У Києві 24-25 червня відбулося засідання Ради голів Незалежної профспілки гірників України. На ньому говорили про державну цільову економічну програму реформування вугільної промисловості на 2015-2020 роки, про ситуацію з виплатою заробітної плати на підприємствах з видобутку вугілля, торфу, залізної руди та кольорових металів, про стан охорони праці на них та про хід виконання рішень III з'їзду шахтарів України.

Нововолинські шахтарі виступили категорично проти закриття шахт, - повідомляє Нововолинський інформаційний портал.

Профспілкові лідери стверджують, що після появи рішення переведення шахти № 1 в третю категорію її майно безсоромно розграбовують: вивозять необліковане вугілля, а дорогі деталі та конструкції ріжуть і здають на металобрухт. Проте найбільша проблема - робочі місця.

Зокрема, Анатолій Мухомеджанов, голова ППО НПГУ шахти №1 «Нововолинська», розповів: «Нашу шахту планують перевести до так званої третьої групи, тобто ліквідувати. Хочу при цьому звернути увагу на соціально-економічний захист працівників у найближчі місяці. Для реструктуризації шахти у штатному розписі передбачено 108 осіб, а у нас зараз працює 650. Де працевлаштувати цих людей? Який захист їм готується? Поставлять на облік у центр зайнятості? Скільки коштів виділили місту для створення нових робочих місць? А потрібно було. Щоб, приміром, на виробничих потужностях шахти та в її наземних спорудах створити альтернативне підприємство. Скажімо, організувати ремонт двигунів чи навіть розведення свиней. Оце була б дієздатна програма чи концепція. Замість них нам пропонують якім недолугі декларації».

Василь Гура, голова ППО НПГУ шахти №9 «Нововолинська», додав: «Давайте реально поглянемо на те, що планують робити у нашій галузі: одні шахти вирішили закрити, інші – поставити на суху консервацію. То чим і ким наш нинішній міністр невдовзі керуватиме? Буде «міністром закритих шахт», чи як?!»