Олександра Шульги поставив на підприємство «свою людину» - Сергія Голоюха.

Саме цей чоловік раніше працював заступником керівника «Луцького спиртогорілчаного комбінату». Про те, як управлінці з «Континіуму» мало не довели до банкрутства Луцький СГК – ми вже описували раніше в одній з публікацій про ідеальне банкрутство, яке проводили за «рецептом» від власників паливно-промислової групи «Континіум». Тож, вочевидь, не особливо розбираючись в паливно-енергетичній галузі, однак, маючи непоганий досвід в продумуванні різноманітних економічних схем для «Континіуму», Сергій Голоюх успішно вивів з ДП «Волиньторф» основний фінансовий капітал.

Спочатку новопризначений керівник придбав у компанії з Управління активами «Прайм тайм» сертифікати на суму майже 6 мільйонів гривень і у той же день продав їх товариству з обмеженою відповідальністю «Пром-Газ-Інвест». Тоді Сергій Голоюх переконував, що «Волиньторф» і «Пром-газ-інвест» підписали договір, у якому визначено, що кошти за сертифікати надійдуть на підприємство до кінця 2014 року.

Пізніше так звані «партнери» уклали додаткову угоду до договору, в якій було визначено, що остаточний розрахунок по договору купівлі-продажу цінних паперів буде здійснено до 31 червня 2014  року. Тобто на півроку раніше, ніж було попередньо обумовлено. Невдовзі після оборудки  скандальний Сергій Голоюх сам звільнився з посади.

Люди вкотре повірили нардепу Ігорю Єремеєву та його пособникам, адже він обіцяв відстоювати інтереси жителів округу, якщо ті за нього проголосують. Однак, в результаті працівники «Волиньторфу» зрозуміли, що це був черговий «обман з атракціонами» і взялися будь-що повернути на підприємство Івана Киричика.

Трудівники зверталися до усіх рівнів влади, пікетували заправки «WOG», власником яких є Ігор Єремеєв, і навіть приїздили до депутата на зустріч.

Зокрема, дізнавшись, що Ігор Єремеєв перебуває на території Маневицького району кілька десятків працівників ДП «Волиньторф» поїхали поспілкуватись з нардепом та почути відповідь на одне запитання - коли ж врешті повернуть гроші підприємства. Люди кілька разів запрошували Єремеєва до них на підприємство, але нардеп зголосився завітати до села Прилісне лише у кінці травня - після виборів Президента. Люди гостинно зустріли свого обранця, та не почули від нього ніяких конкретних відповідей. Говорили про усе й одразу і в результаті - вони про образи, а він про гарбузи.

Тож коли люди вичерпали усі варіанти домовитися з Ігорем Єремеєвим - керівник «Волиньторфу» подав на «Пром-газ-інвест» в суд. Зауважимо, що в коментарі нашому виданню Іван Киричик заявив, що підприємство «обдерли як липку» і немає коштів навіть на сплату судового збору. Мовляв, тому кошти відсуджуватимуть частинами.

Втім уже перша спроба повернути собі хоча б півмільйона – увінчалася поразкою. Представники «Пром-Газ-Інвесту» не з’являлися на жодне судове засідання, а юрист ДП «Волиньторф» Леонід Бубнюк розповідав, що відповідач взагалі не виходить на зв’язок. Під час судового засідання з’ясувалося, що згідно договору ТзОВ «Пром-Газ-Інвест» зобов’язалося до кінця цього року сплатити кошти, однак, як розповів юрист ДП «Волиньторф» Леонід Бубнюк, сторони укладали додаткову угоду, у якій визначили, кінцевий термін сплати коштів - 31 червня. Суддя Світлана Філатова зауважила, що договір є тристороннім, тоді як додаткова угода укладалася без відома третьої сторони - ПАТ «Фондове агентство «Схід-Інвест», яке залучили у якості третьої особи на стороні відповідача. Як наслідок - додаткова угода є недійсною, термін договору ще не сплив, а позов є передчасним. Саме тому суддя Світлана Філатова ухвалила – відмовити у позові ДП «Волиньторф».

З тих пір державне підприємство «Волиньторф»  не може повернути собі гроші навіть через суди. Тож тепер стає зрозуміло чому ТзОВ «Пром-Газ-Інвест» поспіхом перейменували у ТзОВ «Сетерус», перевели у іншу область і взялися його визнавати банкрутом.

Зокрема, у грудні 2014 року компанія «Золотий екватор», яка в Україні є відомим паливним трейдером, що входить до групи «Континіум», звернулася до Господарського суду Рівненської області із заявою про банкрутство ТзОВ «Сетерус». Мовляв фірма ніяк не може сплатити паливному постачальнику  762 962 гривні боргу.

На перше судове засідання представники «Сетерусу» не з’явилися, проте подали заперечення позову, в якому вказали, що проти визнання їх банкрутом. Разом з тим, керівництво фірми повідомило, що ніби то ведуться переговори із заявником про відстрочення сплати боргу. Однак позивач, таки настояв на визнанні ТзОВ «Сетерус» банкрутом.

Таким чином, як тільки Господарський суд Волинської області відкрив справу  про визнання фірми «Сетерус» банкрутом,  до суду почали звертатися кредитори компанії з фінансовими вимогами для погашення. Та суми, які почали фігурувати у справі вразили багатьох, адже обраховувались цілими мільйонами і навіть сотнями мільйонів гривень. Таким чином, до реєстру вимог кредиторів, який було затверджено Господарським судом Рівненської області, потрапили:

-         ПАТ «Державний ощадний банк України» - 83 135 213 гривень;

-         ПАТ «Банк Форум» - 691 209 532 гривень;

-         ТзОВ «Завод «Галичина» - 1 727 224 гривень;

-         ПАТ «КОВЕЛЬНАФТОПРОДУКТ» - 818 755 гривень;

-         ТзОВ «ЗНГ-ЛП» - 415 000 гривень;

-         ТзОВ «ЗОЛОТИЙ ЕКВАТОР» - 527 959 105 гривень додаткових вимог;

-         ТзОВ «ВЕСТ ОЙЛ ГРУП» - 2 489 341 гривень;

-         «ТРАНС-НАФТО-ПРОДУКТ» - 74 397 793 гривень;

-         «ВОГ ТРЕЙДИНГ» -  674 934 821 гривень;

-         Державна податкова інспекція у м. Рівному Головного управління ДФС у Рівненській області - 18 835 гривень;

-         ТзОВ «БНК-Україна» - 118 920 381 гривень;

-         ТзОВ «Західна нафтова Група-Техно-Нафта» - 514 703 гривень;

-         ДП «Волиньторф» - 6 038 700 гривень;

-         ПАТ «Банк Форум» - 36 132 101 гривень;

-         ТзОВ «Торговий Дім «Континіум-Галичина» - 220 510 409 гривень.

У справі по банкрутству ТзОВ «Сетерус», методом «випадкового» відбору через автоматизовану систему, арбітражним керуючим було призначено Любомира Череватого. Саме він, за дивним збігом обставин, уже брав участь у ліквідації низки підприємств, які  стали банкрутами не без допомоги групи компаній «Континіум». Таким чином, Любомир Череватий склав реєстр вимог кредиторів і грошові зобов’язання «Сетерусу» розподілили по черговості виплат.

Що ж до майна підприємства, то з матеріалів справи по нині невідомо, чи є у власності  ТзОВ «Сетерус» цінні папери, нерухомість, транспортні засоби тощо.

Зауважимо, що більша частина фірм-кредиторів, є родичками «Сетерусу». Зокрема, до групи «Континіум» належать: ТзОВ «Завод «Галичина», ТзОВ «ЗОЛОТИЙ ЕКВАТОР», ТзОВ «ВЕСТ ОЙЛ ГРУП», «ВОГ ТРЕЙДИНГ», ТзОВ «Західна нафтова Група-Техно-Нафта», ТзОВ «Торговий Дім «Континіум-Галичина».

Таким чином, ще одна схема «ідеального банкрутства» Єремеєва та Івахіва знову спрацювала. Як наслідок - постановою Господарського суду Рівненської області від 15 квітня ТзОВ «Сетерус» таки визнано банкрутом. Тож фірма луснула, як мильна бульбашка, «захоронивши» в сукупності 2,08 мільярди гривень, серед яких і гроші ДП «Волиньторф».

Звісно, для власників групи компаній «Континіум» Ігоря Єремеєва та Степана Івахіва 6 мільйонів викачаних грошей – не надто велика цифра. Та для державного підприємства – вона колосальна. Тим не менше, це черговий приклад того, як працюють схеми «Континіума» та до чого призводять щирі сподівання людей і яким боком «вилазить» так звана підтримка народних обранців.