На позачергову тридцять п’яту сесію Волинської обласної ради було подано проект рішення Про схвалення проекту перспективного плану формування території громад Волинської області.

План був розроблений відповідно до закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», та закону «Про місцеве самоврядування».

Станом на сьогодні, враховуючи всі ініціативи які надійшли до Волинської облдержадміністрації, разом Волинь налічуватиме 74 територіальні громади. Проте, за словами заступника голови ОДА Сергія Кошарука, це не остаточна цифра, адже план ще будуть коригувати, вноситись зміни і доповнення.

Депутат В'ячеслав Рубльов висловив занепокоєння тим, що кількість територіальних громад Волині постійно змінюється, зокрема і в останній момент – перед засіданням сесії Волинської обласної ради.

«Коли ми отримали документи, було 66 громад, тоді - 68, потім - 72, сьогодні - 74. Я просто не розумію… Можливо, нам ще дати час для громад щоб вони могли опрацювати це питання?» - зауважив В’ячеслав Рубльов.

Голова Волинської обласної державної адміністрації Володимир Гунчик відповів, що така оперативність, швидше за все, зумовлена призначенням субсидій і субвенцій, які мають йти в об`єднані громади.

Депутат Володимир Войтович спитав у доповідача чи має він в наявності позитивні рішення усіх сільських рад щодо приєднання до тієї чи іншої громади, адже не маючи рішень план втрачає сенс. Сергій Кошарук не дав позитивної відповіді на це запитання, та пояснив, що це лише бачення перспективи формування громад області.

«Це просто бачення можливого варіанту в який можна вносити зміни. Але це є можливість громад об’єднуватись», - зауважив Сергій Кошарук.

За його словами, потрібна хоч якась «перша версія» конструктивного плану, аби громади мали можливість вносити свої пропозиції і об’єднуватись.

Той факт, що не всі громади висловили свою позицію щодо перспективного плану формування території громад Волинської області, викликав палкі дебати у сесійній залі. Проте під вигуки «сватають народ не спитавши народу», рішення все ж було прийнято.