Двосторонні консультації Єврокомісії та російської сторони тривали довше, ніж було заплановано.

Після їх закінчення тристоронні переговори між Росією, Україною та Єврокомісією щодо газу почалися в будівлі постійного представництва ЄС при міжнародних організаціях у Відні, повідомляє INSIDER.

Переговорам у тристоронньому форматі передували двосторонні зустрічі представників Єврокомісії з членами російської та української делегацій.

Першими проходили двосторонні переговори за участю української сторони, в яких брали участь міністр енергетики України Володимир Демчишин і глава НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв. Спілкування між сторонами тривало близько години.

Зустріч російської делегації з представниками ЄК відбулася після опівдня. У ній взяли участь голова Міненерго РФ Олександр Новак та постійний представник РФ при ЄС Володимир Чижов. Ця двостороння зустріч тривала довше попередньої і довше, ніж планувалося учасниками переговорів.

Очікується, що основними темами обговорення на тристоронній зустрічі стануть поставки російського газу в Україну, а також його транзит до Європи.

Глава Міненерговугілля України Володимир Демчишин вже дав зрозуміти журналістам, що Україна не згодна із запропонованими Росією умовами поставок газу в третьому кварталі, зокрема з розміром знижки в $40 і кінцевою ціною в $247,18 за тисячу кубометрів.

У свою чергу Новак заявив журналістам, що Росія не збирається погоджувати з Україною розмір знижки на газ на третій квартал, рішення вже прийнято урядом РФ і поставки газу в Україну будуть здійснюватися на цих умовах.

Зазначимо, за даними джерел в «Нафтогазі», в ході тристоронніх газових переговорів у Відні Росія відмовилася підписувати підсумковий протокол, а також заявила про згоду зафіксувати умови постачання газу Україні лише на третій квартал 2015 року.

За даними ТСН тристоронні переговори по газу Росії, України та Євросоюзу, що пройшли у вівторок у Відні, завершилися безрезультатно, повідомило журналістам джерело в українській делегації.

«Переговори завершилися», - сказало джерело журналістам. Відповідаючи на запитання, чи буде за підсумками переговорів у вівторок підписані якісь документи, джерело відповіло: «Ні». Говорячи про те, з яких питань не вдалося домовитися переговірникам, джерело запевнило, що зі всіх.