Робочу групу з питань збереження та розвитку істричного середовища міста Луцька, куди будуть входити історики, краєзнавці, архітектори і небайдужі до свого міста лучани, створили при комісії з питань міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму Луцької міськради. 

Відповідну ініціативу підтримали депутати, які входять до цієї комісії і разом з представниками новоствореної групи окреслили коло першочергових завдань, які підніматиме робоча група. 

Головним чином питання стосуватимуться збереження історичної спадщини обласного центру Волині. Зокрема, перед прийняттям рішень, що стосуватимуться землі або будівель на території старої частини міста чи архітектурних пам'яток у Луцьку, фахівці від громадськості надаватимуть свої експертні висновки з приводу того чи іншого питання.

Це стосуватиметься  будівництва, реконструкції, ремонтів, перепланування та виділення земельних ділянок в оренду, власність чи користування культурного заповідника, пам’яток історії, архітектури та в зоні регульованої забудови. 

Також у функції групи входитимуть вивчення громадської думки з питань планування та збереження історичного простору міста Луцька, а також вивчення думки містян. Прийняте рішення доноситимуть до відома міськради та профільних управлінь. 

Засідання робочої групи планують проводити не менше двох разів у місяць.

Краєзнавці стверджують, що наразі фактично охорону пам’яток і історичних зон ніхто не здійснює.

Як зазначив один із членів комісії міськради депутат Павло Данилучук, від робочої групи очікують пропозицій не лише по збереженню та реконструкції Старого міста, а й пропозиції по стратегії розвитку. Проте першочерговою умовою буде те, що забудовники, які прийдуть в історичну зону, відновлять історичні підземелля, приведуть їх у належний стан, і побудують там те, що вписується у забудову Старого міста.

«Зберігаємо, відновлюємо і будуємо. В Старому місті треба збудувати готель, кав’ярні, його треба перетворити з мертвого на живе», - резюмував Павло Данильчук.