Довкола будівництва на вулиці Стрілецька, 21б у Луцьку раз-по-раз шириться все більше чуток, а сама тема набуває скандального характеру. Мешканці будинків, біля якого саме й зводиться новобудова, вимагають зупинити будівництво, а представник забудовника переконує, що все проводиться без порушень законодавства чи будівельних норм.

Нагадаємо, не так давно тут розпочалося зведення 18-квартирного будинку, однак мешканці сусідніх будинків здійняли бучу. Люди поскаржилися владі, а виконком прийняв рішення призупинити будівництво до середини липня. Одним з пунктів було провести збори з мешканцями щодо облаштування прибудинкової території.

Власне, минулого четверга під час зборів між представником забудовника ПП «Турія» та мешканцями сусідніх будинків розгорівся новий скандал.

Тоді представник фірми-забудовника Іван Остапюк надав людям усі дозвільні документи на будівництво, державний акт на право користування землею, виданий ще у 2001 році, позитивні висновки усіх можливих експертиз та комісій.

Натомість тутешні мешканці з усіх сил опиралися тому, щоб по-сусідству зводився будинок. Люди навіть пригадали, що з 10 років тому хотіли облаштувати тут дитячий майданчик. Тоді з відповідним зверненням ходили до міського голови. Те, що у ділянки вже на той час був господар, людям, вочевидь, не пояснили. Втім, облаштовувати дитячий майданчик за цей час ніхто не брався аж до нині.

«Вони показують звернення до Кривицького. Тільки звернення, ніякої відповіді. Чому вони про це не згадували поки там усе заростало бур'яном?» - дивується Іван Остапюк.

Забудовник переконує, що готовий допомогти людям і з благоустроєм прибудинкових територій, і з облаштуванням дитячо-спортивного майданчика. Каже, довкола ще залишається на це чимало місця. Для прикладу, нормами законодавства про щільність забудови міста визначено, що при зведенні новобуду на одну людину виділяється 13.9 м.кв., в той час як ПП «Турія» відвела вдвічі більше – по 29.2 м.кв. Втім, місцеві і на це не погодилися. Натомість знайшли ще одну причину, аби заперечити проти будівництва на Стрілецькій, 21б - заїзд до новобудови ніби то пролягатиме через їхню прибудинкову територію.

Однак представник забудовника цілком спростовує таке твердження. На підтвердження цього Іван Остапюк показує аналіз дотримання норм по використанню проїзду вздовж житлового будинку за адресою Стрілецька, 27, в якому вказано, що спірна частина землі не є прибудинковою територією.

«Наскрізні мікрорайонні проїзди між групами окремо розташованих або заблокованих будинків, які забезпечують зв’язок забудови кварталу (мікрорайону) з іншими житловими будинками, кварталами, громадськими установами тощо відносять до території загального користування населених пунктів, які залишаються в комунальній (державній) власності», - йдеться в документі.

Втім, маючи законні підстави на будівництво запроектованої дороги, представництво фірми переконує, що не хоче загострювати конфлікт із громадою, а тому наразі шукає інших шляхів виходу з ситуації. Зокрема, ПП «Турія» нині веде переговори з керівництвом Львівської залізниці щодо облаштування заїзду до новобудов з іншого боку, через територію, що належить відомству. Представник бізнесменів переконує, що це створює для них чимало додаткових клопотів, однак, якщо люди знову будуть проти, вони готові йти на поступки.

«Перший варіант – ми собі зараз паралельно займаємося заїздом від Львівської залізниці. Ми вже надсилали звернення, отримали від них телефонограму про створення спеціальної комісії. Насправді це все набагато складніше, тому що це не рішення виконкому. Там колія в одному департаменті, рампа в іншому, земля – в третьому. Взагалі «Укрзалізниця» - це держава в державі, і щоб отримати хоч якесь рішення, потрібно дуже багато часу. Я вже їздив і у Львів, і у Рівне. Зараз, якщо це питання вирішиться, то всі питання жителів прилеглих будинків автоматично знімаються», - пояснює Іван Остапюк.

Разом з тим, представник ПП «Турія» побоюється, що після цього міськвиконком може й надалі вимагати від фірми таки зробити облаштування спірної території.

«Навіть якщо я заїзд зроблю з іншого боку – де гарантія, що вони не скажуть зробіть дорогу там? Вони можуть включити ще один пункт до рішення виконкому», - розмірковує представник фірми ПП «Турія». Іван Остапюк остерігається, що, навіть якщо він піде на всі умови людей, претензії до компанії не вичерпаються.

Представник компанії забудовника не виключає, що увесь цей має політичне забарвлення. Як пояснив Іван Остапюк, ініціативною групою мешканців керує активістка однієї з політичних сил Юлія Вусенко, і тому не дивно, що ситуація загострилася якраз напередодні виборів до місцевих рад. На думку інвестора, налаштовування людей проти будівництва, є важелем тиску на бізнесменів. Іншого пояснення цій ситуації він не знаходить.

Дивує підприємців і юридична сторона рішення влади, адже зупинити будівельні роботи може лише Державна інспекція архітектурно-будівельного контролю за власною ініціативою або за рішенням суду . Між тим, розповідає Іван Остапюк, будівництво, яке може збільшити місцевий та державний бюджет на сотні тисяч гривень призупинене, і компанія через вимушений простій втрачає чималі

кошти . А тому, на думку представника «Турії», інвестору варто добре подумати перш, ніж розпочинати тут бізнес.

Зрештою, чоловік певен, що, якщо фірмі й надалі перешкоджатимуть, то ПП «Турія» просто звернеться до суду. А затим, замість того, щоб і далі йти на поступки людям, забудовники без зайвих клопотів та додаткових зобов'язань завершать будівництво на Стрілецькій, 21б.