Питання відсутності гарячої води у Луцьку є чи не найбільш наболілим для мешканців міста. 21 травня лучани прокинулися і не виявили у своїх кранах гарячої води. Для більшості це стало несподіванкою. Та ще більшою несподіванкою стало те, що гарячу воду відключили через борги ДКП «Луцьктепло» перед НАК «Нафтогаз України», які сягнули 57,1 мільйона гривень. Принаймні, такі суми вказувалися в офіційному повідомленні прес-служби ПАТ «Волиньгаз», оприлюденому в день відключення гарячого водопостачання.

Аргументація полягала в єдиному – ДКП «Луцьктепло» не розраховується з державною компанією НАК «Нафтогаз України» за спожитий газ. В той же час міська влада поквапилася обгрунтувати заборгованість, пославшись на те, що у відключенні винні самі лучани, які не розраховуються вчасно за використану гарячу воду та опалення. Мовляв, борг з'явився виключно через злісних неплатників.

Попри це, з'ясувати реальну суму боргу виявилось досить складно. В той час, як влада і «Волиньгаз» повідомляли про борг в розмірі 57,1 мільйони гривень - НАК «Нафтогаз України» звітує зовсім про інші суми. Так, наприклад, у щотижневому звіті державної компанії від 19.05. 2015 року по заборгованості підприємств-боржників перед НАК «Нафтогаз України» йдеться, що ДКП «Луцьктепло» завинило за газ, спожитий для виробництва теплової енергії 65 688 086 гривень, з яких 40,7 млн. грн.. – заборгованість за 2015 рік. Таким чином на 19 травня рівень оплати за нинішній рік склав 62%. Вже за тиждень, 27 травня основна сума боргу знизилась до 62,7 млн. грн., а рівень оплати зріс до 64%. Фактично за тиждень після відключення газу ДКП «Луцьктепло» погасило перед НАК «Нафтогаз України» всього 2,9 мільйони гривень. У черговому звіті державної компанії від 3.06.2015 вказується, що сума боргу луцьких тепловиків зменшилась до 60,6 мільйонів гривень, а рівень оплати сягнув показника 66%. Ще за тиждень, станом на 10 червня, ДКП «Луцьктепло» спромоглось проплатити аж цілих 4,6 мільйони боргу за спожитий газ. Тож сума невиплати знизилась до 56 мільйонів з копійками.

Та вже останній звіт по заборгованості підприємств перед НАК «Нафтогаз України», оприлюднений 17 червня 2015 року просто вражає. За даними державної компанії, основна сума боргу ДКП «Луцьктепло» за спожитий газ, попри відсутність опалювального сезону та екстрене відключення гарячої води – зросла. Таким чином, станом на 17 червня заборгованість становила 60 232 198, замість попередніх 56 мільйонів гривень. В результаті невиплата за газ збільшилась на 4 мільйони гривень.

Ми спробували з'ясувати у керівництва ДКП «Луцьктепло» про причини виникнення нових боргів за останній тиждень, тоді як останнім часом спостерігалась позитивна динаміка погашення заборгованості. Однак, за 3 дні нам так і не вдалось «достукатись» до керівництва комунального підприємства. Зокрема, заступника директора з фінансово-економічних питань Валентину Малютіну ми ніяк не могли застати на робочому місці. На кінець, зателефонувавши до заступника директора ДКП «Луцьктепло» Артура Василевського, який майже півроку виконував обов'язки директора підприємства і повинен був би оперувати інформацією – то лише почули, що в телефонному режимі він нікому нічого не коментуватиме. Посадовець запропонував зустрітись як у нього буде вільний час. Однак як свідчить попередній досвід, коли ми намагались отримати від Артура Василевського коментарі – він у будь-який спосіб намагається уникнути спілкування з журналістами. Весною він протягом тижня не знайшов можливості прокоментувати представникам інтернет-видання «Під прицілом» інформацію стосовно боргів «Луцьктепла», посилаючись на надмірну зайнятість. Мовляв, зустрінемось – поговоримо, а от коли може відбутись така зустріч – питання невизначене. Разом з тим, хто-хто, а заступник директора мав би оперувати такими цифрами і не боятись їх оприлюднювати, а ні журналістам, а ні пересічним споживачам. В інакшому випадку складається враження, що керівництво не бажає називати конкретні суми, уникаючи відповідальності, і всіляко намагається уникнути оприлюднення подібної інформації.

В той же час, як тільки відбулось відключення гарячого водопостачання і керівництво ДКП «Луцьктепло», і міська влада поспішили заявити, що заборгованість перед НАК «Нафтогаз України» виникла в першу чергу з вини самих же споживачів. Тож вже 22 травня з'явилось оголошення:

Мовляв, лучани погано розраховуються за використане під час опалювального сезону теплопостачання та гарячу воду. В той же час, у державному комунальному підприємстві продовжили нарікати на злісних неплатників – лучан, які мають по 5, 10, а то й 20 тисяч гривень боргу. Буцім то саме через таких боржників «Луцьктепло» не може розрахуватись з НАК «Нафтогаз України» за газ, використаний під час минулого опалювального сезону 2014-2015 років та на підігрів води. Разом з тим, варто зауважити, що керівництво державного комунального підприємства вже давно взяло за практику публікувати на офіційному сайті в окремому розділі списки найбільших боржників. Подібні списки також розклеюють і на під'їздах будинків. Вочевидь, такими методами керівництво «Луцьктепла» намагається не лише «прозвітуватись» перед громадськістю, а й надавити на совість споживачів, аби вони активніше сплачували за комунальні послуги.

Однак, у те, що лучани мають такі позахмарні суми боргів перед ДКП - багатьом не віриться. Зокрема, досить дивними виглядають списки боржників, які подає «Луцьктепло». Наразі на сайті підприємства по боржниках оприлюднюють три види інформації: перелік квартир які заборгували за послуги теплопостачання (за 15.06.2015р.), перелік юридичних осіб які заборгували за послуги теплопостачання (за 1.06.2015р.), борги за спожиті комунальні послуги з теплопостачання мешканців житлових будинків (станом на 1.06.2015).

Таким чином, ми спробували перевірити чи насправді мешканці квартир та юридичні особи мають такі великі суми боргів. До прикладу, кореспонденти інтернет-видання «Під прицілом» взяли на опрацювання споживачів тепла та гарячої води по проспекту Соборності, яких обслуговує котельня на Карбишева, 2. Не новина, що 33-й та 40-й житлові мікрорайони Луцька, є одними з найбільш густонаселених в місті, а тому тут і найбільша кількість боржників. Та окрім житлових будинків тут також є багато дрібних фірм та торгових закладів. Більшість підприємств, які працюють на проспекті Соборності здебільшого «осіли» на перших поверхах багатоповерхівок, тож це значно ускладнило ідентифікацію адрес і пошук власників приміщень, які числяться серед найбільших боржників. Так, зокрема, по парній стороні проспекту Соборності від ринку «Північний» до ТЦ «Ювант»  будинки густо заселені торговими магазинами, аптеками, ломбардами, банками та іншими комерційними структурами. Відповідно, за звичним порядком перші поверхи дев’ятиповерхівок стандартного планування на 4 квартири мають сталу нумерацію: І під’їзд – квартири №1,2,3,4; ІІ під’їзд – квартири №37,38,39,40; ІІІ під’їзд – квартири № 73,74,75,76; IV під’їзд – квартири №109,110,111,112 і так далі (за наявності більше чотирьох під’їздів). Однак на місці ми зіштовхнулись з тим, що через «тотальну окупацію» перших поверхів підприємцями – нумерація квартир змінена. Окремі приміщення вже виведено з житлового фонду,  та яким було наше здивування коли ми виявили, що один і той самий боржник фігурує одразу в двох списках – і як власник квартири, і як юридична особа. 

Так до прикладу у будинку №6 ми не змогли відшукати квартиру №149, за якою числиться борг у розмірі 14,7 тисяч гривень.

У під’їзді на першому поверсі замість чотирьох дверей ми виявили лише 3. Тож очевидно, що квартиру було віддано комерційній структурі, яка замурувала попередній вихід і з вулиці облаштувала власний. Та власники магазину заявили, що примішення переплановувалось дуже давно і наразі вони навіть не знають коли об’єкт було виведено з житлового фонду. Тож автоматично постає питання, чому ДКП «Луцьктепло» вписує борг комерційної структури до списку квартирних боржників.

Та ж сама ситуація з квартирою №40, яка розташована в будинку №24 по проспекту Соборності. За власником квартири числиться борг за опалення та гаряче водопостачання у розмірі 24 тисячі гривень. Та як нам повідомили сусіди, квартира вже давно виведена з житлового фонду і там вже кілька разів робилось перепланування під офісне приміщення.

В той же час, у будинках № 30, 32 квартири на перших поверхах вже дуже давно виведені з житлового фонду. Відповідно – більшість структур, які тут працюють – сплачують за комунальні послуги за тарифами, як споживачі-юрособи. Та ми натрапили на кілька випадків, коли боржники числилися одразу в кількох списках, які оприлюднило ДКП «Луцьктепло». Зокрема, у третьому під’їзді будинку №38 на проспекті Соборності, нам не вдалось розшукати одразу 3 квартири - № 74, 75, та 76. Двері виявились наглухо замуровані.

 

Разом з тим, з фасаду будинку ми виявили одразу 3 входи. Тут на першому поверсі розташувався стоматологічний кабінет, комп’ютерний центр без вивіски та одне з відділень всеукраїнської кур’єрської служби. 

Ось ці приміщення, яким ДКП «Луцьктепло» по нині нараховує плату за гарячу воду та опалення, як для звичайних квартир. Саме за цими квартирами, які потрапили в перелік боржників, числяться несплати в розмірі 18 554 грн., 3 185 грн., та 22 111 грн. відповідно.

 

Редакція видання в жодному випадку не посягає на репутацію структур, які розташовуються в цих приміщеннях, а лише підкреслює, що вказані квартири давно вже не є  квартирами хоча досі числяться в переліку квартир-боржників, які подає ДКП «Луцьктепло».

За словами сусідів зверху, свого часу приватний стоматолог викупив квартиру і почав облаштовувати тут приватний кабінет. Поспілкуватись з ним нажаль ми не змогли, оскільки два дні поспіль двері стоматології були зачинені. Разом з тим, адміністратори комп’ютерно-ігрового закладу та кур’єрської служби лише спромоглись повідомити, що вони є орендарями  і хто є фактичним власником їм буцім-то не відомо. Показати розрахунки за комунальні послуги вони також не змогли, пославшись на те, що відділення служби доставки має центральний офіс, який справно сплачує за оренду приміщень та комунальні послуги. У телефонній розмові власник, який не побажав називатись та особисто спілкуватись з кореспондентами видання, повідомив, що ці приміщення дійсно свого часу були житловими квартирами під номерами 74, 75 та 76. Однак вже багато років тому відбулось перепланування з добудовою виходів назовні. Тож двері з під’їздів було замуровано. Разом з тим, він запевнив, що відтоді ці приміщення на першому поверсі, які були квартирами, було виведено з житлового фонду. Він не заперечував, що має певну заборгованість за комунальні послуги, однак в межах кількох тисяч гривень.

В той же час, в електронному реєстрі мешканців всієї України значиться, що у цих квартирах проживають особи з прізвищами Лавринок, Лащук, Карплюк, Горохова та Возняк. Та вочевидь, вони вже давно продали свої помешкання під офісні приміщення. Попри це, по нині «Луцьктепло» виписує рахунки на квартири «без дверей і людей».

Аналогічна ситуація і за адресою Соборності 38, де в колишніх квартирах № 109, 110 розташувалась кредитна спілка та престижний салон краси.

З фото можна зрозуміти, що тут в дійсності вже давно немає житлових квартир і приміщення є комерційного призначення. В той же час за інформацією ДКП «Луцьктепло», висвітлену в переліку квартир-боржників, за кВ. № 109 зафіксовано борг в розмірі 16 224,50 грн., а за № 110 – 1309,49.

Попри це, очевидним є те, що в цих квартирах аж ніяк не мешкають люди, а працюють комерційні структури.

Нинішня власниця приміщень вже давно вивела нерухомість з житлового фонду. Принаймні в цьому журналістів переконували адміністратори обох закладів.

«Ми справно платимо за оренду і комунальні послуги. І ніколи не чули від пані Наталі, що є якісь проблеми в оплаті комунальних послуг. Звісно, комуналка зараз значно зросла. Але ми всього лиш орендарі і якби ми не сплачували за оренду – нас вже давно б звідси виселили. Це приміщення наскільки нам відомо більше 5 років вже є комерційним і у нас є окрема адреса. Цих квартир вже давно немає по реєстрах і чому вони опинились у списках найбільших боржників – це просто дивно», - зауважила працівниця закладу Ірина.

Зв’язатись з фактичною власницею приміщень нам знову ж таки не вдалось.

Попри це, на думку ДКП "Луцьктепло" вищенаведені комерційні об'єкти - є квартирами з великими боргами. До таких, певно належать і ці об'єкти, які вже давно не є квартирами.

Досить дивно виглядає ситуація і в будинку №42 на проспекті Соборності. Тут на першому поверсі розташувався магазин секонд-хенду та букмекерська контора.

 

 

І за цими квартирам, як їх вважає державне комунальне підприємство, також є великі борги. Попри те, що ці об'єкти є вже комерційними і не мали б стояти у списках населення-боржників.

В той же час, розшукуючи найбільших боржників, які живуть на проспекті Соборності, нам вдалось поспілкуватись з власницею квартири № 110 розташованої в будинку 30а, яка також потрапила в злощасний список боржників «Луцьктепла». Зокрема, у переліку вказується, що мешканці квартири  заборгували державному комунальному підприємству за гарячу воду та опалення 17 508 гривень. Від такої суми 60-річна жінка ледь не посивіла.

«Ви що, звідки в мене могла взятись така сума. Так, в мене є заборгованість, але не більше 3-х тисяч. Звідки у вас така сума? Звідки «Луцьктепло» накапало таку заборгованість? Як я сама могла б стільки використати води. Я завтра буду з’ясовувати звідки вони дописують такі суми», - обурилась власниця квартири.

Таким чином, стає зрозуміло, що дані, які наводить ДКП «Луцьктепло» у своїх списках боржників ніхто насправді не перевіряє. Суми заборгованостей по квартирах, вочевидь не актуалізовуються, а списки боржників не відповідають дійсності. Адже як можна пояснити те, що низка квартир на перших поверхах багатоквартирних будинків вже давно виведені з житлового фонду, проте вони фігурують у переліку з десятитисячними боргами. В той же час власники сплачують за комунальні послуги за іншою тарифікацією, як комерційні структури. Звісно, є ряд приміщень за якими числиться заборгованість. Та вочевидь, заради «гарної картинки» ДКП «Луцьктепло» вносить їх одразу до кількох списків боржників – і як власників окремо взятих квартир, і як юридичні особи. В результаті з’являється чималенька сума загального боргу, якою легко аргументувати чому державне комунальне підприємство відключило гарячу воду. Так, за останніми даними 374 юридичні особи заборгували «Луцьктеплу» в загальній сумі 7 477 984, 35 гривень за послуги з опалення та гарячого водопостачання. Серед них виявилось найбільшими боржниками є аж ніяк не приватні підприємці, а саме державні структури.

Що ж до самих лучан, то виявляється, що станом на 15.06.2015 року загальна сума боргу по квартирах становила 34 000 807,48 гривень. У переліку боржників 12 967 помешкань, які користуються централізованим опаленням і гарячим водопостачанням.

Якщо ж проаналізувати третій (загальний) перелік боржників, то 763 будинки мають сукупний борг перед ДКП «Луцьктепло» в розмірі 33 969 634,16 гривень.

І тут випливає дивна суперечність цифр, яка вказує, що з цифрами на «Луцьктепло» щось, вочевидь, не так. Зокрема, як пояснити, що в сумі мешканці усіх квартир по всьому місту боргують теплопостачальнику 34 мільйони 807 гривень, а усі будинки в купі – 33,969 млн. грн. Тут, як мінімум, «загубилось» 31 173 гривень боргу.

Та ще більше дивує те, що загальна сума боргу і юридичних осіб, і власників квартир є значно меншою від тієї, яку озвучує міська влада і керівництво ДКП «Луцьктепло». Загалом, усі споживачі міста, які користуються централізованим опаленням та гарячим водопостачанням від державного комунального підприємства, завинили загалом 41 478 791,75 гривень. І аж ніяк не 47,2 мільйони гривень, про які йдеться в офіційному повідомленні дирекції ДКП «Луцьктепло», оприлюдненому для роз’яснення причин відключення теплої води 22 травня. Тож навіть співставивши цифри загальної заборгованості, які наводить саме ж державне комунальне підприємство на своєму сайті, кудись зникає майже 6 мільйонів гривень боргів.

Та дивує тут найбільше різниця цифр, які фігурують в повідомленнях усіх трьох компаній фігурантів і загальна заборгованість населення. Проте найбільш дивним є те, що суми, якими оперує керівництво комунального підприємства, майже на 12 мільйонів гривень занижені від реальної заборгованості, про яку заявляє НАК «Нафтогаз» у своїх щотижневих звітах. Як ми уже повідомляли, станом на 17 червня сума боргу ДКП «Луцьктепло», попри припинення опалювального сезону і відключення гарячої води, за тиждень зросла до 60 мільйонів гривень. І підстав недовіряти офіційній інформації найбільшої нафтогазової компанії країни немає.

Чи то економічний та бухгалтерський відділи ДКП «Луцьктепло» недопрацювали з підтасовуванням цифр, чи то керівництво вважає лучан за дурнів, які не ладні полічити кількасот цифр і співставити їх, але стає зрозуміло, що громадськість міста водять за ніс. Зрозуміло, що НАК «Нафтогаз» припинив постачати блакитне паливо через борги, однак стає зрозуміло, що не всі борги лежать на плечах споживачів. В той час, як міська влада звинувачує населення в виникненні 50-мільйонної заборгованості і що саме це стало причиною відключення гарячого водопостачання -  керманичі замовчують скільки мільйонів не дійшло до «Нафтогазу» з вини самого ДКП «Луцьктепло». Задля «окозамилювання» адміністрація комунального підприємства підтасовує суми поквартирних боргів, аби сформувати катастрофічну ситуацію, записуючи найбільших боржників одразу на кілька списків. В результаті в ситуації зробили винним саме населення, яке вже звикли «шити в дурні». Разом з тим, ані старе, ані нове керівництво ДКП «Луцьктепло», та й навіть сам міський голова Луцька Микола Романюк не спромоглися повідомити населенню правдиву зведену інформацію по боргах і роз’яснити хто, кому та скільки винен. Вочевидь, вони  не бажають признаватись, що кудись зникло 10-15 мільйонів гривень людських грошей і пояснювати громаді через кого ці кошти зависли в повітрі.