У п’ятницю, 26 червня мешканці вулиці Промислова, що у місті Рожище, зупинили великотоннажне авто з піском, що прямувало із кар’єру «Німб-7» села Крижівка Рожищенського району.

На місце події викликали міліцію, прибув також власник кар’єру Петро Щебет, – йдеться в сюжеті Громадське. Волинь.

До таких кроків громаду підштовхнуло нехтування останнім умов, на яких підприємцю надавався дозвіл на видобуток піску і безсилля влади. Дорога, якою п’ять років возять пісок з кар’єру, доведена до аварійного стану. Будинки вздовж шляху дають тріщини. Адже дорожнє покриття здатне витримати вантаж до 24 тонн, про що є відповідні обмежувальні знаки.

Однак перевізники піску їх не бачать. П’ять років підприємець Щебет не сплачує податків до місцевого бюджету. Загальний борг нині сягнув 200 тисяч гривень. Окрім того, він вже притягався до відповідальності за самовільне захоплення землі під кар’єр. Але грошей на ремонт дороги, що її знищують пісковози, і на податки, ще не заробив. Принаймні, в цьому за день до перекриття дороги він переконував районну владу і громадськість, яка почала застосовувати свої методи впливу на підприємця-порушника.

Під час наради підприємцю дали зрозуміти, якщо він не буде возити пісок вантажівками до 24 тонн, або не транспортуватиме його об’їздними шляхами, а також не братиме участь у ремонті зруйнованої дороги, то, можливо, районна рада скасує своє рішення про дозвіл на видобуток піску. Однак застереження не подіяли…

Загалом у Рожищенському районі є три піщані кар’єри, проти яких воює громада: Сокільський, Крижівський і Носачевичівський. Громадські активісти застерігають, що ситуація з видобутком піску починає нагадувати ситуацію з копальнями бурштину на Маневиччині.